Sedlničtí z Choltic: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 19: Řádek 19:


== Erb ==
== Erb ==
V červeném štítu nosili znamení zvané [[Odřivous (heraldika)|odřivous]], které mají společné s [[Páni z Kravař|pány z Kravař]]. Odlišnost těchto [[erb]]ů spočívala v tom, že Sedlničtí měli na [[Přilba (heraldika)|přílbě]] tzv. paví ocas prostřelený šípem.
V červeném štítu nosili znamení zvané [[Odřivous (heraldika)|odřivous]], které mají společné s [[Páni z Kravař|pány z Kravař]]. Odlišnost těchto [[erb]]ů spočívala v tom, že Sedlničtí měli v klenotu na [[Přilba (heraldika)|přílbě]] tzv. paví ocas prostřelený šípem.


== Příbuzenstvo ==
== Příbuzenstvo ==

Verze z 20. 8. 2013, 08:48

Erb rodu

Sedlničtí z Choltic (též Sedlnitzky z Choltitz) jsou starý český vladycký rod, který později povýšil do panského stavu. Pravděpodobně pocházejí z rozrodu Benešovců. Sídlili v CholticíchChrudimi.

Historie

Ze své tvrze v Cholticích se brzy přesunuli na Moravu. V roce 1401 držel Mikuláš z Choltic ZávěšiceNového Jičína. V polovině 15. století získal Jan Sedlnice na Kravařsku, podle čehož se rozšířilo rodové jméno o příjemní Sedlnický. Poté se rozdělili na dvě větve.

V roce 1546 Mikuláš Sedlnický povýšil do panského stavu na Moravě. Mnozí příslušníci rodu sloužili u soudů. Antonín Ferdinand se stal prezidentem zemského soudu v Opavě, Josef Antonín Václav viceprezidentem ve Lvově, válčili v Uhrách i během stavovského povstání roku 1620, kdy Albrecht a Karel působili jako direktoři moravských stavů. Petr starší velel jako jeden z vojevůdců stavovskému vojsku, po Bílé hoře musel emigrovat, zemřel v Nizozemsku roku 1628. Jeho potomci žili v Prusku a nazývali se Perponcher-Sedlnitzky. Drželi statky na severní Moravě, např. Zábřeh, Slavkov u Opavy, Hluchov či Bílovec. Některé členy rodu postihly pobělohorské konfiskace, jiní zabavování majetku unikli.

Biskupský znak Leopolda Sedlnického

Koncem 17. století získali říšský hraběcí titul. Hrabě Josef Sedlnický z Choltic (17781855) působil jako rakouský správní úředník, v letech 18171848 zastával místo prezidenta dvorského policejního úřadu.[1] Řídil policejní aparát a dozoroval cenzuru v duchu metternichovského absolutismu.

Josefovými bratry byli:[2]

  • Antonín (17761850, mj. c. k. tajný rada, prezident soudů),[3]
  • Jan Karel (17811858, pruský tajný vládní rada),
  • Leopold (17871871, vratislavský biskup),
  • Karel Julius (17921856, major c. k. vojska).

Dnes žijí jejich potomci starší a mladší linie v pruské větvi.

Erb

V červeném štítu nosili znamení zvané odřivous, které mají společné s pány z Kravař. Odlišnost těchto erbů spočívala v tom, že Sedlničtí měli v klenotu na přílbě tzv. paví ocas prostřelený šípem.

Příbuzenstvo

Spojili se s Podstatskými, Haugvici, Žampachy či Bruntálskými z Vrbna.

Související články

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Sedlničtí z Choltic na Wikimedia Commons

Reference

  1. Hrabě Josef Sedlnitzky – záznam v databázi Národní knihovny ČR
  2. Ottův slovník naučný, díl XXII., s. 758
  3. Anton Sedlnitzky von Choltitz – záznam v databázi Národní knihovny ČR

Literatura

Externí odkazy