Cylindr (klobouk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Cylindr.
Muž s cylindrem na dobové kresbě z roku 1845

Cylindr je pánský vysoký klobouk válcovitého tvaru s plochým vrškem a širokou krempou. Rozšířil se v 19. a na počátku 20. století, v současnosti se nosí pouze při slavnostních příležitostech jako doplněk k fraku.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Vznik cylindru[editovat | editovat zdroj]

První cylindr vyrobil a na ulici v něm vyšel anglický kloboučník John Hetherington v roce 1797. Jeho módní novinka způsobila senzaci i veřejné pohoršení: "Bylo to obrovské překvapení, protože jeho cylindr způsobil doslova poprask, když se poprvé objevil v londýnských ulicích. Jeho nositelem byl prodejce galanterie John Hetherington, který ho navrhl, vyrobil a také byl prvním člověkem, který v něm vyšel na ulici. Podle dobového svědectví v novinách začali kolemjdoucí při pohledu na klobouk panikařit. Několik dam omdlelo, děti křičely, psi štěkali a mladý poslíček si zlomil ruku, když ho převálcoval dav. Hetherington byl předveden před soud kvůli tomu, že na hlavě měl "vysokou konstrukci, jejíž zářivé odlesky měly vystrašit plaché a skromné lidi." Samozřejmě, že to bylo mnoho povyku pro nic."[1]

Klobouk má svůj původ v pokrývce hlavy, kterou nosili puritáni a kvakeři, členové protestantských sekt. Kvakerský klobouk byl však nižší a měl mnohem širší stříšku než dnešní cylindr. Cylindr jak ho známe dnes se začal vyrábět z filcu vyrobeného z bobří kožešiny. Později se však díky vlivu prince Alberta, manžela královny Viktorie, začaly vyrábět cylindry i z hedvábí.

Vrcholné období[editovat | editovat zdroj]

Rakousko-uherští ministři v cylindrech (1911)
Skládací cylindr (klak)

V 19. století se v Spojených státech amerických rozšířila modifikace cylindru známá jako stovepipe hat. Tyto klobouky byly vyšší než cylindry, avšak na spodku a vrcholu nebyly rozšířené, a tak připomínaly komín (anglicky pipe). Takový klobouk nosil např. americký prezident Abraham Lincoln.

Další modifikace měla v sobě zabudovanou drátěnou konstrukci, která umožňovala, aby se dal složit naplocho. Takovým kloboukům se v angličtině říkalo opera hats nebo Gibbus. V češtině se pro skládací cylindr užíval výraz klak (z francouzského chapeau claque).[2]

Ústup z módy[editovat | editovat zdroj]

Ve druhé polovině 19. století cylindry začaly vycházet z módy. Střední vrstvy začaly nosit buřinky (anglicky bowler hats) nebo měkké filcové klobouky známé jako borsalino. Tyto klobouky byly vhodnější pro městský způsob života a také byly vhodnější pro masovou produkci. Naopak cylindr musel být vyroben ručně a zkušeným kloboučníkem.

Cylindr se stal symbolem vyšších společenských vrstev a tím pádem i terčem satiristů a společenských kritiků. Ke konci první světové války se cylindry staly raritou v každodenním životě. Používal se nadále výhradně při večerních slavnostních příležitostech, kdy muž oblékal smoking nebo frak.[2]

Dámský cylindr[editovat | editovat zdroj]

Ve 30. letech 20. století byl módní dámský cylindr – dámský klobouk válcovitého tvaru.[3]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Přestože cylindr vymizel z běžného života přibližně ve 30. letech 20. století, jeho využívání v politických a diplomatických kruzích přetrvalo déle. Po vzniku Sovětského svazu se mezi sovětskými diplomaty strhla vášnivá debata o tom, zda by se i oni měli podřídit mezinárodním konvencím a nosit cylindr.[kdo?][zdroj?] Cylindry však i zde zvítězily.
  • Cylindr je jednou z figurek ve společenské hře Monopoly.
  • Pojmenování klobouku slovem cylindr vychází z jeho řeckého κύλινδρος a latinského cylindros/cylindrus původu, kde znamená válec.
  • Cylindr je metonymie, když slouží k pojmenování skleněného chrániče světla petrolejové n. plynové lampy.
  • Cylindr je nazýván posměšně: glancputýnka (glanc - lesklá, putýnka - válcová dutá nádoba, nejčastěji na vodu, originálně dřevěná).
  • Cylindr byl zmíněn ve filmu: Lásky mezi kapkami deště (1979) v básničce, kterou složil mladík Kajda (Lukáš Vaculík) pro dívku Páju (Tereza Pokorná-Herzová): Milanka v cylindru Ve škvírách okenic, ve střepech zrcadla, hledám tě čím dál víc. Kam jsi se propadla? Milenko v cylindru! Ňadra máš podobná skořápkám kokosu, tvé oči přirovnám k nádobkám na rosu. Milenko v cylindru! Zmaten a stále sám pobíhám po stráni, horečně vzpomínám na naše setkání. Milenko v cylindru!
  • Ve filmu Tři veteráni (1983) je červený cylindr jedním z kouzelných předmětů, který dokáže přičarovávat věci.
  • Doktor QQ – záporný hrdina kresleného seriálu Vojtěcha Steklače Mořští vlci v časopise Ohníček (1968-1974) nosí černý cylindr, který obsahuje vysílačku, kterou pomocí myšlenek ovládá kyborgy, které vyrábí pomocí modrých paprsků smrti z živých bytostí.

Významní nositelé[editovat | editovat zdroj]

Cylindr si během mnoha let jeho existence oblíbily různé známé osobnosti, vyskytuje se i v uměleckých dílech. Mezi jeho nejznámější nositele patří:

A mnozí další.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cylinder (klobúk) na slovenské Wikipedii.

  1. Berendt, John: History of Top Hat. www.formalwear.org [online]. [cit. 23-08-2014]. Dostupné v archivu pořízeném dne 29-10-2005. 
  2. a b Ze společenského slabikář. S. 1d. Salon [online]. 1937-06-15 [cit. 2021-01-17]. S. 1d. Dostupné online. 
  3. Móda přináší.... S. 30–31. Salon [online]. 1939-11-15 [cit. 2021-01-17]. S. 30–31. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]