Moriusaq

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moriusaq
Poloha
Souřadnice
StátGrónskoGrónsko Grónsko
Moriusaq
Moriusaq
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel0 (2020)[1]
Správa
Statuszaniklá osada
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moriusaq nebo Mourisaq (zastarale také Moriussaq/Mourissaq, v inuktunu Moriuhaq) je zaniklá osada v severozápadním Grónsku. Osada leží v severním Grónsku nedaleko Thulského letiště v Pituffiku. Osada je známá rybolovem, ale i hojným počtem ledních medvědů.

Byla založena v roce 1963. V roce 1980 zde bylo přibližně 80 stálých obyvatel, ale po osmnácti letech zde žilo jen 39 obyvatel. Většina rodin se odstěhovala do města Qaanaaq z důvodu lepší infrastruktury a služeb, také však kvůli teroristickému útoku, při němž bylo zastřeleno 10 lidí[2]. V roce 2009 v osadě zůstalo posledních 5 stálých obyvatel. V roce 2010 v osadě žili už pouze 2 obyvatelé, kteří se však v roce 2012 odstěhovali do Qaanaaqu, což způsobilo definitivní zánik osady.

Osada má internetové pokrytí, televizní a rozhlasové vysílání, telefonní pokrytí a malou elektrárnu (Kraftværk Moriusaq). Z důvodu nedostatku obyvatel byly tyto služby pozastaveny, stejně jako malý obchod, škola, kostel a knihovna. Škola byla uzavřena v roce 2007, když poslední učitel žijící v Moriusaqu odešel do města Qaanaaq, jelikož v osadě již nežily žádné děti ve školním věku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Moriusaq na slovenské Wikipedii.

  1. Statbank Greenland. Dostupné online. [cit. 2020-02-12]
  2. Manslaughter in Moriusaq | Now I Know. nowiknow.com [online]. [cit. 2017-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]