Prima Megamarket

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prima Megamarket
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1995
Datum zániku2003
OsudSloučeno s hypermarkety Hypernova.
SídloBrno, Česko
Adresa sídlaBrno, Česko
Charakteristika firmy
Oblast činnostiMaloobchod
ProduktyPotraviny
Mateřská společnostAhold
Identifikátory
Oficiální webwww.euronova.cz/hprima.html
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prima (případně Prima Megamarket) byl obchodním řetězcem společnosti Euronova, posléze Ahold, provozovaný v České republice od roku 1995. Formátově se jednalo o kompromis mezi supermarkety a hypermarkety – nabízel větší nabídku (stejně jako hypermarkety), doplňkové stánky a prodejny (stejně jako hypermarkety), ovšem na menším prostoru a s menším personálním obsazením (stejně jako supermarkety).

Prima se po Maně a Sesamu stala třetím řetězcem provozovaným Euronovou (resp. Aholdem) v Česku. Řetězec otevíral prodejny spíše v krajských a významných okresních městech, první prodejnu otevřel v Břeclavi.

V roce 2001 se Ahold, tehdy provozující supermarkety Albert a hypermarkety Hypernova, rozhodl, že dvě podobné obchodní linie sloučí a Primy tak spojil s Hypernovou[1] - poslední Prima zavřela v roce 2003. Prodejny, které prostorově nevyhovovaly, byly přestavěny, některé ovšem byly uzavřeny.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • V názvu řetězce se vyskytuje slovo megamarket, který byl obchodním označením formátu řetězce Prima. V názvu řetězce to bylo poprvé, co se tento výraz objevil, ovšem tento pojem tržní terminologie nezná.
  • Poslední veřejná zmínka o řetězci pochází z filmového dokumentu Český sen (natáčeno roku 2003), ve kterém se během výzkumu oční kamerou objevuje leták řetězce Prima.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČTK. Ahold od května sloučí řetězce Prima a Hypernova. Hospodářské noviny (iHNed.cz) [online]. 2001-03-05 [cit. 2021-06-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]