Bartolomeu Dias: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 2A00:1028:83B8:EE2:64B7:17F3:CA9:EAD9 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je [[User:JAnDbot|JAn…
značky: možný vandalismus editace z Vizuálního editoru
Řádek 22: Řádek 22:


== Život ==
== Život ==
nenu


*
Bartolomeu Dias pocházel ze slavné rodiny námořních plavců. Jeho předkové a příbuzní mezi prvními obepluli obávaný [[mys]] [[Búdždúr|Bojador]] a objevili [[Zelený mys]] na pobřeží západní Afriky.

Dvě Diazovy [[karavela|karavely]] o [[výtlak]]u 50 [[Brutto registrovaná tuna|tun]] opustily [[Lisabon]] v srpnu [[1487]] a pluly podél afrického [[Atlantský oceán|atlantického]] pobřeží k jihu. Byla to nevelká plavidla pevné konstrukce s malým ponorem. Nově kombinované plachtoví jim zajišťovalo dobré plavební vlastnosti, včetně možností využití protivětru.

Na 29° s. š. Portugalci přistáli, zřídili si tu základnu a dále už pokračovala jen jedna z lodí. Asi 2° na jih od [[obratník Kozoroha|obratníku Kozoroha]] minula poslední z kamenných pilířů ve tvaru kříže, nazývaných padrão [padraun], vztyčovaných na pobřeží jako orientační body i na znamení vlastnického práva. Nyní se před Diasovými plavci rozprostíraly jen neznámé země a „moře Temnot“. Další pilíř postavil Dias v Angra dos Ilheos (dnešní Diaz Point) a pak zamířil k Angra das Voltas na jižním břehu ústí [[Oranžská řeka|Oranje]].

Třináct dní se jeho koráb plavil přímo k jihu, dostal se do hrozné bouře, a aniž si toho námořníci povšimli, obeplul nejjižnější výspu černého kontinentu. Expedice, nyní už ve vlnách [[Indický oceán|Indického oceánu]], nabrala severní kurs, poprvé se na východoafrické pobřeží v dnešní Mossel Bay a za další zastávku zvolila záliv Algoa. Největší překážka na cestě do Indie byla tehdy zdolána, ale osud nebyl Bartolomeu Diasovi nakloněn – posádka byla na konci sil, zásoby potravin docházely a k dovršení všech běd je soustavně pronásledovala mimořádná nepřízeň počasí.

O pokračování plavby až do kýžené Indie nemohla být ani řeči. Diasovi se podařilo doplout jen do ústí dnešní Velké rybí řeky, ale pak ho vzpoura mužstva přinutila k návratu. Nejjižnější výběžek Afriky, jehož obeplutím se zařadil mezi velikány objevných plaveb, objevil vlastně až na zpáteční cestě. Pojmenoval ho Cabo Tormentoso (Bouřlivý mys), ale název se neujal, neboť král z obav, že by mohl odrazovat další mořeplavce, později nařídil, aby toto místo neslo „optimistické“ jméno Cabo de Boa Esperanca (mys Dobré naděje).

Po více než půlročním pobývání na moři a po prozkoumání „na 350 mil neznámého pobřeží“ přistály Diasovy karavely v prosinci [[1488]] v Lisabonu. Dias byl nadšeně oslavován a zahrnován přízní, a zůstává tedy záhadou, proč dostal o devět let později při výběru velitele velké indické expedice přednost [[Vasco da Gama]]. Africký veterán vyplul na moře ještě dvakrát. Roku [[1498]] ke [[Kapverdy|Kapverdám]] a roku [[1500]] jako účastník [[Pedro Álvares Cabral|Cabralovy]] výpravy do Indie. Mys Dobré naděje se mu při ní stal osudným, neboť poblíž zahynul při potopení čtyř lodí ve strašlivé bouři. Diasovy velké činy zvěčnil portugalský renesanční básník [[Luís de Camões]] v [[epos]]u ''[[Lusovci]]''.

== Externí odkazy ==

* {{commonscat}}


{{portugalští mořeplavci}}
{{portugalští mořeplavci}}

Verze z 3. 5. 2018, 16:23

Bartolomeo Diaz
Socha Bartolomea Diase v Londýně
Socha Bartolomea Diase v Londýně
Jiná jménaportugalsky: Bartolomeu Dias
španělsky: Bartolomé Díaz
Narozeníasi 1451
Algarve, PortugalskoPortugalské království (dnešní Portugalsko)
Úmrtí29. května 1500 (ve věku 49 let)
mys Dobré naděje
Národnostportugalská
Povolánímořeplavec, navigátor
DětiSimão a António
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bartolomeu Dias, v České republice známější pod jménem Bartolomeo Diaz (asi 145029. května 1500 u mysu Dobré naděje), byl portugalský mořeplavec, který jako první obeplul mys Dobré naděje.

Život

nenu