Deštenský hřbet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Deštenský hřbet
Rozhledna na Velké Deštné
Rozhledna na Velké Deštné

Nejvyšší bod1116 m n. m. (Velká Deštná)

Nadřazená jednotkaOrlický hřbet
Sousední
jednotky
Vrchmezský hřbet, Říčské rozsochy, Kunštátský hřbet, Orlickozáhorská brázda

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
PovodíDivoká Orlice
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Deštenský hřbet je geomorfologický podokrsek Orlických hor. Nachází se v jejich severní části a ve východní části Královéhradeckého kraje v okresu Rychnov nad Kněžnou. Nejvyšší horou hřbetu je Velká Deštná (1116 m), která je zároveň nejvyšší horou celého pohoří.

Geomorfologie[editovat | editovat zdroj]

Deštenský hřbet náleží do geomorfologického celku Orlické hory, podcelku Deštenská hornatina a okrsku Orlický hřbet.[1] V rámci Orlického hřbetu jej na jihovýchodě odděluje od Kunštátského hřbetu sedlo mezi vrcholy Koruna a Homole a na severozápadě od Vrchmezského hřbetu sedlo mezi vrcholy Malá Deštná a Šerlich. Od Říčských rozsoch ho na západě oddělují údolí Bělé a Zdobnice. Východní svahy spadají do Orlickozáhorské brázdy.

Vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Koruna od jihu

V hlavním hřbetu[editovat | editovat zdroj]

  • Velká Deštná (1116 m) – nejvyšší vrchol Orlických hor
  • Koruna (1101 m)
  • Jelenka (1085 m)
  • Malá Deštná (1090 m)

Boční vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Kunštátský hřbet spadá do povodí Divoké Orlice, která protéká pod jeho východními svahy. Tamtéž spadají i říčky Zdobnice a Bělá odvodňující západní svahy. V sedle mezi Velkou a Malou Deštnou se nachází rašeliniště Jelení lázeň, které je chráněno jako přírodní rezervace.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Převažující hospodářské smrčiny jsou ve většině vrcholového prostoru hřbetu vykáceny. Zbytek přirozeného smíšeného porostu dřevin autochtonní provenience je chráněn v prostoru národní přírodní rezervace Trčkov nacházející se ve východních svazích Velké a Malé Deštné.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Jedinou silniční komunikací vedoucí přes hřeben Orlických hor v prostoru Deštenského hřbetu je silnice II/311 z Deštného do Orlického Záhoří, která prochází sedlem v jeho severním zakončení. Nachází se zde i parkoviště a místo je významným turistickým východiskem. Jinak je hřbet obsluhován lesními cestami různých kvalit. Hřebenová cesta ze Šerlichu na Zemskou bránu je v celé své délce sledována červeně značenou Jiráskovou cestou a cyklotrasou 4071. Další trasy sestupují ze hřbetu do okolních údolí.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Pohled z rozhledny na Velké Deštné na část Deštenského hřbetu ve směru na jihovýchod

Trvale užívaná zástavba se v prostoru Deštenského hřbetu nenachází. Na vrcholu Velké Deštné stojí jednoduchá dřevěná rozhledna, u nedalekého rozcestí pak nevelký srub horské služby příležitostně provozovaný jako stánek s občerstvením. Po celé délce hřbetu se táhne linie lehkého opevnění vybudovaná před druhou světovou válkou proti nacistickému Německu. Do východního svahu hřbetu stoupá několik lyžařských vleků.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)