Nanortalik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nanortalik
Nennortalik
Pohled na Nanortalik v zimě
Pohled na Nanortalik v zimě
Nanortalik – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška24 m n. m.
Časové pásmo-3
StátGrónskoGrónsko Grónsko
KrajKujalleq
Nanortalik
Nanortalik
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha10,34 km²
Počet obyvatel1 236 (2018)
Hustota zalidnění119,5 obyv./km²
Správa
Vznik1770
Oficiální webnanortalik.gl
Telefonní předvolba+299 61
PSČ3922
Označení vozidelNN
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nanortalik (dánsky Nennortalik) je město v kraji Kujalleq v jižním Grónsku. V roce 2018 tu žilo 1 236 obyvatel, takže je to jedenácté největší grónské město a třetí největší město v kraji Kujalleq. Je to také nejjižněji položené město nad 1 000 obyvatel. Název Nanortalik znamená místo, kde žijí medvědi, tento název je ovšem mylný, protože na území Nanortaliku lední medvědi nežijí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Díky své poloze byla oblast dosažena Nory dříve, než byla dosažena inuity. Město bylo založeno v roce 1770 jako Nennortalik. V roce 1797 tu byla obchodníky z Qaqortoqu založena obchodní stanice. Kvůli tomu, že město nemělo přístup k moři, bylo přesunuto o 3 km dále. Ze starého města existují již jen nepatrné pozůstatky.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Nanortalik se nachází na stejnojmenném ostrově na pobřeží Labradorského moře, asi 100 km od mysu Farvel. Ostrov se nachází ve fjordu Tasermiut a nacházejí se tu hory Quaqqarsuasik (559) a Quassik (308 m).

Kolem Nanortaliku se nacházejí osady Narsarmijit, Alluitsup Paa, Tasiusaq, Aappilattoq, Ammassivik, farmy Saputit, Nalasut, Nuugaarsuk, Qallimiut, Qorlortorsuaq a opuštěné osady Akuliaruseq, Alluitsoq a Ikerasassuaq.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Hlavními zaměstnáními obyvatel jsou rybolov, lov krabů a lov tuleňů. Mezi lety 2004 a 2013 byly aktivní doly Nalunaq. Byly plány o postavení silnice vedoucí z Nanortaliku do Nalunaqu, ty se ale nepřijaly, protože obyvatelé Nanortaliku neměli příliš zájem o práci v dolech, a v dolech pracovali především cizinci.

Ve městě se nachází škola, fotbalové hřiště, dva hotely, nemocnice, tři obchody se smíšeným zbožím, kostel, hřbitov, muzeum a pošta.

Počet obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2015 byl Nanortalik desátým největším městem, ale kvůli klesajícímu počtu obyvatel ho Uummannaq předběhl. Počet obyvatel Nanortaliku klesá, jako počet obyvatel většiny osad a měst v Kujallequ.

Počet obyvatel Nanortaliku mezi lety 1991-2017. Zdroj: Statistics Greenland
Počet obyvatel Nanortaliku mezi lety 1991-2017. Zdroj: Statistics Greenland

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nanortalik na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]