Matyáš Gallas

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Matyáš z Gallasu
Narození16. září 1584
Trident
Úmrtí25. dubna 1647 (ve věku 62 let)
Vídeň
Místo pohřbeníTrident
Povolánídůstojník
ChoťDorotea Anna z Lodronu[1]
DětiFrantišek Ferdinand z Gallasu[2]
Antonín Pankrác z Gallasu
Marie Viktorie z Gallasu
RodičePankrác Gallas[2] a Annunciáta Marcantiová z Gandiny[3]
PříbuzníJan Václav z Gallasu a Johana Beatrix z Gallasu (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příbuzenstvo
otec Pankrác Gallas
matka Annunciata Marcanta z Gandina
manželka Dorothea Anna hraběnka z Lodronu
syn František Ferdinand Gallas
dcera Tereie Anunciata Gallasová
syn Antonín Pankrác Gallas
dcera Marie Viktorie Gallasová
syn Ignác Felix Gallas
syn Ferdinand Gallas
dcera Ignácie Anna Gallasová

Matyáš hrabě z Gallasu (italsky Matthias di Gallasso, německy Matthias Graf von Gallas zum Schloß Campo und Freyenthurn, 17. října 1588, Trident25. dubna 1647, Vídeň) byl rakouský šlechtic, císařský generál za třicetileté války a vévoda. Pocházel z česko-italského (jihotyrolského) rodu Gallasů.

Život a činnost[editovat | editovat zdroj]

Svou závratnou vojenskou kariéru začínal jako podkoní. Od roku 1618 bojoval ve službách Katolické ligy. V roce 1627 byl povýšen do stavu svobodných pánů. Generalissimus Valdštejn si všiml jeho přirozené autority a přijal ho do svého vojska, takže roku 1628 přešel z bavorských do císařských služeb, kde se vypracoval na velitele pěšího pluku. 10. března 1632 byl povýšen do říšského hraběcího stavu.

8. ledna 1634 zradil Albrechta z Valdštejna, který byl v Chebu zavražděn. Údajně mu za vraždu Valdštejna byla vyplacena finanční odměna 500 000 zlatých a dostal jeho frýdlantské panství a část statků po rodu Trčků včetně Smiřic (nástupce Trčkovského dominia Adam Erdman Trčka z Lípy a jeho švagr Vilém Kinský byli rovněž zavražděni v Chebu).

V roce 1635 obdržel titul vévody. Po úspěšné bitvě u Nördlingenu mu bylo svěřeno vrchní velení nad císařskou armádou, které držel do roku 1639. Pod jeho velením v letech 1643 až 1644 jeho vojsko získalo pověst nejkrutější a nejnásilnější armády. Nicméně budoucí vývoj jeho vojenské kariéry je nedobrý a dokonce bude nazýván ničitelem armád, protože jeho neopatrnost a opilectví zahubí mnoho vlastních vojáků, jak tomu bylo zvláště při jeho katastrofálních taženích v letech 1637, 1638, a 1644, kdy pokaždé dojde k těžkému krveprolití a zdecimování vojska.

Gallas byl dvakrát ženatý a měl mnoho dětí. Jeho dominium zdědil prvorozený syn František Ferdinand (1635-1697).

Majetek[editovat | editovat zdroj]

Zámek a hrad Frýdlant

Podobně jako ostatní vojevůdci třicetileté války i Gallas nashromáždil velký majetek. Byl pánem Frýdlantu, Liberce, Smiřic a Hořiněvsi. Při dělení bývalého trčkovského dominia došlo ke sporům o dvůr v Libníkovicích, které patřily někdy ke správě opočenské (Trčkové je koupili od Šárovců ze Šárova), jindy ke správě smiřické. Nakonec budou Libníkovice roku 1639 přiděleny k panství mocnějšího a vlivnějšího Gallase. V roce 1635 získal italské vévodství Lucera v království Neapolském a titul španělského granda.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Jeho manželkou byla Dorothea Anna hraběnka z Lodronu († 23. května 1666 v Moravském Krumlově), dcera Filipa Jakuba hraběte z Lodronu a Viktorie hraběnky Collaltové.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dizionario biografico degli italiani. 1960. Dostupné online.
  2. a b Dostupné online.
  3. Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Roman Freiherr von Procházka: Genealogisches Handbuch erloschener böhmischer Herrenstandsfamilien, s. 95, Neustadt (Aisch) 1973
  • Rebitsch, Robert: Matyáš Gallas (1588-1647) -- Císařský generál a Valdštejnův dědic. Grada: Praha 2013. ISBN 978-80-247-4778-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]