Kunštátský hřbet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kunštátský hřbet
Kunštátský hřbet z Bystřických hor
Kunštátský hřbet z Bystřických hor

Nejvyšší bod1044 m n. m. (Tetřevec)

Nadřazená jednotkaOrlický hřbet
Sousední
jednotky
Deštenský hřbet, Říčské rozsochy, Anenský hřbet, Orlickozáhorská brázda

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PovodíDivoká Orlice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kunštátský hřbet (německy společně s Anenským hřbetm Böhmer Kamm) je geomorfologický podokrsek Orlických hor. Nachází se v jejich severní části a ve východní části Královéhradeckého kraje v okresu Rychnov nad Kněžnou. Nejvyšší horou hřbetu je Tetřevec (1044 m).[1]

Geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Kunštátský hřbet náleží do geomorfologického celku Orlické hory, podcelku Deštenská hornatina a okrsku Orlický hřbet.[2] Od sousedních podokrsků v rámci Orlického hřbetu jej na jihovýchodě odděluje sedlo Mezivrší od Anenského hřbetu a na severu sedlo mezi Homolí a Korunou od Deštenského hřbetu. Od Říčských rozsoch ho na západě odděluje údolí Říčky a východní svahy spadají do Orlickozáhorské brázdy.

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Homole od jihu
  • Tetřevec (1044 m) v severní části hřbetu
  • U Kunštátské kaple (vyšší severozápadní vrchol 1042 m, nižší jihovýchodní vrchol) ve střední části hřbetu
  • Homole či též Střední vrch (1001 m) v severním zakončení hřbetu
  • Komáří vrch (999,8 m) v jihovýchodním zakončení hřbetu
  • Zakletý (991 m) v jihozápadním zakončení hřbetu

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Kunštátský hřbet spadá do povodí Divoké Orlice, která protéká pod jeho východními svahy. Tamtéž spadají i říčky Zdobnice a Říčka odvodňující západní svahy. V pramenné míse Říčky se nachází rašeliniště pod Pětirozcestím,[3] další pak leží u Kunštátské kaple.[4] Obě jsou chráněny jako přírodní památka.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Převažující hospodářské smrčiny jsou téměř v celém vrcholovém prostoru hřbetu vykáceny. V okolí vrcholu Komářího vrchu je zřízena stejnojmenná přírodní rezervace na ochranu původní horské bučiny[5]. Celý prostor hřbetu se nachází na území chráněné krajinné oblasti Orlické hory.[6]

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Jedinou silniční komunikací vedoucí přes hřeben Orlických hor v prostoru Kunštátského hřbetu je v zimě neupravovaná silnice z Říček do Orlického Záhoří, která prochází přes sedlo Mezivrší. Jinak je hřbet obsluhován lesními cestami různých kvalit. Hřebenová cesta ze Šerlichu na Zemskou bránu je v celé své délce sledována červeně značenou Jiráskovou cestou a cyklotrasou 4071. Další trasy sestupují ze hřbetu do okolních údolí. Nacházejí se zde i četné běžkařské trasy.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Kunštátská kaple

Trvale užívaná zástavba se v prostoru Kunštátského hřbetu nenachází. V jeho centrální části byla roku 1760 postavena tzv. Kunštátská kaple. Na rozcestí zvaném Pěticestí se nachází nevelký srub horské služby příležitostně provozovaný jako stánek s občerstvením. Po celé délce hřbetu se táhne linie lehkého opevnění vybudovaná před druhou světovou válkou proti nacistickému Německu. Objekty těžkého opevnění byly dokončeny jen v prostoru Komářího vrchu. V jihovýchodním svahu vrchu Zakletého se nachází skiareál Říčky,[7] jehož součástí je i lanová dráha Říčky v Orlických horách - Zakletý.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-10-16]. Dostupné online. 
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  3. Rašeliniště pod Pětirozcestím na stránkách AOPK
  4. Rašeliniště u Kunštátské kaple na stránkých AOPK
  5. Přírodní rezervace Komáří vrch na stránkách AOPK
  6. Stránky Správy CHKO Orlické hory. www.orlickehory.ochranaprirody.cz [online]. [cit. 2010-10-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-01-07. 
  7. Stránky skiareálu Říčky