Tlustoklasec žlutý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTlustoklasec žlutý
alternativní popis obrázku chybí
Tlustoklasec žlutý (Pachystachys lutea)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďpaznehtníkovité (Acanthaceae)
Rodtlustoklasec (Pachystachys)
Binomické jméno
Pachystachys lutea
Nees, 1847
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tlustoklasec žlutý (Pachystachys lutea) je zajímavá tropická keřovitá rostlina, která bývá pěstována, v mírném pásmu jako kontejnerová, pro svá svíčkovitá zlatožlutá květenství s bílými květy. Je jedním z asi deseti druhů rodu tlustoklasec.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tato původem tropická rostlina pochází se severozápadu Jižní Ameriky z oblasti podhůří centrálních And. Místo původu leží převážně na současném teritoriu Peru a částečně zasahuje do Brazílie a Ekvádoru. Vyrůstá tam v nadmořských výškách asi od 230 do 1100 m na březích řek, v lesních lemech i na okrajích strží a skalnatých útesů.

Požaduje dostatečně osvětlené místo bez přímého poledního úpalu, průběžný dostatek vláhy a vysokou vzdušnou vlhkost, ne však přemokřenou zeminu. V přírodě roste i v kamenité půdě, množství květů ale závisí na dostatku živin.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Květenství s jazykovitými květy

Větvený neopadavý keř dorůstající do výše okolo 1 m (v tropické domovině i 1,5 m). Jeho větve porůstají vstřícnými listy s oválnými až vejčitými čepelemi, které bývají dlouhé 10 až 15 cm a široké 2 až 4 cm. Světle až středně zelené listy s matným leskem jsou po obvodě slabě zvlněné, mají výraznou zpeřenou žilnatinu a na koncích tupou špičku.

Na vrcholech výhonů se vytvářejí vzpřímená, klasovitá květenství kuželovitého tvaru až 15 cm dlouhá a 4 cm široká se zlatožlutými srdčitými i 2,5 cm dlouhými listeny, které rostou ve čtyřech sloupcích. Z paždí listenů postupně vyrůstají bílé trubkovité dvoupyské květy dosahující délky do 4 cm. Listeny přetrvávají po několik týdnu, květy vadnou po dvou až třech dnech. V zemích původu kvete od března do září. Plody jsou nenápadné tobolky.[1][2][3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

V tropických zemích je tlustoklasec žlutý s oblibou vysazován jako vytrvalý ozdobný keř, kterému je vhodné občas staré větve seřezat a donutit tak rostlinu k tvorbě nových výhonů, na nichž kvete. Ve středoevropských podmínkách se nejčastěji pěstuje jako hrnková rostlina nebo řidčeji se jako jednoletá vysazuje na záhony. V zahradnictví se množí vrcholovými řízky, které při dostatečném teple a vlhkosti za tři týdny zakoření. Pro bohaté kvetení požaduje výživnou půdu, dostatek vláhy a slunce. V zimním období je nutné omezit zálivku a případně zkrátit starší větve.

V zemích původu se používá v lidové medicíně při léčbě nachlazení, kašle a horečky.[1][3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c SVOBODOVÁ, Věra. BOTANY.cz: Tlustoklasec žlutý [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 20.01.2014 [cit. 2014-06-16]. Dostupné online. 
  2. a b CHRISTMAN, Steve. Pachystachys lutea [online]. Floridata.com, Tallahassee, FL, USA [cit. 2014-06-16]. Dostupné online. 
  3. a b GILMAN, Edward F. Shrubs Fact Sheets: Pachystachys lutea [online]. University of Florida, Gainesville, FL, USA [cit. 2014-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-06-05. 
  4. Herbář Wendys: Pachystachys lutea [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera [cit. 2014-06-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]