Musées de la ville de Paris

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Musées de la Ville de Paris (Muzea města Paříže) jsou muzea, umělecké ateliéry a archeologická naleziště patřící pařížské radnici. Je jich celkem sedmnáct, z nichž čtrnáct spravuje veřejná instituce Paris Musées. Jeden z nich, Hauteville House, je připojen k muzeu Victora Huga a nenachází se v Paříži, ale v Saint-Pierre-Port na ostrově Guernsey. Osmnácté muzeum, Pavillon des Arts, které sloužilo jako výstavní prostor, bylo uzavřeno v roce 2006.

Přístup do stálých expozic v nich je zdarma, s výjimkou pařížských katakomb, archeologické krypty u Notre-Dame a muzea pařížských stok.

Kromě toho osm dalších muzeí a výstavních prostor: Muzeum Montmartre, Evropský dům fotografie, Halle Saint-Pierre, Pavillon de l'Arsenal, Gaîté-Lyrique, Forum des images, Institut islámských kultur nebo Pavillon de l'eau, které spravují sdružení nebo provozovatelé úzce spjatí s magistrátem jsou umístěny na pozemcích města Paříže. A rovněž některé městské radnice provozují vlastní výstavní prostory, jako je např. Pavillon Carré de Baudouin (20. obvod), Espace des Blancs-Manteaux (4. obvod) nebo na samotné radnici sál Saint-Jean.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Počátky správy výtvarného umění města Paříže sahají do počátku 19. století. Tehdy baron Gaspard de Chabrol (1773-1843), prefekt departementu Seine založil v roce 1815 úřad pro správu kultovních a uměleckých předmětů. Prefekt Chabrol pověřil vedením tohoto úřadu Georgese Pierra Larribeho s titulem vedoucího oddělení a kurátora uměleckých děl pro město Paříž a departement Seine. Byla rovněž vytvořena výtvarná komise, která měla zajistit výběr malířů a sochařů. Tato služba zanikla v roce 1830 a tuto funkci pak zastával jeden z úřadů generálního sekretariátu prefektury v čele s Alphée Buffetem, poté Augustinem Varcollierem (1795-1882). Architekt Victor Baltard se stal v roce 1840 prvním inspektorem výtvarného umění. Za druhého císařství bylo oddělení výtvarných umění obnoveno a záviselo na kabinetu prefekta.

Před prusko-francouzskou válkou byly městské sbírky rozmístěny v různých městských budovách a část jich byla zničena při požáru radnice během Pařížské komuny. Po roce 1871 oddělení výtvarných umění soustředilo své sbírky v podkroví paláce Carnavalet, kde bylo v roce 1880 pro veřejnost otevřeno první muzeum města Paříže, a ve skladu na Boulevardu Morland (určeno pro sochařská díla). Prostory v paláci Carnavalet byly vráceny Historické knihovně města Paříže. Rozpočtové potíže města dlouho blokovaly jakoukoli investici nezbytnou pro stavbu budovy pro uložení a vystavení sbírek. Až 2. srpna 1886 městská rada odsouhlasila úvěr ve výši 45 000 franků na stavbu takové budovy na obecním pozemku v rue La Fontaine a rue Gros - musée d'Auteuil. Po výstavbě Petit Palais v roce 1900 se zde usídlilo Muzeum výtvarných umění města Paříže (Palais des Beaux-Arts de la Ville de Paris). Z musée d'Auteuil se stal depozitář a byl zbořen po roce 1978, kdy byl vybudován nový depozitář v Ivry.

Po vytvoření pařížské radnice v roce 1975 byla vytvořena souběžná oddělení pro správu světských děl a pro správu církevních děl. V roce 1997 se sloučily do Oddělení pro ochranu církevních a civilních uměleckých děl města Paříže (Conservation des œuvres d'art religieuses et civiles de la Ville de Paris).

Historicky prvním muzeem města Paříže je musée Carnavalet, které bylo založeno v roce 1880. Následně mnoho darů nemovitostí nebo sbírek umožnilo vznik dalších muzeí. Jako poslední vzniklo muzeum generála Leclerca de Hauteclocque - muzeum osvobození Paříže - muzeum Jeana Moulina v roce 1994.

Soubor sbírek města Paříže je druhý největší ve Francii po sbírkách v majetku státu. Výstavy muzeí města Paříže organizuje a jejich katalogy vydává asociace Paris Musées.

Přehled muzeí[editovat | editovat zdroj]

muzeum datum Místo Téma
Muzeum moderního umění města Paříže 1961 16. obvod Moderní umění
Balzakův dům 1949 16. obvod Honoré de Balzac
Musée Bourdelle 1949 15. obvod Antoine Bourdelle
Musée Carnavalet 1880 3. obvod (Marais) Historie Paříže
Pařížské katakomby 1810 14. obvod Archeologické naleziště
Crypte archéologique 1980 4. obvod (Île de la Cité) Archeologické naleziště
Musée Cernuschi 1898 8. obvod asijské umění
Musée Cognacq-Jay 1929 3. obvod (Hotel de Donon) umění 18. století
Musée Galliera 1977 16. obvod historie módy
Musée de la Libération de Paris – musée du Général Leclerc – musée Jean-Moulin 2019 14. obvod (Place Denfert-Rochereau) druhá světová válka
Muzeum výtvarných umění města Paříže 1902 8. obvod výtvarné umění
Musée de la Vie romantique 1983 9. obvod umělci 19. století
Dům Victora Huga
Hauteville House
1903
1927
4. obvod (Place des Vosges)
St. Peter Port, Guernsey
Victor Hugo
Musée Zadkine 1982 6. obvod dílo Ossipa Zadkina
Musée des Égouts 1889 7. obvod (Pont de l'Alma, na quai d'Orsay) pařížské stoky
Musée de la sculpture en plein air 1980 5. obvod (Jardin Tino-Rossi) současné sochařství
Pavillon des Arts 1983 1. obvod Trvale uzavřeno v roce 2006

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Musées de la ville de Paris na francouzské Wikipedii.