Dikasterium pro bohoslužbu a svátosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dikasterium pro bohoslužbu a svátosti
Dicasterium de cultu divino et disciplina sacramentorum
„Rozvíji posvátnou liturgii podle obnovy započaté II. vatikánským koncilem. Její kompetence se týkají všeho, co rozhodnutím práva náleží Apoštolskému Stolci ohledně reglemntace a rozvoje posv. liturgie a dohledu nad tím, a zákony Církve a liturgické předpisy byly věrně zachovávány. (Praedicate Evangelium, 88)“
Založeno22. ledna 1588
AdresaPalazzo delle Congregazioni
Piazza Pio XII, 10
00120 CITTÀ DEL VATICANO
Prefektkardinál Arthur Roche
Sekretář(i)
Podsekretář(i)
Kongregace na vatican.va
Dikasterium Římské kurie

Dikasterium pro bohoslužbu a svátosti (latinsky Dicasterium de cultu divino et disciplina sacramentorum) je dikasterium římské kurie, které má za úkol starat se o liturgii, včetně s ní spojeného sakrálního umění a liturgické hudby.[1] K jejím úkolům mj. patří udílení titulů Bazilika minor.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kongregace ritů (kongregace pro obřady) byla založena v roce 1588 papežem Sixtem V., a je předchůdcem dnešního Dikasteria. Dne 8. května 1969 papež Pavel VI. vyčlenil z kongregace ritů novou Kongregaci pro blahořečení a svatořečení, a vznikla tak Kongregace pro bohoslužbu. Roku 1975 byla sloučena s Kongregací pro disciplínu svátostí, ustanovenou již v roce 1908 a vznikla tak Kongregace pro bohoslužbu a svátosti (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum). Papež František apoštolskou konstitucí Praedicate Evangelium k 5. červnu 2022 změnil název této organizace na "Dikasterium pro bohoslužbu a svátosti".

Seznam prefektů[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Na Kongregaci pro bohoslužbu vznikne nové oddělení. tisk.cirkev.cz [online]. [cit. 2013-03-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-05. 
  2. Arcibiskup Arthur Roche prefektem Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, web cirkev.cz, 27. 5. 2021.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]