Polandball

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Countryball

Countryball, také nazývaný polandball je druh rage komiksu a politické satiry vytvořený uživateli, který vznikl na německém imageboardu Krautchan.net v druhé polovině roku 2009. Tyto komiksy zesměšňují stereotypy různých národů a mezinárodních vztahů zemí, které zde ztvárňují zejména kulaté postavičky rozlišené vlajkou oněch zemí.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Polandball má své kořeny v kyber-válce ze srpna 2009 mezi polskými internetovými uživateli a uživateli zbylého internetového světa na stránce drawball.com. Tato stránka nabízející virtuální plátno ve tvaru koule zde dovoluje uživatelům kreslit cokoliv chtějí a kreslit přes kresby ostatních. Na polském internetu vznikla myšlenka vyplnit plátno polskou vlajkou, a tak se tisíce Poláků spojily a společně nakreslily přes celé plátno polskou vlajku s nápisem "POLSKA" (Polsko) uprostřed. Po koordinaci z imageboardu 4chan byla tato vlajka překryta obrovským hákovým křížem.[1][2]

Německý imageboard Krautchan.net, hojně navštěvovaný anglicky mluvícími uživateli, je považován za hlavní místo vzniku polandballu. Jeho počátek je přičítán uživateli Falco, Britovi, který v září 2009 vytvořil v programu Malování první polandball, aby v apolitickém stylu trolloval polského uživatele jménem Wojak, který byl psán lámanou angličtinou, proto polandbally začaly být s nadšením kresleny Rusy.[1][3][4][5]

Témata[editovat | editovat zdroj]

Ukázka komiksu o Polandballu, jak se nemůže dostat do vesmíru.

Polandball, který měl představovat Polsko a jeho historii, vztahy s jinými zeměmi a stereotypy[3][6] získal popularitu v důsledku havárie ve Smolensku, kde zahynul polský prezident Lech Kaczyński.[2][7] Interakce mezi countrybally bývají psány lámanou angličtinou a internetovým slangem a připomínají memy s kočkami (lolcaty) a také obrázek Polska, typicky znázorněného v pláči, který je záměrně nakreslen obráceně, než je polská vlajka.[1][2]

Část komiksů s Pollandball je spojena s tím, že Polsko nemá vlastní kosmický program a možnost poslat přímo něco do vesmíru ze svého území. Jeden z nejpopulárnějších komiksů začíná tím, že se k zemi blíží velký meteorit, který by mohl zničit Zemi. Ostatní countrybally (koule hrající v komiksu) ze zemí, které mají nějaký kosmický program opustí Zemi a odletí do vesmíru a jen polský zůstane na zemi a se slzami v očích řekne jen lámavou angličtinou: Polland cannot to space (Polsko nemůže do vesmíru).[3][3][6] Má se za to, že takovým způsobem Rusové začali diskuzi o tom, který stát je vyspělejší.[1] V jiném komiksu jde zase o historicko-politickou satiru. Polandball nudí ostatní Countrybally (koule) svými nudnými řečmi ve stylu: So when we crushed Russia and the Turks were were the biggest country in the world (A tak jsme porazili Rusko a Turecko a stali jsme se největší zemí na světě), ostatní koule se začnou smát Polandballu a naštvaný Polanball zařve kurwa a ukazuje tabulku s nadpisem: Internet serious business (Internet je vážná věc). Tento slogan se používá, pokud chce uživatel internetu říct, že se někdo chová neuctivě. Komiks opět končí pláčem Polandballu.[1][2][8] Nové komiksy už odcházejí od tématu bezmocnosti Polska a týkají se komentování mezinárodních událostí.[9] Příklady mohou být papežské konkláve 2013, při kterých byl Jorge Mario Bergoglio zvolen novým papežem,[10] Ukrajinská krize,[9] Krymská krize[11] či situace Filipínských imigrantů na Tchaj-wanu.[12]

Příklad Polandballu, kde komicky vystupují Česká republika a Švédsko v kontextu skandálu ohledně koňského masa v potravinách (2013)

