Markézy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Îles Marquises
Ostrov Hiva Oa v souostroví Markéz
Markézy

Nejvyšší bod1230 m n. m. (Mont Oave)

Nadřazená jednotkaFrancouzská Polynésie
Sousední
jednotky
Tuamotu, Liniové ostrovy
Podřazené
jednotky
Hatutaa, Motu One, Eiao, Nuku Hiva, Ua Huka, Ua Pou, Hiva Oa, Tahuata, Moho Tani, Fatu Hiva

SvětadílOceánie
StátFrancouzská PolynésieFrancouzská Polynésie Francouzská Polynésie
Map
PovodíTichý oceán
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Markézy (francouzsky Îles Marquises či Archipel des Marquises nebo Marquises) jsou skupina vulkanických ostrovů ve Francouzské Polynésii, která je francouzským zámořským územím v Tichém oceánu. Nejvyšším místem souostroví je vrchol Mont Oave na ostrově Ua Pu s nadmořskou výškou 1230 m.

Markézská vlajka

Markézy jsou jednou z pěti administrativních oblastí Francouzské Polynésie. Hlavní město souostroví je osada Tai o Hae nacházející se na ostrově Nuku Hiva. Počet obyvatel ostrovů činil při sčítání lidu v srpnu 2007 8632 osob.

Markézké ostrovy jsou známé exotickou přírodou a možnosti potápění v jejich okolí. Z turistického hlediska jsou Markézy atraktivní tím, že zde panuje po celý rok stabilní počasí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První doložení obyvatelé Markéz byli Polynésané, kteří podle archeologických nálezů ostrovy osídlili před rokem 100 našeho letopočtu. Etnologické a lingvistické zkoumání nasvědčuje tomu, že do zdejší oblasti připluli z ostrovů Tonga a Samoa.

Markézy objevil 21. července 1595 španělský mořeplavec Álvaro de Mendaña de Neira a souostroví nazval po svém patronovi, jímž byl García Hurtado de Mendoza, markýz z Cañete a vicekrál Peru. Mendaña nejprve navštívil Fatu Hiva a poté ostrov Tahuata, poté pokračoval k Šalomounovým ostrovům.

Americký mořeplavec kapitán Joseph Ingraham poprvé navštívil severní Markézy roku 1791, během své plavby na brigantině Hope. Pojmenoval je Washingtonovy ostrovy.[1] V roce 1813 zabral ostrov Nuku Hiva komodor David Porter pro Spojené státy americké, ale americký Kongres nikdy tento zábor neratifikoval. Roku 1842 vyhlásila Francie svrchovanost nad celým souostrovím a založila na Nuku Hiva francouzskou osadu (opuštěnou v roce 1859). Francouzská svrchovanost pak byla obnovena roku 1870 a souostroví bylo později začleněno do Francouzské Polynésie.

Velký přínos pro rozvoj Markéz mělo zavedení přímého leteckého spojení s letištěm v Papeete na Tahiti s ostrovy Nuku Hiva a Hiva Oa, které vzniklo až v roce 1980. Tím byl na Markézách odstartován růst turistického ruchu i celkový vývoj infrastruktury, neboť se výrazně zlepšila dostupnost Markéz, a to jak pro místní tak i pro zahraniční turisty. Rozvoj pokračuje do dnešních dnů. Většina ostrovů v souostroví je neobydlených.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Mapa ostrovů
Markézy
Markézy
Markézy, Tichý oceán

Souostroví se nachází se v severní části Severovýchodní tichomořské pánve Tichého oceánu.

Markézy jsou geograficky rozděleny do dvou částí, které se skládají z následujících ostrovů:

Severní Markézy

Jižní Markézy

Obydlené jsou však pouze některé ostrovy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marquesas Islands na anglické Wikipedii.

  1. Papers of Joseph Ingraham, 1790-1792: Journal of the Voyage of the Brigantine "Hope" from Boston to the North-West Coast of America [online]. 1790-1800 [cit. 2013-06-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]