Impulsní pohon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Impulsní pohon, často také zkráceně Impuls (anglicky impulse drive), je fiktivní technologie vesmírných lodí v univerzu Star Trek. Byl vyvinut pro cestování rychlostí menší než je rychlost světla.[1] Impuls je poháněn deuteriovým fúzním reaktorem, a umožňuje lodím cestovat mezi planetami nebo na krátké vzdálenosti ve vesmíru.

Používání impulsního pohonu omezují tři problémy: zrychlení, zpomalení času a využití energie. V seriálech kompenzují zrychlení i zpomalení inerciální tlumiče, které ruší účinky prudkých pohybů lodi.[2] Zpomalení času je znatelné až u rychlostí blížících se rychlosti světla. Pokud jde o využití energie, televizní seriály a knihy nabízejí dvě vysvětlení:

  • Star Trek: The Next Generation Technical Manual vysvětluje, že impulzní motor se obvykle skládá z fúzního reaktoru, akceleračního generátoru, soupravy hnacích cívek a vektorové přítlakové trysky řídící tok plazmových zplodin. Fúzní reakce generuje vysoce energické plazma, které prochází skrz hnací cívky; tím tvoří subprostorové pole, které zlepší hnací účinek. [3] Jedná se tedy vlastně o magnetohydrodynamický nebo magnetoplazmodynamický pohon. Tento výklad se hodí na střední až vysoké rychlosti blízko rychlosti světla. Na druhou stranu definice pomocných trysek má blíže k návrhům vysoce účinných hnacích reaktantů (tedy sofistikovaných raketových motorů) a jsou obvykle používány pro přesné manévry. Tudíž pomocné trysky buď využívají jiný princip či typ reakce, nebo nepatří pod impuls a jsou jiným, nezávislým druhem pohonu.
  • Když plavidlo cestuje impulzní rychlostí (pomaleji, ale blíží se rychlosti světla), stále se pohybuje v normálním časoprostorovém kontinuu a díky vysoké relativistické rychlosti na něj platí dilatace času. Impulsní výkon je tedy obvykle omezen na maximálně jednu čtvrtinu rychlosti světla (cestování warpem, na druhou stranu, nezahrnuje vlivy dilatace času).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Impulse drive na anglické Wikipedii.

  1. Lawrence Krauss. Illogical Captain.... New Scientist. 20. dubna 1996. Dostupné online. 
  2. Marc G. Millis. Energy Considerations of Hypothetical Space Drives [online]. American Institute of Aeronautics and Astronautics, 2007. Dostupné online. 
  3. Impulzní pohon [online]. Memory Alpha [cit. 2011-12-27]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]