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Ukázka Polandball komiksu ukazujícím Polandball hrající video hru Europa Universalis. Komiks by měl ukazovat, jak Poláci vyprávějí o svojí historii.[13]

Wojciech Oleksiak ve své studii z roku 2014 uvedl, že Polandball umožňuje lidem vyjádřit své politické názory, a proto by ho měl být schopen nakreslit každý. Polandball je příklad par excellence na internetu, dále seznal, že by měly být komiksy nekorektní nebo jen „debilní slátanina“, pobídl ale i ke snaze autorů, aby komiksy zůstaly dál atraktivní a zajímavé.[13]

Oleksiak také uznal, že Polandball často přehnaně ukazuje polské stereotypy, například to, že Poláci nedokážou mluvit dobře anglicky nebo že jsou Poláci přihlouplí lidé. Jedním z častých leitmotivů Polandballu jsou Poláci neustále přemítajících historii cizích států a vinění jich za vlastní historické neúspěchy.[13] Oleksiak dál prohlásil, že Polandbally učí Poláky smyslu pro humor a brát s humorem i věci, které je štvou.[13]

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Polandball nemá žádné jednoznačné tvůrce a může je dělat každý.[9] Pravidla pro samotnou tvorbu Countryballu (dle oficiálního polandball redditu) jsou:[14]

  1. Polsko nesmí do vesmíru.
  2. Koule mají na obličeji pouze oči bez očních panenek.
  3. Koule nemají končetiny.
  4. Když koule nemluví, nemají pusu (platí jen u animací, v komiksech pusu nemají vůbec)
  5. Je zakázáno rozdělovat barvy na vlajce černou barvou.
  6. Je zakázáno používat všechny pokročilé nástroje ve kreslících programech (circletool, linetool, blending, rozostření atp.)
  7. Je zakázáno používat všechny pokročilé nástroje na posteditaci obrázku (vinětace atp.)
  8. Je zakázáno kopírovat a vkládat k countryballu obrázky z internetu (včetně samotné vlajky daného polandballu), vše musí být ručně namalováno.
  9. Je zakázáno kreslit polskou vlajku správně, pouze vzhůru nohama.Je povoleno ji kreslit správně, pokud se v komiksu (či animaci) objeví indonésie nebo monako
  10. Je zakázáno kreslit countrybally v jiném tvaru než jako koule (existují výjimky, například Singapur - jehlan či Kazachstán - kvádr).
  11. Je zakázáno kreslit jako countrybally vše jiné než právě státy; například města, nevládní organizace, hry atp. (výjimkou jsou provincie, mezinárodní organizace a unie).
  12. Je zakázáno používání ostatních ragecomic memů (trollfaců, ragefaců atp.).
  13. Je zakázáno kreslení jednopanelových komiksů bez příběhu či pointy.
  14. Je zakázáno používat fonty Comic Sans, Curlz či Papyrus.
  15. Countrybally mluví lámanou angličtinou (kromě anglicky mluvících zemí).

Tyto pravidla jsou často považována za nepodstatná, mimo samotný oficiální polandball reddit se tato pravidla většinou nedodržují, téměř všechny polandball komunity jsou však se základními zásadami tvorby polandballu obeznámena.[15]

Mapping a historie[editovat | editovat zdroj]

Existují mappeři, kteří místo jmen států používají právě countrybally. Pro tento typ countryballů se používá název FoEbally (Future of Europe bally)[16]. Tento trend stvořil na konci roku 2014 uživatel Emartis ✖ Arotanika ✖ It's excellent. FoEbally jsou populární, jelikož se s nimi dají dobře vyjádřit jakési emoce, které zažívá konkrétní stát.[17]čeští tvůrci mappingu jsou např. : Nechci uvádět, Conturyballs cz nebo Conturyballs mapping.

Conturybally se používají také pro vzdělávací účely, hlavně ve videích o historii států, kde ty státy ztvárňují právě countrybally.

Tvůrci videí o historii conturyballů např. : Bulgarian conturyball, Serbian conturyball, 3d conturyballs nebo art's animations.

