Ottorino Respighi: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Přejmenování kategorií (viz diskuse)
upr. název díla 1. na podnět v diskusi; 1.+2. dle lit. (např. NDK skóre 15:0 v 2. případě)
 
Řádek 9: Řádek 9:
== Dílo ==
== Dílo ==
Mezi nejznámější skladby patří tři symfonické básně souhrnně zvané ''Římská trilogie'', které se řadí mezi klasický orchestrální repertoár.
Mezi nejznámější skladby patří tři symfonické básně souhrnně zvané ''Římská trilogie'', které se řadí mezi klasický orchestrální repertoár.
* ''Pini di Roma'' (Římské pínie, 1923–24)
* ''Pini di Roma'' (Římské pinie, 1923–24)
* ''Fontane di Roma'' (Římské fontány, 1914–16)
* ''Fontane di Roma'' (Římské fontány, 1914–16)
* ''Feste Romane'' (Římské slavnosti, 1929)
* ''Feste Romane'' (Římské slavnosti, 1929)
Cyklus tří suit nazvaný ''Staré zpěvy a tance'' vznikaly v letech [[1917]] až [[1932]] je brilantní ukázkou orchestrální transkripce renesančních a raně barokních hudebních motivů původně psaných pro loutnu. V roce [[1927]] provedl skladatel cyklus pod názvem ''Gli Ucelli'' (Ptáci), založený na barokních skladbách imitujících ptačí zpěv. V témže roce složil hold svému krajanovi malíři [[Sandro Botticelli|Sandru Botticellimu]] skladbou pro komorní orchestr ''Trittico Botticelliano'' (Botticelliho triptych) v němž hudební formou ztvárňuje malířovy obrazy. ''Concerto Gregoriano'' ([[1921]]), ''Vetrate di chiesa'' (Chrámová okna, [[1927]]) a ''Metamorphoseon modi XII'' ([[1930]]) jsou příkladem znovuoživení [[Modus (hudba)|církevních tónin]] a jim odpovídajících harmonických struktur.
Cyklus tří suit nazvaný ''Staré zpěvy a tance'' vznikaly v letech [[1917]] až [[1932]] je brilantní ukázkou orchestrální transkripce renesančních a raně barokních hudebních motivů původně psaných pro loutnu. V roce [[1927]] provedl skladatel cyklus pod názvem ''Gli Ucelli'' (Ptáci), založený na barokních skladbách imitujících ptačí zpěv. V témže roce složil hold svému krajanovi malíři [[Sandro Botticelli|Sandru Botticellimu]] skladbou pro komorní orchestr ''Trittico Botticelliano'' (Botticelliovský triptych) v němž hudební formou ztvárňuje malířovy obrazy. ''Concerto Gregoriano'' ([[1921]]), ''Vetrate di chiesa'' (Chrámová okna, [[1927]]) a ''Metamorphoseon modi XII'' ([[1930]]) jsou příkladem znovuoživení [[Modus (hudba)|církevních tónin]] a jim odpovídajících harmonických struktur.


Jeho operní tvorba nedosáhla takového věhlasu jako orchestrální hudba, ačkoliv to byla právě [[opera]] ''Semiramis'' , kterou si zasloužil uznání u italského publika.
Jeho operní tvorba nedosáhla takového věhlasu jako orchestrální hudba, ačkoliv to byla právě [[opera]] ''Semiramis'' , kterou si zasloužil uznání u italského publika.

Aktuální verze z 23. 3. 2024, 01:41

Ottorino Respighi
Rodné jménoOttorino Respighi
Narození9. července 1879
Bologna
Úmrtí18. dubna 1936 (ve věku 56 let)
Řím
Příčina úmrtísrdeční selhání
Místo pohřbeníhrobka Respighi-Olivieri
hřbitov boloňské kartouzy
Alma materConservatorio Giovanni Battista Martini
Povoláníhudební skladatel, dirigent, muzikolog, hudební pedagog, vysokoškolský učitel a violista
RodičeGiuseppe Respighi
Manžel(ka)Elsa Respighi
Významná dílaŘímské fontány
Marie Viktorie
Římské slavnosti
Maria egiziaca
La campana sommersa
… více na Wikidatech
PodpisPodpis
Webová stránkawww.ottorinorespighi.it
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ottorino Respighi (9. července 1879 Bologna18. dubna 1936 Řím) byl italský skladatel a muzikolog, představitel hudebního neoklasicismu. Mezi jeho nejznámější díla patří cyklus symfonických básní nazývaný Římská trilogie a tři orchestrální suity souhrnně nazvané Staré zpěvy a tance.

Život[editovat | editovat zdroj]

Respigiho otec, hudební učitel, naučil svého syna hře na housle a klavír. Ottorino pokračoval ve studiu hry na housle u Frederica Sarti na hudebním lyceu v Bologni. Také studoval skladbu u Guseppa Martuciho a hudebního historika Luigi Torchiho. V Petrohradě působil jako první houslista operního orchestru a tamtéž krátce studoval skladbu u Nikolaje Rimského-Korsakova. Kompoziční zkušenosti získané v Rusku výrazně ovlivnily jeho tvorbu. V Berlíně studoval hru na housle a skladbu u Maxe Brucha a podnikl několik cest do New Yorku. V pozdějších letech se stal profesorem skladby na Konzervatoři svaté Cecílie v Římě, kde působil až do své smrti, a na krátkou dobu se stal i jejím ředitelem (1924 - 1926).

Respighi byl také muzikolog hluboce oddaný studiu italské hudby 16.17. století a zasloužil se o publikování a provedení skladeb Claudia Monteverdiho (transkripci Orfea provedl v milánské La Scale v roce 1935), Antonia Vivaldiho a kantátu Didone Benedetta Marcella. Ve svých skladbách kombinuje hudební romantismus 19. století s předklasickými hudebními formami renesance a baroka. Pro svoje zaměření na starou hudbu je považován za typického představitele neoklasicismu, přesněji neorenesance a neobaroka. Transkriboval také gregoriánský chorál.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejznámější skladby patří tři symfonické básně souhrnně zvané Římská trilogie, které se řadí mezi klasický orchestrální repertoár.

  • Pini di Roma (Římské pinie, 1923–24)
  • Fontane di Roma (Římské fontány, 1914–16)
  • Feste Romane (Římské slavnosti, 1929)

Cyklus tří suit nazvaný Staré zpěvy a tance vznikaly v letech 19171932 je brilantní ukázkou orchestrální transkripce renesančních a raně barokních hudebních motivů původně psaných pro loutnu. V roce 1927 provedl skladatel cyklus pod názvem Gli Ucelli (Ptáci), založený na barokních skladbách imitujících ptačí zpěv. V témže roce složil hold svému krajanovi malíři Sandru Botticellimu skladbou pro komorní orchestr Trittico Botticelliano (Botticelliovský triptych) v němž hudební formou ztvárňuje malířovy obrazy. Concerto Gregoriano (1921), Vetrate di chiesa (Chrámová okna, 1927) a Metamorphoseon modi XII (1930) jsou příkladem znovuoživení církevních tónin a jim odpovídajících harmonických struktur.

Jeho operní tvorba nedosáhla takového věhlasu jako orchestrální hudba, ačkoliv to byla právě opera Semiramis , kterou si zasloužil uznání u italského publika.

Respigiho žačka a později manželka Elsa Olivieri-Sangiacomo Respighi (18941996), pěvkyně a skladatelka, uvedla na jeviště baletní podobu Starých zpěvů a tanců.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]