Mohoidae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMohoidae
alternativní popis obrázku chybí
Moho hnědý
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Řádpěvci (Passeriformes)
ČeleďMohoidae
Fleischer, James a Olson, 2008
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mohoidae je čeleď vyhynulých ptáků, jediná celá novodobě vyhynulá ptačí čeleď. Divergovala se na dva rody Moho ('ō 'ō) a Chaetoptila (kioea). Ty byly historicky řazeny mezi kystráčkovité (Meliphagidae), nicméně roku 2008 pro ně byla vytyčena vlastní čeleď.[1] Čeleď zahrnuje pět druhů, které žily endemitně na Havajských ostrovech.

Ve fylogenetické studii, v níž byla zkoumána DNA muzejních vzorků, vyšlo najevo, že čeleď Mohoidae s kystráčkovitými není příbuzná, naopak vyšla příbuznost s brkoslavovitými (Bombycillidae), palmovníkovitými (Ptiliogonatidae) a brkoslavcovitými (Dulidae); tyto taxony představují monofyletickou linii. Od těchto ptáků se čeleď divergovala před 14 až 17 miliony lety po osídlení Havaje. Vztah s uvedenými ptáky také naznačuje, že jsou zástupci čeledi Mohoidae holarktického či neotropického původu a nepocházejí z jižního Pacifiku.

Podobně jako kystráčkovití se nicméně zástupci této čeledi živili nektarem a díky konvergentnímu vývoji měli dlouhý, zakřivený zobák, dlouhý jazyk, pomocí něhož vybírali nektar z květů, a silné kočetiny, pomocí nichž se drželi pří sbírání potravy.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mohoidae na německé Wikipedii.

  1. FLEISCHER, Robert C.; JAMES, Helen F.; OLSON, Storrs L. Convergent Evolution of Hawaiian and Australo-Pacific Honeyeaters from Distant Songbird Ancestors. Current Biology. 2008-12-23, roč. 18, čís. 24, s. 1927–1931. Dostupné online [cit. 2024-02-20]. ISSN 0960-9822. DOI 10.1016/j.cub.2008.10.051. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]