Countryballs[editovat | editovat zdroj]

Existuje mnoho komiksů ve stejném stylu jako Polandball v dalších zemích, ve kterých se koule hrající v nich se také mohou nazývat countryballs, ale stejně často se nazývají také Polandbally.[18][19] V podobě koulí se zobrazují nejen různé státy, ale i jejich části. Svoje různé koule mají jednotlivé státy USA, německé Bavorsko, španělské Katalánsko nebo ruská Sibiř a Ural. Některé Countrybally jsou také velmi zvláštní, singapurský se nazývá Tringapore a vypadá jako trojúhelník, izraelský má podobu hyperkrychle (narážka na židovskou fyziku), kazachstánský zase krychle (cihlovitého tvaru), britský má vždy cylindr a monokl a tzv. Čtvrtá německá říše (Reichtangle) má jako countryball obdélník postavený nastojato. Pokud je ve vlajce státu znak, tak se u Countryballu maluje na pásku přes oko (např. Slovensko, Srbsko atd.).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e ORLIŃSKI, Wojciech. Wyniosłe lol zaborców, czyli Polandball. wyborcza.pl. Gazeta Wyborcza, 5 August 2014. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 1 January 2012. (Polish) 
  2. a b c d ZAPAŁOWSKI, Radosław. Znowu lecą z nami w... kulki. www.elondyn.co.uk. Cooltura, 15 February 2010. Dostupné v archivu pořízeném dne 5 August 2014. (Polish) 
  3. a b c d KAPISZEWSKI, Kuba. Fenomem - Polska nie umieć kosmos. www.przeglad-tygodnik.pl. Przegląd, 13/2010. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 5 August 2014. (Polish) 
  4. Polandball [online]. Knowyourmeme [cit. 2014-08-06]. Dostupné online. 
  5. PLOMLOMPOM, Nils Dagsson Moskopp Erlehmann & Christian Heller. Internet-Meme : kurz & geek. 1. vyd. [s.l.]: O'Reilly Verlag, 2013. Dostupné online. ISBN 9783868998061. Kapitola MS-Paint-Comics, s. 86-88. (German) 
  6. a b CEGIELSKI, Tomek. MEMY. Legendy Internetu. hiro.pl. Hiro.pl, 12 April 2011. Dostupné v archivu pořízeném dne 5 August 2014. (Polish) 
  7. KRALKA, Jakub. Polski internet to potęga, po co te kompleksy?. www.spidersweb.pl. Spider's Web, 11 May 2012. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 5 August 2014. (Polish) 
  8. Polandball cartoon [online]. Unknown, Unknown [cit. 2012-03-26]. Dostupné online. 
  9. a b c FISHER, Max. Is there a series of irreverent political cartoons summing up the crisis?. www.vox.com. Vox Media, 25 July 2014. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 6 August 2014. 
  10. Wybór Franciszka okiem internautów. wiadomosci.onet.pl. Onet.pl, 14 March 2013. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 6 August 2014. (Polish) 
  11. Polandball is Reddit's answer to Crimea crisis. www.businesspost.ie. The Sunday Business Post, 4 March 2014. Dostupné online [cit. 1 November 2014]. 
  12. 台灣最美麗的風景是人 真的嗎? (Taiwan is one of the most beautiful landscapes, really?). www.appledaily.com.tw. Apple Daily (Taiwanese edition), 31 July 2014. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 6 August 2014. (Chinese) 
  13. a b c d OLEKSIAK, Wojciech. Polandball - A Case Study. Culture.pl. Adam Mickiewicz Institute, 9 June 2014. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 6 August 2014. 
  14. https://i.imgur.com/2W1zu2U.png#shelf-tutorial
  15. /r/polandball Official Tutorial. Polandball Wiki [online]. [cit. 2020-08-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-11-08. (anglicky) 
  16. FoEballs. TheFutureOfEuropes Wiki [online]. [cit. 2019-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. Countryball (Mapping dialect). TheFutureOfEuropes Wiki [online]. [cit. 2019-05-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. http://wyborcza.pl/1,86116,7462232,Wyniosle_lol_zaborcow__czyli_Polandball.html
  19. Archivovaná kopie. www.przeglad-tygodnik.pl [online]. [cit. 2012-05-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-11-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]