Provincie Córdoba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
provincie Córdoba
Provincia de Córdoba
provincie Córdoba – znak
znak
provincie Córdoba – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoCórdoba
Souřadnice
Rozloha13 550 km²
Časové pásmoUTC+01:00
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel776 789 (2021)
Hustota zalidnění57,3 obyv./km²
Jazykandaluská španělština
Národnostní složeníŠpanělé, Jihoameričané
Správa regionu
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Nadřazený celekAndalusie
Podřízené celky8 comarek
75 obcí
Zastoupení v kongresu:6 křesel
Zastoupení v senátu:4 křesla
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2ES-CO
NUTSES613
Oficiální webwww.dipucordoba.es
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Córdoba (španělská výslovnost: [korðoβa]), anglicky též Cordova, zastarale Kordova), je provincií v jižním Španělsku na severu autonomního společenství Andalusie. Hraničí s provinciemi Málaga, Sevilla, Badajoz, Ciudad Real, Jaén a Granada. Má rozlohu 13 769 km².

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Provincii lze rozdělit do tří zeměpisných oblastí: Sierra Morena na severu, údolí Guadalquiviru ve středu a La Campiña na jihu. V provincii se rozkládají přírodní parky - přírodní park Sierra de Cardeña y Montoro, přírodní park Sierra de Hornachuelos a přírodní park Sierras Subbéticas.

Podnebí je kontinentálně středomořské s teplotami v hlavním městě dosahujícími 9,2 °C v lednu a 27,2 °C v červenci a srpnu, kdy často přesahují i 40 °C. Srážkový úhrn v hlavním městě je od 600 do 750 mm ročně. Srážky se soustřeďují na období od října do dubna.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vytvořena byla královským dekretem ze dne 30. listopadu 1833 (se 48 dalšími provinciemi), který připravil Javier de Burgos. Nově ustanovená provincie zaujímala většinu území córdobského království, ale i některé oblasti Extremadury (Belalcazar Fuente la Lancha, Hinojosa del Duque a Villanueva del Duque) a exklávy jaénského království (Villafranca de Córdoba a Belmez).

Správní členění[editovat | editovat zdroj]

Provincie má přibližně 777 tisíc[1] obyvatel, z nichž více než 40% žije v hlavním městě Córdoba, a hustota osídlení činí 57 obyvatel/km².

Comarky:

  • Alto Guadalquivir
  • Campiña Este - Guadajoz
  • Campiña Sur
  • Subbética
  • Valle de los Pedroches
  • Valle del Guadiato
  • Vega del Guadalquivir

Znak provincie[editovat | editovat zdroj]

znak provincie Jen v detailech se liší od znaku města Córdoby. Historicky byly znaky totožné, resp. v 19. století užívala provincie Córdoba obdobně jako většina španělských provincií znak svého centra. Na znaku můžeme nalézt ve stříbře červeného lva se zlatou korunou nad štítem, kouskovaný lem kastilsko-leónský.[p 1] Městský znak má více políček na lemu a všechny lvy korunované.

Znak a vlajku provincie schválila 17. 12. 2008 provinční rada a usnesení předala 27. ledna 2009 Generálnímu ředitelství místní správy. Symboly byly potvrzeny dekretem z 4. února 2009 a zveřejněny 16. února 2009 v BOA (Bolletín oficial de Andalusía).[2] Vlajka je obdélná (2:1), purpurová, ve středu s provinčním znakem s příslušnou korunou (výška znaku rovna ½ šířky listu).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. přesný popis ve španělštině: En campo de plata, un león rampante de gules coronado de oro. Bordura componada de Castilla y de León.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online.
  2. RESOLUCIÓN de 4 de febrero de 2009, de la Dirección General de Administración Local, por la que se admite la inscripción en el Registro Andaluz de Entidades Locales del escudo, la bandera y el logotipo de la provincia de Córdoba [online]. Junta de Andalucía [cit. 2015-02-07]. Dostupné online. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]