National Museum of Nuclear Science & History

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
National Museum of Nuclear Science & History
Současná budova muzea
Současná budova muzea
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AdresaAlbuquerque, Spojené státy americké
Založeno1969
Zaměřenívědecko-technické a letecké
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky a Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

National Museum of Nuclear Science & History (česky Národní muzeum jaderné vědy a historie, dřívější názvy Sandia Atomic Museum a National Atomic Museum) je národní muzeum o jaderné fyzice a její historii, které bylo zřízeno během 102. zasedání kongresu Spojených států amerických[1] na základě zákona 102-190 a nachází se v okrese Bernalillo ve státě Nové Mexiko s poštovní adresou Albuquerque (nicméně těsně za hranicemi města). Sousedí jak s městem Albuquerque, tak s vojenskou leteckou základnou Kirtland Air Force Base.[2]

V dokumentech vztahujících se k založení muzea se mimo jiné uvádí: „Posláním Národního atomového muzea je sloužit jako americký zdroj jaderné historie a vědy. Muzeum představuje exponáty a kvalitní vzdělávací programy, které zprostředkovávají rozmanitost osob a událostí, jež utvářejí historický a technický kontext jaderného věku.“[3]

Vznik a historie[editovat | editovat zdroj]

Raketa PGM-11 Redstone.
Boeing B-29 Superfortress.
Boeing B-47 Stratojet.
F-16 Fighting Falcon, povšimněte si makety jaderné pumy B61 pod křídlem.
Republic F-105 Thunderchief.
Boeing B-52 Stratofortress, pod křídlem je nadzvuková, ze vzduchu odpalovaná řízená jaderná střela AGM-28.
MiG-21 v barvách letectva Sovětského svazu.
Dvě ze čtyř nábojnic bomby B28 nalezená po havárie u Palomares ve Španělsku v roce 1966.

Muzeum vzniklo v roce 1969 a původně bylo umístěno v areálu letecké základny Sandia Base (současný název Kirtland Air Force Base) ve starém opravárenském zařízení pro protiletadlové kanóny a bylo pojmenováno Sandia Atomic Museum.[4] Bylo výsledkem šestiletého úsilí o zřízení muzea, které by dokumentovalo historii základny a vývoj jaderných zbraní. Zaměstnanci byli pracovníci letectva Spojených států (USAF) s pomocí Sandia National Laboratory (SNL). V roce 1973 se název muzea změnil na „Národní atomové muzeum“, ale muzeum ještě nemělo oficiální národní status.

V roce 1985 přešlo muzeum pod Ministerstvo energetiky Spojených států (United States Department of Energy, DOE) a jeho zaměstnanci se stali zaměstnanci DOE. V roce 1991 získalo muzeum oficiální status národního muzea a jeho poslání se rozšířilo o další aspekty jaderné fyziky a historie, které se nevztahovaly jen na výrobu jaderných zbraní. Muzeum bylo také přidruženo k Smithsonovu institutu. V roce 1992 byla založena nezisková organizace National Atomic Museum Foundation (NAMF), jejímž úkolem bylo provozovat a financovat muzeum a snížit finanční zátěž daňových poplatníků. V roce 1995 převedlo DOE provoz muzea na Sandia National Laboratory a zaměstnanci muzea se stali zaměstnanci SNL.

Po teroristických útocích 11. září 2001 se významně zvýšily bezpečnostní opatření pro přístup do všech vojenských objektů. Muzeum se tak muselo přestěhovat z letecké základny do bývalého obchodu REI v muzejní čtvrti Old Town Albuquerque. V roce 2005 převedlo SNL odpovědnost za provoz muzea na NAMF. Zaměstnanci SNL pracující jako pracovníci muzea přešli na jiné pozice v rámci letecké základny a muzeum přijalo nové zaměstnance, kteří se stali zaměstnanci NAMF.

Když se muzeum přestěhovalo do muzejní čtvrti v Albuquerque, nemělo v místě dostatečné prostory zejména pro venkovní expozice. V lednu 2005 proto NAMF požádalo DOE a Národní úřad pro jadernou bezpečnost o 12 akrů (přibližně 5 hektarů) na jihovýchodním okraji Albuquerque pro výstavbu nového muzea. V říjnu 2006 byla podepsána formální smlouva o užívání pozemku se SNL jako poskytovatelem dotace a NAMF jako příjemcem dotace. Začala výstavba nového muzea, přičemž zaměstnanci dokumentovali projekt výstavby prostřednictvím blogu a galerie na Flickru, kde byly každý týden zveřejňovány fotografie zachycující postup výstavby.

