Siebensteinkopf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Siebensteinkopf (Sedmiskalí)
Vrcholek Siebensteinkopf
Vrcholek Siebensteinkopf

Vrchol1263 m n. m.
PoznámkaDřevěný vrcholový kříž
Poloha
SvětadílEvropa
StátNěmeckoNěmecko Německo
PohoříBavorský les (Šumava)
Souřadnice
Siebensteinkopf
Siebensteinkopf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vicejazyčná tabule na vrcholovém kříži hory Siebensteinkopf

Siebensteinkopf (1263 m n. m.) je hora na jihovýchodním okraji Národního parku Bavorský les v německé části Šumavy. Nachází se ve spolkové zemi Bavorsko, asi 1,5 kilometru[p 1] od zaniklé obce Bučina, necelý jeden kilometr[p 1] západním směrem od česko-německé hranice (hraniční přechod Bučina).

Blízké turistické cíle a orientační body[editovat | editovat zdroj]

Následující místa jsou vztažena k vrcholu hory Siebensteinkopf:

  • Severně je ve vzdálenosti asi 1,3 km[p 1] na české straně Šumavy vrcholek hory Stráž (1308 m n. m.).
  • Západně je ve vzdálenosti necelého jednoho kilometru[p 1] na úpatí hory v německé části Šumavy bývalá nádrž na plavení dřeva nazývaná Reschbachklause. K plavení dřeva se nádrž používala až do počátku 50. let dvacátého století.[1] V roce 1976 byla správou Národního parku Bavorský les renovována jako historická technická památka.[1]
  • Jihovýchodním směrem asi 1,3 km[p 1] je v německé části Šumavy splavovací nádrž Teufelsbachklause.
  • Jihozápadním směrem je ve vzdálenosti asi 4 km[p 1] v německé části Šumavy vrcholek hory Steinfleckberg (1341 m n. m.)

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

  • Od hraničního přechodu Bučina po silnici do nitra Německa (směr Finsterau). Zhruba po 200 metrech odbočit doprava a po značené trase (SperlingsklauzRundweg Siebensteinfelsen) pokračovat asi 850 metrů k odbočce (Hauptwanderweg) na vrchol hory Siebensteinkopf.
  • Z obce Kvildy po modré turistické značce k prameni Vltavy a odtud pokračovat na rozcestí ("U pramene Vltavy") s červenou turistickou značkou. Odtud pokračovat doleva společně po červené a modré turistické značce (asi 430 metrů) směrem k rozcestí "Na strážní stezce". Zde se odděluje modrá od červené a dále pokračovat po modré turistické značce směrem ke státní hranici. Zhruba po 660 metrech je hraniční přechod pro pěší: "Pramen Vltavy - Siebensteinkopf". Ten byl otevřen 15. července 2009 a je možné přes něj přecházet celoročně.[1] Z hraničního přechodu územím na německé straně po 500 metrech je vrcholek hory Siebensteinkopf.


Název[editovat | editovat zdroj]

Vrchol Siebensteinkopf je součástí skalního hřebene. Ten je rozdělen na sedm velkých skalních uskupení.[1] Celá tato skalní skupina pak nese označení Siebensteinfelsen[1] a je na českých turistických rozcestnících a směrovkách překládána a označována jako "Sedmiskalí".[p 2] V lyrickém líčení této části Šumavy použila Eliška Krásnohorská pro vrchol Siebensteinkopf označení "Sedmikamenník" (Siebensteinfels).[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f Vzdálenost je uváděna jako "měřeno vzdušnou čarou".
  2. Po silné vichřici, která se udála ve dnech 26. října 187027. října 1870[2] byly v oblasti Sedmiskalí vyvráceny téměř všechny stromy. Díky tomu došlo k odhalení skal, které byly viditelné i z dálky. Lesní porost byl obnovován následujících 30 let (až do roku 1900).[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f JANOUT, František. Hraniční přechod pro pěší turisty Pramen Vltavy - Siebensteinkopf (cca 20 km z Kvildy) [online]. www.sumavanet.cz [cit. 2016-08-02]. Dostupné online. 
  2. Dřevěná německy psaná informační tabule umístěná na vrcholku hory Siebensteinkopf
  3. FRANTIŠEK ADOLF, Šubert. Čechy: díl první - Šumava [online]. Praha: nakladatelství Tok, 2000-01-01 [cit. 2016-08-03]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Šubert, František Adolf, ed. a Liebscher, Karel, ed. Čechy. Díl první, Šumava. Praha: Tok, 2000. 268 s. ISBN 80-86177-10-6 (strana 95).

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]