Mariam Aslamazjanová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariam Aslamazjanová
Narození20. říjnajul. / 2. listopadu 1907greg.
Çetindurak
Úmrtí16. července 2006 (ve věku 98 let)
Moskva
Místo pohřbeníPantheon Komitas
NárodnostArméni
Alma materPetrohradská umělecká akademie Ilji Repina
Povolánímalířka a keramička
Oceněnínárodní umělec Arménské SSR (1965)
medaile Za udatnou práci za velké vlastenecké války 1941–1945
Lidový výtvarník SSSR
Řád přátelství
medaile Za vynikající práci
… více na Wikidatech
Politická stranaKomunistická strana Sovětského svazu (od 1946)
PříbuzníEranuhi Aslamazyan[1][2] (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariam Aršaki Aslamazjanová (arménsky: Մարիամ Ասլամազյան; 20. října 1907 Gjumri16. července 2006 Moskva) byla arménská malířka a keramička. Často je označována jako „arménská Frida Kahlo“.[3] mj. kvůli jejímu zobrazování tradiční arménské kultury, kvůli její světlé, modernistické paletě, eklektickému osobnímu stylu a autoportrétům zobrazujícím jí samotnou v tradičním oděvu arménských žen. A také ovšem proto, že prožila úspěšnou kariéru v profesi, v níž na stále ještě tradicionalistickém Kavkaze dominovali muži. Zploštělý prostor a dekorativní motivy jejích obrazů prozrazují západní modernistické vlivy (Henri Matisse, Paul Cézanne), ale i návaznost na arménské avantgardisty, zejména Martirose Sarjana. V určitých fázích své tvorby se podřídila socialistickému realismu, který vyžadoval sovětský režim, zejména za druhé světové války (například plátno Návrat hrdiny z roku 1943). Její sestra Eranuhi Aslamazjanová byla také výtvarnou umělkyní.[4] Mariam byla žačkou Stepana Aghajanjana a Kuzmy Petrova-Vodkina. V roce 1990 byla jmenována národní umělkyní Sovětského svazu. Zemřela v Moskvě, ale byla pohřbena v jerevanském Komitasově Pantheonu. Většinu jejích obrazů vlastní Národní galerie Arménie, Derfnerovo židovské muzeum v New Yorku a Galerie sester Aslamazjanových v Gjumri.

Cesty do zahraničí[editovat | editovat zdroj]

Její velmi dobré vztahy s režimem a významné postavení v oficiálním Svazu umělců jí umožnily cestovat po celém světě, do Alžírska, Argentiny, Belgie, Číny, NDR, Francie, Indie, Itálie, Japonska, Madagaskaru, Španělska, Švédska, Nizozemska, Egypta, Sýrie či Jugoslávie. V roce 1957 ji sovětská vláda vyslala na oficiální cestu do Indie, aby pomohla navázat diplomatické styky mezi oběma zeměmi. Na konci této cesty jí byla uspořádána výstava, které se zúčastnila i Indira Gándhíová, jež se také objevila na některých obrazech. Tato cesta a tři podobné následující (1970, 1973 a 1975) sehrály významnou roli při navazování indo-sovětských vztahů. Během Gándhíové cesty do Sovětského svazu v roce 1976 pak indická politička navštívila i Arménii, mj. kvůli osobním vztahům se sestrami Aslamazjanovými.[5]

Ukázky díla[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mariam Aslamazyan na anglické Wikipedii.

  1. Arménská sovětská encyklopedie. Armenian Encyclopedia Publishing House. 1974.
  2. Armenian Concise Encyclopedia. Armenian Encyclopedia Publishing House. 1990.
  3. The Armenian Frida Kahlo: On Mariam Aslamazyan’s 110th Anniversary. Mirror-Spectator [online]. 2018-08-17 [cit. 2023-08-05]. Dostupné online. 
  4. HAROYAN, Arpine. Mariam and Eranuhi Aslamazyan: Beloved Artists of the Soviet Union. EVN Report [online]. 2020-05-10 [cit. 2023-08-05]. Dostupné online. 
  5. Sunny India of the Aslamazyans-An Exhibi. India-armenia [online]. [cit. 2023-08-05]. Dostupné online. (anglicky)