Nové muzeum bylo otevřeno 4. dubna 2009 na novém místě a současně došlo k jeho přejmenování na současný název National Museum of Nuclear Science & History.[5] Provozní náklady muzea ve výši přibližně 1,8 milionu dolarů ročně zajišťuje nadace NAMF z více zdrojů: prostřednictvím příspěvků a členských poplatků, ze vstupného, z grantů, letních táborů, různých akcí/pronájmů a také výnosů z muzejního obchodu. Existuje též smlouva o poskytování služeb mezi Sandia National Laboratories a NAMF.[4]

Expozice a výstavy[editovat | editovat zdroj]

Muzeum se věnuje uchovávání a prezentaci informací o vědeckých, historických a kulturních aspektech atomového věku. V novém objektu je 16 stálých vnitřních výstavních prostor, dvě učebny, kombinovaná místnost pro knihovnu a konference, galerie pro dočasné výstavy a muzejní obchod. Venkovní plochy jsou určeny pro expozice vojenských letadel, raket, vozidel a věž jaderné ponorky USS James K. Polk. Prohlídky jsou možné jak samostatně, tak s průvodcem.[6] Jednotlivé expozice jsou zaměřeny na následující oblasti:[7]

  • Pioneers of the Atom (Průkopníci jaderné fyziky): interaktivní expozice, která představuje osobnosti, jež se zabývaly otázkami souvisejícím s nejmenšími částicemi, z níž se skládá celý vesmír.
  • World War II (Druhá světová válka): expozice se zaměřením na historií vedoucí k vytvoření a použití atomové bomby a se zeměmi, které se do ní zapojily.
  • Critical Assembly, the Secrets of Los Alamos 1944: An Installation by Jim Sanborn (Tajemství Los Alamos 1944): speciální expozice výstava, která rekonstruuje prostředí tajné laboratoře v Los Alamos, kde byla sestavena první atomová bomba (rekonstrukce je založena na základě vědeckých poznatků a výpovědí očitých svědků).
  • The Decision to Drop (Rozhodnutí o svržení): úsvit atomového věku v rámci projektu Manhattan. Návštěvníci se seznámí s každodenním životem vědců, kteří žili v Los Alamos, a vypraví se s nimi na místo, kde byl proveden první jaderný test Trinity + historie a politická rozhodnutí vedoucí k nasazení prvních jaderných zbraní s kódovými označeními Little Boy a Fat Man.
  • Hirošima a Nagasaki: expozice věnované obětem prvního použití jaderných zbraní.
  • Cold war (Studená válka): zkoumání strategického konfliktu mezi USA a SSSR ve druhé polovině 20. století (cca 1947–1991). Expozice mj. zahrnuje americké jaderné zkoušky na Marshallových ostrovech (Operace Crossroads a Castle Bravo) a v Nevadě, sovětský jaderný výzkum, kubánskou krizi v roce 1962 a rozpad Sovětského svazu. Součástí je také výstava Palomares, rozsáhlý popis tragické havárie, srážky dvou letadel USAF (bombardéru B-52 a tankeru KC-135) v Almérii (u pobřeží Španělska) v roce 1966.
  • Heritage Park: rozsáhlá venkovní expozice letadel, raket, střel, děl a věže jaderné ponorky.
  • Nuclear Medicine (Nukleární medicína): přehlídka nejstarších i nejnovějších lékařských přístrojů využívajících principy jaderné fyziky.
  • Little Albert's Lab (Laboratoř malého Alberta): děti se zde mohou věnovat praktickým vědeckým aktivitám a experimentům.
  • Nano: interaktivní výstava zaměřená na nanosvět a nanovědy. Tato expozice je nyní součástí Little Albert's Lab.
  • Energy Encounter (Setkání s energií): série expozic zaměřených na civilní využití jaderné energie, mj. historie jaderných reaktorů a jejich technických principech, zkoumání havárií jaderných elektráren, bezpečnostního inženýrství a zpracování/skladování odpadu, modely americké jaderné elektrárny Palo Verde a francouzského rychlého množivého reaktoru Superphénix, model lodi NS Savannah, první obchodní lodi s jaderným pohonem, jaderná energie jako jedna ze součástí spektra alternativních metod výroby energie.
  • Radiation 101 (Radiace 101): expozice předmětů a činností každodenní potřeby, které vystavují lidi ionizujícímu záření.
  • Atomic Pop Culture (Atomová popkultura): návštěvníci se mohou pobavit při pohledu na to, jak americká popkultura odrážela nástup atomového věku. Ukázky z filmů, komiksů a dalších uměleckých děl.
  • Nuclear Waste Transportation (Přeprava jaderného odpadu): v této expozici je vystaven kontejner TruPact II, typ přepravního kontejneru, který používá americké ministerstvo energetiky (DOE) k přepravě transuranového odpadu.
  • What's Up With U(ranium): výstava, která se snaží aktivně zapojit návštěvníky do hledání odpovědí na otázky typu „odkud pochází uran“, „jak se vyskytuje v životním prostředí“, „jak na nás působí“ a „je radioaktivní“?
  • Uranium: Enriching Your Future (Uran: obohacování vaší budoucnosti): částečně interaktivní výstava, která vysvětluje, jak jaderná energie přispívá k energetice.
  • Dark Cube: Heisenberg's Race for the Bomb (Temná kostka: Heisenbergův závod o bombu): speciální výstava, která dokumentuje marnou snahu nacistického Německa předstihnout USA ve výzkumu atomových zbraní.
  • Nuclear by Mail: tato výstava zobrazuje vývoj jaderné vědy, techniky a technologií ve 20. století.
  • Temporary Exhibit Hall: prostor věnovaný různým dočasným výstavám.

