Hvězdná flotila: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Zipacna1 (diskuse | příspěvky)
vytvoření (zatím nástřel), odstavec z historie převzat z článku Hvězdné lodě Spojené federace planet
m typos, anglicky, kat.
Řádek 1: Řádek 1:
'''Hvězdná flotila''' je ve světě ''[[Star Trek]]u'' fiktivní humanitární a mírová organizace vybavená armádou a velkou flotilou vesmírných lodí. Hvězdná flotila zajišťuje obranu, výzkum, průzkum a diplomacii pro [[Spojená federace planet|Spojenou federaci planet]].
'''Hvězdná flotila''' (v anglickém originále ''Sterfleet'') je ve světě [[Star Trek]]u fiktivní humanitární a mírová organizace vybavená armádou a velkou flotilou vesmírných lodí. Hvězdná flotila zajišťuje obranu, výzkum, průzkum a diplomacii pro [[Spojená federace planet|Spojenou federaci planet]].


== Historie ==
== Historie ==
Řádek 48: Řádek 48:


{{Star Trek}}
{{Star Trek}}

[[Kategorie:Star Trek]]


[[bs:Zvjezdana flota]]
[[bs:Zvjezdana flota]]

Verze z 1. 2. 2010, 11:44

Hvězdná flotila (v anglickém originále Sterfleet) je ve světě Star Treku fiktivní humanitární a mírová organizace vybavená armádou a velkou flotilou vesmírných lodí. Hvězdná flotila zajišťuje obranu, výzkum, průzkum a diplomacii pro Spojenou federaci planet.

Historie

Přesný vznik Hvězdné flotily není přesně znám. Hvězdná flotila Spojené federace planet však vznikla z původní Hvězdné flotily Spojené Země, a její vznik je datován někdy na počátek 22. století, kdy patrně nahradila organizaci UESPA.

Během svého formování bylo určeno, že bude sloužit výzkumu vesmíru, mapování hvězdných systémů, planet a civilizací při dodržování principu nevměšování se, jinak pod názvem Základní směrnice. Lodě jsou schopné cestovat díky objevu warpového pohonu nadsvětelnými rychlostmi. Dalším úkolem flotily je bránit Federaci před vnějšími útoky a zprostředkovávat spojení s desítkami hvězdných základem budovaných ve všech částech známého vesmíru.

Složky Hvězdné flotily

Hvězdná flotila se skládá s mnoha složek, jež mají odlišné úkoly.

Akademie Hvězdné flotily

Akademie Hvězdné flotily (Starfleet Academy) je výcvikové centrum kadetů, kteří se připravují pro službu ve Hvězdné flotile. Studium zde trvá čtyři roky. Hlavní velitelství se nachází v San Franciscu na Zemi.

Velitelství Hvězdné flotily

Velitelství Hvězdné flotily (Starfleet Command) je hlavním centrem velení celé Hvězdné flotily. Nachází se v San Franciscu.

Stavební doky Hvězdné flotily

Doky pro stavbu hvězdných lodí Hvězdné flotily (Starfleet Shipyards) zajišťují stavbu vesmírných lodí pro Hvězdnou flotilu.

Starfleet Engineering Corps

Výzvědná služba Hvězdné flotily

Výzvědná služba Hvězdné flotily (Starfleet Intelligence) zajišťuje pro Spojenou federaci planet výzvědné informace, odhaluje špionáže apod.

Starfleet Judge Advocate General

Starfleet Judge Advocate General (JAG) je právní složka Spojené federace planet.

Lekářské centrum Hvězdné flotily

Starfleet Medical je lékařská složka Spojené federace planet.

Operační centrum Hvězdné flotily

Starfleet Operations

Bezpečností centrum Hvězdné flotily

Starfleet Security

Taktické centrum Hvězdné flotily

Starfleet Tactical

Odkazy

Šablona:Portál Star Trek

Související články

Externí odkazy