Ledňáček šedohlavý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLedňáček šedohlavý
alternativní popis obrázku chybí
Ledňáček šedohlavý v rezervaci Samburu, Keňa
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádsrostloprstí (Coraciiformes)
Čeleďledňáčkovití (Alcedinidae)
Rodledňáček (Halcyon)
Binomické jméno
Halcyon leucocephala
(Müller, 1776)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ledňáček šedohlavý (Halcyon leucocephala) je druh ledňáčka, jenž se vyskytuje v Africe a na Arabském poloostrově.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Ledňáčka šedohlavého prvně vědecky popsal německý zoolog Philipp Ludwig Statius Müller v roce 1776, jenž pro něj určil binomické jméno Alcedo leucocephala. Současná systematika řadí tento druh do rodu Halcyon, který vytyčil anglický přírodovědec William John Swainson v roce 1821. Jméno vychází z řeckého „alkuōn“, což je označení pro mytického ptáka, obvykle spojovaného s ledňáčkem. Druhové jméno „leucocephala“ vychází rovněž z řečtiny a v překladu znemená „bělohlavý“.

Ledňáček šedohlavý se dělí na pět poddruhů:

Popis[editovat | editovat zdroj]

U druhu není rozvinut příliš výrazný pohlavní dimorfismus. Dospělec nominátního poddruhu H. l. leucocephala je zbarven světle šedou na hlavě, černou na zádech, s výrazně modrým zbarvením na kostřeci, křídlech a ocasu. Spodní části těla jsou kaštanové. Zobák je dlouhý, červený a ostrý. Průměrná velikost těla činí 21 cm.

Zpěv tvoří posloupnost stoupavě-klesavých tónů, přičemž jsou stále ostřejší. Varovné volání tvoří řada ostrých poznámek znějících jako „tchk, tchk, tchk, tchk“.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Ledňáček šedohlavý se vyskytuje v Africe a na Arabském poloostrově. Areál výskytu zahrnuje státy Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kapverdy, Středoafrická republika, Čad, Kongo, Demokratická republika Kongo, Džibuti, Eritrea, Etiopie, Gabon, Gambie, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Pobřeží slonoviny, Keňa, Libérie, Malawi, Mali, Mauritánie, Mosambik, Namibie, Niger, Nigérie, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Jihoafrická republika, Jižní Súdán, Súdán, Svazijsko, Tanzanie, Togo, Uganda, Zambie, Zimbabwe, Omán, Saúdská Arábie a Jemen.

Typickým stanovištěm jsou lesy a křovinaté a obdělávané oblasti, a to až do nadmořských výšek asi 2200 m. Ledňáček šedohlavý žije samotářsky nebo v párech, často žije u vody, avšak potravu (hmyz a malé ještěrky) vyhledává z vyvýšených větví na zemi. Hnízdí v dutinách ve strmých březích řek.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grey-headed kingfisher na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Cramp, Stanley, ed. (1985). "Halcyon leucocephala Grey-headed Kingfisher". Handbook of the birds of Europe the Middle East and North Africa. The Birds of the Western Palearctic. Volume IV: Terns to Woodpeckers. Oxford: Oxford University Press. pp. 705–710. ISBN 0-19-857507-6.
  • Fry, C. Hilary; Fry, Kathie; Harris, Alan (1992). Kingfishers, Bee-eaters, and Rollers. London: Christopher Helm. pp. 149–152. ISBN 978-0-7136-8028-7.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]