Buková hora (Orlické hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Buková hora
Vrchol958 m n. m.
Prominence145 m ↓ Červenovodské sedlo[1]
Izolace4,4 km → Suchý vrch
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory a kopce Orlických hor
Poznámkalyžařské středisko
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříOrlické hory / Bukovohorská hornatina / Orličský hřbet / Bukovohorský hřbet
Souřadnice
Buková hora
Buková hora
PovodíTichá Orlice, Moravská Sázava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Buková hora (německy Buchberg) je vrchol v České republice ležící na zemské hranici v Orlických horách.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Buková hora se nachází v geomorfologickém celku Orlické hory, podcelku Bukovohorská hornatina, okrsku Orličský hřbet a podcelku Bukovohorský hřbet[2].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Buková hora je dominantním vrcholem na jižním zakončení Bukovohorské hornatiny i celých Orlických hor. Bukovohorská hornatina nese svůj název právě podle této hory. Hlavní hřeben hornatiny od ní vede k severu, východní svah prudce spadá do Kladské kotliny a na ostatních světových stranách se střídají prudké svahy s vybíhajícími rozsochami. Buková hora leží na území přírodního parku Suchý vrch - Buková hora.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Vrchol Bukové hory leží na hlavním evropském rozvodí Severního a Černého moře. Na jihozápadním svahu pramení Moravská Sázava, východní svah je odvodňován potoky tekoucími do jejího přítoku Březné. Severozápadní svah odvodňuje potok Bystřec posléze se vlévající do Tiché Orlice.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrchol Bukové hory je zalesněný, díky čemuž odtud není dobrý rozhled. Odlesněny jsou pouze dvě lyžařské sjezdovky na severozápadním svahu a jedna na východním.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Lesní masív Bukové hory neprotíná žádná významnější komunikace, pouze lesní cesty. Buková hora je významnou křižovatkou turistických značených tras a její svahy jsou protkány sítí tras běžkařských. Z rozcestí v nevelké vzdálenosti východně od vrcholu jsou vedeny tyto pěší trasy:

Západním a jižním svahem je vedena červeně značená cykločervená turistická značka cyklistická trasa 4071.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Přímo na vrcholu se nachází radiokomunikační převáděč a nedaleko od něj severozápadním směrem dvě vrcholové stanice lyžařských vleků, které patří společně s výše zmíněnými běžkařskými trasami ke skiareálu v Čenkovicích[3]. V roce 2010 sem byla vybudována i lanová dráha Červená Voda - Buková hora[4].

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]