Vilém Konecchlumský z Konecchlumí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilém Konecchlumský z Konecchlumí
Narození1551
Úmrtí21. června 1621 (ve věku 69–70 let)
Staroměstské náměstí
Příčina úmrtípoprava stětím
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vilém starší Konecchlumský z Konecchlumí (* 1551 – 21. června 1621 v Praze) byl rytíř z rodu Konecchlumských z Konecchlumí a jeden z 27 popravených českých pánů, za stavovského povstání zastával funkci stavovského komisaře.

Jako válečný komisař vedl výpravu zemské hotovosti z čáslavského a chrudimského kraje proti Vídni. Za českou stranu vyjednával o podpoře se slezskými stavy.

Zatčen byl krajským hejtmanem při pobytu mimo Prahu. Mimořádný tribunál jej odsoudil k popravě na Staroměstském náměstí spolu s dalšími představiteli stavovského povstání. Na popraviště vešel jako šestý z rytířského stavu a jako devátý v celkovém pořadí. Tělo i s hlavou předali jeho rodině, která jej se všemi náboženskými obřady pochovala.

V roce 1907 byla u Konecchlumí postavena mohyla na památku tohoto místního nejslavnějšího rodáka.[1] V Praze 6 – Břevnově po něm byla pojmenována ulice.

Konecchlumského ulice, Praha 6, Břevnov

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRÁŇ, Josef. Staroměstská exekuce. 4. vyd. Praha: Rodiče, 2004. 320 s. ISBN 80-86695-44-1. 
  • Doba bělohorská a Vilém starší Konecchlumský z Konecchlumí. Jičín: Družstvo pro zřízení mohyly Vilému Konecchlumskému z Konecchlumí, 1907. 28 s. Dostupné online.