Pavillon Carré de Baudouin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pavillon Carré de Baudouin
Poloha
Adresa20. pařížský obvod, FrancieFrancie Francie
Ulicerue de Ménilmontant
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00086788
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pavillon Carré de Baudouin (též řečený Pavillon Pompadour) je klasicistní stavba z 18. století v Paříži, která se nachází ve 20. obvodu na rohu ulic Rue des Pyrénées a Rue de Ménilmontant. Od roku 2007 slouží pro veřejnost jako kulturní centrum. Dům je od roku 1928 chráněn jako historická památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pavilon je původně venkovský dům, letohrádek postavený v 18. století jako místo zábavy a odpočinku. Jeden z prvních majitelů byl Nicolas Carré de Baudouin, který jej zdědil v roce 1770 a nechal přistavět peristyl se čtyřmi jónskými sloupy. Autorem této úpravy byl architekt Pierre-Louis Moreau-Desproux (17271794), ředitel staveb města Paříže. Dům byl později i ve vlastnictví rodiny Goncourt a Jules a Edmond de Goncourt zde strávili část svého dětství. V roce 1836 sestry svatého Vincence z Pauly zde založily sirotčinec a v přilehlé budově postavené pro tuto příležitost zřídily kapli. V letech 19711992 zde sestry společně s městem provozovaly zdravotně-sociální středisko a ubytovnu pro mladé pracující. V roce 1992 sestry ukončily svou činnost a v roce 2003 město dům zakoupilo a nechalo zrekonstruovat. V roce 2005 byla pro veřejnost zpřístupněna přilehlá zahrada o rozloze 1800 m2 a v roce 2007 i celý pavilon.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Pavilon s rozlohou 815 m2 nabízí různá zařízení věnovaná umění a kultuře jako přednáškový sál, výstavní sály, kanceláře pro různá sdružení apod.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pavillon Carré de Baudouin na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]