Významné exponáty[editovat | editovat zdroj]

  • Repliky uranové bomby Little Boy a plutoniové Fat Man, které byly svrženy na Hirošimu a Nagasaki.
  • Jediná replika ve skutečné velikosti první zkušební plutoniové bomby přezdívané The Gadget a Trinity Test Tower (zkušební věž, ze které byla 16. července 1945 odpálena).
  • Různé moderní jaderné bomby a hlavice.
  • Bomba WE.177 (britská jaderná zbraň používaná od 60. let 20. století do roku 1998).
  • Pumový zaměřovač Norden.
  • Dvě skutečné nábojnice bomby B28 (Mark 28) ze srážky bombardéru B-52 a tankeru KC-135 u pobřeží Španělska (nedaleko města Palomares v Almérii) v roce 1966.
  • Sbírka předmětů dokumentující každodenní život v Los Alamos během projektu Manhattan a také kufřík s předměty z Oak Ridge.
  • Soubor výrobků a kýčů, které dokládají vliv atomového věku na popkulturu USA.
  • Raný rentgenový přístroj (tzv. fluoroskop).
  • Gama kamera PRISM 2000 XP (příklad modernější technologie zobrazovacích metod).
  • Výstava artefaktů jaderného a homeopatického lékařského šarlatánství.
  • Rozsáhlá sbírka modelů vojenských letadel a další vojenské techniky.
  • Model prvního zkušebního reaktoru Chicago Pile-1 vytvořený ze stavebnice Lego.
  • Malá kostka uranu, kterou nacisté použili při snaze sestrojit atomovou zbraň (zapůjčena na dobu neurčitou od Dr. Tima Koetha).
  • 260mm atomový kanón M65, často označovaný jako „Atomová Annie“.[8]

Když se muzeum muselo v roce 2001 urychleně přestěhovat z letecké základny do muzejní čtvrti v Old Town, vyvolalo postavení rakety Redstone na rohu dvou frekventovaných ulic kontroverze.[9] Část lidí to považovala za symbol všudypřítomného vlivu vojensko-průmyslového komplexu v Albuquerque a Novém Mexiku. Jiní naopak považovali raketu za důležitý exponát dokumentující zapojení Nového Mexika do jaderného věku. Problém byl vyřešen společně s otevřením nového muzea v současné lokalitě, kdy byla přemístěna i raketa Redstone.[10]

Vystavená letadla[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že muzeum původně sídlilo na letecké základně Kirtland AFB, podařilo se mu získat řadu historicky významných letadel.

