Myslivny (Mařenice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Myslivny
Horská chata Luž
Horská chata Luž
Lokalita
OkresČeská Lípa
KrajLiberecký kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Myslivny
Myslivny
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Myslivny (německy Jägerdörfel) jsou základní sídelní jednotkou obce Mařenice v jejich severní části Horní Světlá pod horou Luž na Českolipsku v severovýchodní části Libereckého kraje.

Popis a poloha[editovat | editovat zdroj]

Luž nad Myslivnami

Ves se nachází v Lužických horách v nadmořské výšce 580–680 (653,3 m), necelý kilometr jižně od vrcholu Luže a hranic s Německem v průsmyku zaveném Wache/Stráž. Vede tudy turistická stezka pro pěší do 3 km severním směrem vzdáleného sousedního německého Waltersdorfu.

Díky své poloze Je východiskem upravovaných běžeckých tratí ve vrcholových partiích Lužických hor a současně zde nalezneme i lyžařské středisko sjezdového lyžování. Sjezdovky různé obtížnosti jsou v zimní sezóně v noci osvětlené. Místo je srážkově velmi bohaté a sněhová pokrývka zde dosahuje nadprůměrné výšky. Ze severní strany Luže je umístěno městečko a lyžařské středisko Waltersdorf ležící za hraniecmi území sousedního Saska. Existují plány na propojení obou lyžařských středisek.

Běžecké stopy na obě strany hranice již propojeny jsou a dosahují několika desítek kilometrů. O úpravu na území Německa i Čech se starají provozovatelé lyžařského střediska ve Waltersdorfu. Součástí osady jsou Chata Luž s restaurací i parkovištěm (silnice sem vede z jihu, z Horní Světlé) a sousední Lužická bouda s nabídkou ubytování. Kolem Chaty pod Luží je vedena červeně značená turistická trasa k vrcholu Luže a také cyklotrasa 3061.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

(nový) Lausitzer Baude

Myslivny vznikly jako malá osada sestávající z hrázděných domků lesních dělníků kolem hájovny, součást již dříve samostatné obce Horní Světlá (Oberlichtenwalde).

Na začátku 20. století se charakter změnil v oblíbené letovisko s několika hostinci. Místo mezi Luží a Čihadlem (664 m n. m.) bylo výchozím bodem i cílem pěších turistů na Luž a dalších částí hor. Na jihovýchodním svahu Luže také bývala sjezdová trať „Hang 13“.

V roce 1924 zde byla členy spolku milovníků přírody založena "Lausitzer Baude", která byla úředně uzavřena po rozpuštění spolku v roce 1938.

V září téhož roku došlo na státní hranici k ozbrojenému střetu mezi příslušníky československé pohraniční stráže a sudetoněmeckým Freikorpsem operujícím z Německa. V krvavém boji zahynulo několik pohraničníků. V říjnu 2003 byl na jejich paměť vztyčen kamenný pomník s pohraničním sloupem v českých národních barvách.

Pomník příslušníkům čs. SOS u Vachy, odhalený roku 2003 na státní hranici, připomíná události roku 1938.

Dne 10. února 1945 na úpatí Luže nad Myslivnami narazil německý letoun Heinkel He 111. Čtyřčlenná posádka na místě zahynula a byla pohřbena na hřbitově v Horní Světlé.[2]

Po druhé světové válce byla z Československa mnoho německých obyvatel vysídleno přes „Wache / Stráž“ a hranice byla na desítky let uzavřena. Myslivny se staly zcela odlehlou příhraninčí osadou, již téměř neobydlenou. Původní sjezdovka zarostla křovím a stanice "Stodola" byla zbořena. Tento klid byl narušen v roce 1968, kdy do Československa vstoupily okupační tanky armád Varšavské smlouvy.

Po roce 1980 byla Lužická chata přeměněna na rekreační zařízení pro těžaře uranu v okolí Stráže pod Ralskem a dalších českých uranových oblastí.

Kolem roku 1992 byl hraniční přechod opět oficiálně otevřen poté, co minimálně od roku 1989 navštěvovalo Myslivny stále více německých jednodenních výletníků z Waltersdorfu. Po otevření hranic byl na německé straně krajanským spolkem odsunutých Němců z Českolipska vztyčen pamětní kámen.

Na české straně byl také v říjnu 2003 vztyčen pamětní kámen připomínající padlé příslušníky čs. pohraniční stráže v září 1938.

V současné době jsou v obci téměř výhradně pohostinská zařízení a pokoje pro hosty. Lužická bouda je opět veřejná bouda pod názvem Chata Luž. Dále je zde další Lužická chata a Penzion Lužická bouda. V zimních měsících jsou na Luž v provozu dva lyžařské vleky.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Myslivny (Mařenice) na německé Wikipedii.

  1. Mapa Lužické hory č. 14. 6. vyd. Praha: Trasa, 2010. ISBN 978-80-7324-289-3. 
  2. Arno Glaser, Pavel Šmek. Hroby A. v. Breuer, G. Kurek, E. Brischalle, J. Konupczik [online]. Spolek pro vojenská pietní místa [cit. 2022-04-19]. Dostupné online.