Romské příjmení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Romská příjmení jsou příjmení, která nosí Romové. Pokud jde o Romy žijící v ČR, romská příjmení mají mnohdy svůj původ v maďarštině, kde jde o běžná příjmení rozšířená v celé maďarské populaci. Tato příjmení často vyjadřují řemeslo:

… nebo národnost:

  • Kerekeš – Kerekes (Řek) • Lendel – Lengyel (Polák) • Morvai (Moravan, Moravec)
  • Németh (Němec) • Olász (Ital, Vlach) • Oláh (Rumun, Valach) • Oroš – Oros (Rus)
  • Rác – Racz (Srb) • Taragoš – Taragos/Török (Turek) • Tóth (Slovák)

Do Uher, kde se na nějaký čas usadili, přišli Romové cca ve 14. století.[1] Do Evropy putovali již od 5. století ze severoindických států Rádžasthán a Paňdžáb.[2]

Nezanedbatelného počtu jsou i původní romská příjmení, např:

(Původ těchto příjmení leží v mnoha dalších jazycích: osmanštině, turečtině, tatarštině, perštině, srbochorvatštině, ugrofinštině, hindštině aj.)

Vedle toho existují i novodobá česká příjmení častá u Romů (ač jinak zastoupena v celé české populaci) – např. Hospodářský, Chromý, Pokuta. Mnohdy jde však o zcela obyčejná příjmení – např. Bartoš, Hlaváč, Novák, Novotný, Procházka, Růžička, Veselý. Je pravděpodobné, že někteří čeští Romové si změnili svá původní příjmení na obyčejnější, která nejsou viditelně romská.[3]

Malá část Romů má běžná německá příjmení (Tischer/Tišer – truhlář, Schenker – krčmář).

Tato rozličnost zdrojů původu romských příjmení někdy vede k tomu, že původní zdroj se stane nejasným. Např. příjmení Mizera, ač zřejmě z maď. Meszároš (řezník), lze vykládat i z maď. Megyer (Maďar) nebo turkického Mejer (pán),[4] a snad i jiným způsobem.

Abecední seznam některých romských příjmení[editovat | editovat zdroj]

AdamAdámekBačoBadiBadoBadžoBagárBaigerBajgerBajzaBakoBalažBalážBalogBaloghBandyBanga/BangoBaníkBanomBaranBariBarkociBartkoBartošBaryaBatyiBažoBeňákBendikBeňoBerkiBerkoBerkyBerousekBihari/BiharyBikárBillýBilýBílýBledýBodasBogolBoldiBolvanBongilajBorovskýBotošBrandBrendzaBučkoBugošBundaBužíkBužoCibrikCibuľaCickoCifraCinaCínaCisarCvoreňČarnýČechČervenákČerveňákČičákČipčalaČisárČonkaČureja/ČurejČuriDadučDančoDandášDaniDanielDanihelDanišDankoDanoDaňoDanyiDavidDemeterDemetrDičkoDidoDigaDirdaDiroDrapákDreveňákDubnickýDudaDudiDudušDudyDukayDulajDunaDunka/DunkoDuraškoĎuraškoDurdoňDuždaDzurkoDžobákDžudžaDžugaDžurbanFacunFakoFarbárFarkašFečoFedákFekoFerčákFerencFeriFerkoFiloFizerFlitarFrankoFráterGabčoGaborGáborGadžorGádžorGalbaGašparGažiGažikGažoGergel/GergelaGežoGiňa/GiňoGirgaGodlaGogaGombárGoralGorolGoroľGrundzaGrunzaGujdaGumanGunarGunárGurgulaHadHaluškaHangurbadžoHankoHarvanHavrlaHerákHlaváčHolaňHolubHorňákHorvatHorvátHorvathHorváthHrickoHromýHudiHusákHusarHusárHušoChromýIllésIštokJakubikJanáčekJanoJoniJoško/JoškaJuhasKadetKakurKalaiKalašKalayKalejaKaliašKanalošKančiKandraKandračKandráčKapuraKaralKarchňakKarchňákKaričkaKarolKarsaKarvayKavurKelešKešelKimoKiňaKináčKirkoKirvejKišKivákKlempárKlimentKlimtKmeťoKočkaKokyKompušKončekKondašKondášKoraKotlárKovácsKovačKováčKozárKragaKrausKristofKrokaKroščenKubíčekKudryKůnaKuraKurejKuričajKuruKurucKuruczLackoLadičLakatosLakatošLalikLavičkaLazarLázokLendelLeškoLévaiLičartovskýLoudaLuca/LucoMácaMacekMačoMakoMakulaMakuňaMalarMalárMalikMalíkMaňkošMarcinMarkušMatiMatoMihálMikerMikoMilenkoMilkoMiloMirgaMišalkoMitačMitrášMizer/MizeraMižigarMižigárMoraMosorMuchaMurgaMurgáčNaďoNanárNémethNistorNovákNovotnýOlahOláhOndičOndo/OndaOračkoPacko/PackaPačajParčiPechPernýPeškoPeštaPeterPetikPetíkPetroPintyePištaPlachetkaPohlodkoPokošPokutaPolakPolákPolakovičPolhošPollakPompaPopíkProcházkaPukyPulkoPuloPunákPuška/PuškoRácRáczRadičRafaelRajsRajtRakašRedaiRezankaRezmuvesRidajRigoRigóRichterRostašRůžičkaRybárSamkoSendreiSinoSinuSivákSlepčíkSlezákSliško/SliškaStojkaStrobachSuchýSurmajSzamkoŠamkoŠandorŠándorŠarišskýŠarközyŠčukaŠerešŠestákŠulajŠusterŠvábTancošTaragošTarnaiTatar/TatárTelvakTelvákTerkelyTirpákTišerTokar/TokárTologToľogTomašTomášTomiTomkoToračToráčTóthTulej/TulejaTurkoTurtákVaňoVaradiVaškoVavroVelebnýVeselýVidličkaZahradníkZajacZemanZsigaZubajZupkoŽiga/ŽigoŽigmundŽolták

(Čím větší písmo, tím je příjmení častější. Méně rozšířená příjmení v seznamu chybějí. Seznam pochopitelně obsahuje i některá běžná příjmení Čechů, Slováků a Maďarů, jež jsou společná i Romům.)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Facts about Hungarian Roma. errc.org [online]. European Roma Rights Centre, 2015-10-20 [cit. 2023-12-16]. Dostupné online. 
  2. BHANOO, Sindya N. Genomic Study Traces Roma to Northern India. The New York Times. 10 December 2012. Dostupné online. ISSN 0362-4331. 
  3. JAKUBCOVÁ, Aneta. Mezi stigmatem a sociální mobilitou: Případová studie změn romských příjmení. Olomouc, 2019 [cit. 2023-10-14]. . Univerzita Palackého. Vedoucí práce Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.. Dostupné online.
  4. VÁSÁRY, István. Turks, Tatars and Russians in the 13th–16th Centuries. [s.l.]: 2023 Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]