Typ Výr. č. Ve službě Poznámka
Boeing B-29 Superfortress 45-21748 1945–19?? Původně 509th Bombardment Group, Roswell Army Airfield, Nové Mexiko. Letadlo bylo v rámci projektu Silverplate upraveno, aby mohlo nést jaderné bomby.
Boeing B-47 Stratojet 53-2280 1953–1970 Původně 4950th Test Wing, jako testovací letadlo pro vyzkoušení nové technologie fly-by-wire v roce 1969. Letadlo bylo do roku 2012 vystavováno v National Museum of the United States Air Force.[11][12]
Boeing B-52 Stratofortress 52-013 1953–1963 Tento konkrétní letoun shodil více než tucet ostrých jaderných bomb během testování těchto zbraní. Jeden z pouhých sedmi vyrobených kusů.[13]
Republic F-105 Thunderchief 61-0107 1962–1981 Původně 49th Tactical Fighter Wing, později Kansas Air National Guard. Vyřazen z leteckého provozu v roce 1981 a přemístěn na Kirtland Air Force Base, kde byl používán pro trénink údržby bojových poškození.[14]
F-16A Block 5 78-0050 1979–1997 Původně 466th Fighter Squadron, Hill AFB v Utahu. Letadlo je vystavováno v barvách New Mexico Air National Guard.[15]
TA-7C Corsair II 64-17666 1968–1991 Letadlo, které sloužila během války ve Vietnamu.[16]
Mig-21F Fishbed 74-2313 1975–19?? Toto konkrétní letadlo sloužilo v Maďarském letectvu (Magyar Légierő), ale je vystavováno v barvách Sovětského letectva.[17]

Vzdělávání a komunitní aktivity[editovat | editovat zdroj]

Muzeum celoročně pořádá vzdělávací programy pro základní a střední školy i pro dospělé, a to jak v prostorách muzea, tak i v rámci osvětové činnosti s využitím mobilního zařízení Up'n'Atom Mobile. Programy rozvoje pedagogů podporují školní standardy Nového Mexika.[18] Muzeum pořádá také přednášky zvaných odborníků, každoroční speciální akce a v létě týdenní vědecké tábory pro mládež. Vybrané prostory muzea si lze též pronajmout pro oslavy narozenin, svatby, konference a další příležitosti.[19]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku National Museum of Nuclear Science & History na anglické Wikipedii.

  1. Text of Public Law 102-190 [online]. [cit. 2021-08-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-07-04. 
  2. Nuclear Museum: Home [online]. National Museum of Nuclear Science & History [cit. 2021-07-20]. Dostupné online.  – Přes adresu „Albuquerque, Nové Mexiko“ se muzeum nachází těsně za hranicemi města Albuquerque. Srovnej s: P.L. 94-171 COUNTY BLOCK MAP (2020 CENSUS): Bernalillo County, NM [online]. U.S. Census Bureau [cit. 2021-07-20]. S. 12 (PDF p. 13/41). Dostupné online. 
    Viz též street map a land use map, srovnejte s adresou muzea. Zde jsou vyznačeny hranice základny Kirtland AFB, muzeum je mimo ně.
  3. National Museum of Nuclear Science & History: Text of Museum's Mission Statement [online]. [cit. 2008-08-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-07-23. 
  4. a b Powerpoint presentation on Museum history, Foundation funding, and new construction. [online]. [cit. 2008-08-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-09-17. 
  5. Nuclear museum's new site set to open Sat.. New Mexico Business Weekly. 2009-04-02. Dostupné online [cit. April 25, 2009]. 
  6. Exhibits [online]. [cit. 2022-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne October 27, 2020. 
  7. National Museum of Nuclear Science & History: Exhibits Archivováno 1. 10. 2009 na Wayback Machine. Official site
  8. Heritage Park – Nine-Acre Outdoor Exhibit Area [online]. [cit. 2023-10-19]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space, December 13, 2003 – Albuquerque War Missile Protest Alert!
  10. Albuquerque Tribune editorial, 19 Feb 2008. [online]. [cit. 2008-08-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 13 May 2008. 
  11. Aircraft Data 53-2280, 1953 Boeing B-47E-110-BW Stratojet C/N 4501093 [online]. Dostupné online. 
  12. Kamov.net: Kamov Resources and Information [online]. Dostupné online. 
  13. 52-013 Archives [online]. Dostupné online. 
  14. Republic F-105 Thunderchief series [online]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-04-03. 
  15. Airframe Details for F-16 #78-0050 [online]. Dostupné online. 
  16. Nuclear Museum Refurbishing Cold War Aircraft for Display [online]. May 2017. Dostupné online. 
  17. AMARC Experience MiGs [online]. Dostupné online. 
  18. National Atomic Museum Education & Outreach website. www.atomiceducation.org [online]. [cit. 2023-10-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-07-26. 
  19. Facility Rentals [online]. [cit. 2022-04-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne October 31, 2021. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]