Spojená federace planet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Spojená Federace Planet)
Spojená federace planet
Geografie
Planetapřes 150 planet (ve 24. století)
Místohlavní města Paříž (exekutivní), San Francisco (legislativní)
Rozlohakvadrant Alfa a kvadrant Beta
Reálie
Založeno8. května 2161
Prezident (poslední podle kánonu)Jaresh-Inyo
ObyvateléLidé, Vulkánci, Andoriáni, Bajorané, Betazoidé, Tellarité a mnoho dalších ras
JazykStandard Federace
MěnaFederační kredit

Spojená federace planet je společenství ve fiktivním vesmíru seriálu Star Trek. Součástí federace je více než 150 obydlených planet kvadrantu Alfa a Beta. K nejvýznamnějším členům patří Země, Vulkán, Bajor a Andoria. Hlavní město je Paříž na Zemi, kde sídlí prezident, sídlem velitelství Hvězdné flotily je pak San Francisco. Symbolem federace je modrý kruh s hvězdami symbolizující členské a zakládající světy[pozn. 1], obklopené ratolestmi.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Spojená federace planet vznikla roku 2161 jako výsledek romulanských válek mezi Spojenou Zemí a Romulanským impériem, v nichž zvítězila koalice budoucích zakladatelů federace pod vedením Země. Mezi zakládající světy federace patří Země, Vulkán, Andorie a Tellar. Země je hegemonem tohoto společenství, má téměř dominantní postavení. Hlavním zakladatelem je kapitán Jonathan Archer, velící důstojník Enterprise NX-01. V polovině 23. století zahrnovala federace již stovky světů a kolonií. Spojená federace planet v 31. století se velice zmenšila kvůli Vyhoření. (Burn) Což znamenalo Explozí všech warp jader. Federace se tak zredukovala z 350 čečenských států na 38. doešla jak země tak ni´var (Vulkán+Rumulané) i Andriani A Mnoho Dalších . V 32. století se vrací Do federace Země a ni´var a dalších 19 bývalých členů

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivé členské světy využívají různé vlastní ekonomické modely. Základní jednotkou měny na celém území Spojené federace planet je Federační kredit, který se používá pro obchodní transakce uvnitř Federace i při obchodech se sousedními nečlenskými světy.

Základem průmyslové výroby jsou replikátory schopné přeměnou energie na hmotu vyrábět téměř jakékoliv zboží. Technologie jaderné fúze poskytuje členským světům Federace velké množství levné a čisté energie, díky které je průmyslová výroba i produkce potravin na vysoké úrovni.

Ekonomika na Zemi 24. století se od ekonomiky 20. století zásadně liší. Postupně se vyvinula do postkapitalistického stavu, kdy peníze pro chod společnosti už nejsou potřeba. To bylo možné nejen přirozeným vývojem ekonomického systému v čase, ale i technologickým rozvojem a dosažením vyšší společenské a kulturní vyspělosti lidské společnosti.

Obrana[editovat | editovat zdroj]

Hlavní složkou ozbrojených sil Federace je Hvězdná flotila. Existuje ještě z dob Spojené země, má množství lodí, včetně nejznámějších Enterprise, Voyager, Excelsior, Potemkin, Al-Batani a Yamato. Lodě jsou schopné pomocí warpového pohonu cestovat nadsvětelnou rychlostí. Již asi od konce 22. století má flotila ryze mírové poslání a jejím hlavním úkolem tak je bránit Federaci před možným útokem. V dobách míru podniká průzkumné mise do vzdálených koutů Galaxie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Symbol Spojené federace planet obsahuje tři výrazné zářící hvězdy na popředí mnoha méně výrazných, přestože zakládající světy federace byly čtyři.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]