Kongregace Školských sester Třetího řeholního řádu svatého Františka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kongregace Školských sester Třetího řeholního řádu svatého Františka (zkráceně též např. Kongregace Školských sester sv. Františka či Kongregace Školských sester III. řádu) je katolická františkánská řeholní kongregace založená v Rakousku v roce 1843.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatelkou Kongregace byla Antonie Lamplová (Franziska Antonia Lampel 1807-1851), jejíž předchůdkyněmi byly Anna Engel a Amalia Lampel (sestra Antonie Lamplové).[1] Souběžně se organizovala v 50. letech 19. století školská větev Kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka z Assisi / Kongregation der Schulschwestern vom Dritten Orden des heiligen Franziskus von Assisi na německé půdě Moravy v Moravské Třebové, kde v roce 1845 mladějovská terciářka Salomea Tisserová (Salomea Tißer aus Blosdorf) zakoupila dům pro první sestry.[2] V roce 1846 pokračovaly františkánské terciářky sestra Romana (Pavlína Marschnerová / S. Romana Pauline Marschner) a sestra Klára (Rosina Willertová / Clara Willert).[3] Olomoucký arcibiskup Maxmilián Sommerau-Beckh schválil vznik nového řeholního společenství 12. dubna 1849 a světící biskup Rudolf von Thyssebaert mu dal stanovy algersdorfských školských sester u Štýrského Hradce (nyní čtvrť Štýrského Hradce) s některými upřesňujícími doplňky.[4]

V roce 1875 tvořila Kongregace Školských sester Třetího řeholního řádu nejsilnější skupinu školských řádových sester. V jejich majetku se nacházel klášter ve Vídni s 16 filiálními domy (Herrnals, Ottakring, Ober-St.-Veit, Mödling, Baden, Vöslau, Neustadt, Neunkirchen, Sebenstein, Stockerau a Enzersdorf im Thale), Judenau se 7 filiálními domy (St. Pölten, Pechlarn, Ybbs , Waidhofen an der Ybbs, Persenbeug, Marbach a Weitra), Vöklabrucku s 8 filiálními domy (Vöklabruck, Vöklamarkt, Ebensee, Mondsee, Frankenburg, Braunau, Ried a Waizenkirchen), Halleinu s 5 filiálními domy (Hallstatt, Salcburk, Uttendorf, Abtenau a St. Gilgen), Algersdorfu a Marburgu s 9 filiálními domy (Graz, Schwanberg, St. Peter, St. Georgen, Gröbming a Haus ve Štýrsku; St. Paul, St. Veit a Dellach v Korutanech), Moravské Třebové s řádovým domem v Přerově a 2 filiálními domy ve Šternberku a Uherském Brodě. Celkový počet řádových sester činil 383 s 62 novickami.[5]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Kongregace působí na úrovni provincií v České republice, na Slovensku, v Itálii (kde sídlí úřad generální představené) a ve Spojených státech amerických. Mimo to Kongregace působí na nižších organizačních úrovních v Chile (misie), Indii (samostatná delegatura), