Polom (Šumava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Polom
Polom z přístupové cesty od JV
Polom z přístupové cesty od JV

Vrchol1295 m n. m.
Prominence102 m ↓ rozc. Pod Polomem[1]
Izolace2,6 km → Debrník
SeznamyTisícovky v Česku #63
Ultratisícovky #24
Nejprominentnější hory CZ
Hory a kopce Šumavy
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříŠumava / Železnorudská hornatina / Debrnická hornatina
Souřadnice
Polom
Polom
PovodíKřemelnáOtavaVltavaLabe, ŘeznáDunaj
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Polom (německy Fallbaum), 1295 m n. m., je výrazná hora na Šumavě, tyčící se 4 km východně od Železné Rudy.[2] Přes vrchol prochází hlavní evropské rozvodí mezi Severním a Černým mořem. Vodu ze severních a východních svahů odvádí potoky do Křemelné a z ní teče do Otavy, Vltavy a Labe. Voda z jižních a západních svahů stéká do Řezné a dál do Dunaje.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Červeně značená cesta z Železné Rudy k jezeru Laka prochází přes rozcestí Pod Polomem, nedaleko sedla mezi Polomem a Debrníkem. Tuto cestu kopíruje i naučná Tetřeví stezka[3], věnovaná kriticky ohroženému tetřevu hlušci. Od její poslední tabule odbočuje doleva neznačená cesta, která po 1,8 km a 100 metrech převýšení dosahuje vrcholu. Ten je díky orkánu Kyrill z ledna 2007 odlesněný a poskytuje kruhové výhledy na okolní hory, včetně Velkého Javoru (11 km na západ) nebo Poledníku (11 km na jihovýchod).

Další vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Asi 700 metrů od hlavního vrcholu se nachází jihovýchodní vrchol (1292 m n. m.), oddělený 16 metrů hlubokým sedlem. Vede přes něj cesta na hlavní vrchol a je zakončený vrcholovou skalkou, na které stojí automatická meteostanice. Dalších 800 metrů od JV vrcholu se nachází severovýchodní vrchol (1228 m n. m.), oddělený také asi 15 metrů hlubokým sedlem. Je také zakončený vrcholovou skalkou, ale nevede přes něj žádná cesta.

Reference[editovat | editovat zdroj]