Starckové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starckové
Erbsvobodných pánů von Starck
ZeměČeské královstvíČeské království České království, Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
ZakladatelJohann David Starck
Rok založení18. století
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starckové byli novoštítný šlechtický rod pocházející z Kraslic a Bublavy, povýšený v jedné linii do panského stavu. Kořeny rodu jsou známy až do roku 1623. Ve vlastnictví měli rodinná sídla ve Starém Sedle v Čeminách a v Horních Lubech. Poslední zmínky o rodu v Čechách pocházejí z období po druhé světové válce.

Významní členové rodu[editovat | editovat zdroj]

Nejznámějším příslušníkem z rodu byl Johann David Starck (1770–1841), který patřil k nejúspěšnějším podnikatelům na Sokolovsku a Plzeňsku v oblasti hornictví a v chemickém průmyslu. Roku 1837 byl císařem Ferdinandem I. povýšen do šlechtického stavu. Je pohřben v rodovém sídle ve Starém Sedle.

Jeho nejstarším synem byl velkostatkář Josef Karl (1792–1851), nejmladším pak Johann Anton (1808–1883), který byl za své zásluhy v dalším rozšiřování průmyslového podnikání povýšen roku 1873 do panského stavu. Je pohřben v rodinné hrobce v Městě Touškově.

Příbuzné rody a rodiny[editovat | editovat zdroj]

Liewaldové, Korbové z Weidenheimu, Lumbe, Lebedové, Bellot, Bischoff, Riedl, Riedl von Riedelstein, Schobloch, Dotzauer, Koritić von Mrazovec, Rieger von Riegershofen, Orlando, Pankraz, Prochaska, Haessler, Jahnl.

Erb[editovat | editovat zdroj]

Erb svobodných pánů byl čtvrcený, 1. a 4. červené pole s kotvou, 2. a 3. modré pole s postavou havíře, heslo Bleibt Stark.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JISKRA, Jaroslav. Johann David Edler von Starck a jeho podíl na rozvoji hornictví a průmyslu v západních a severozápadních Čechách koncem 18. a 19. století. Sokolov: Krajské muzeum Sokolov, 2005. 238 s. ISBN 80-86630-05-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]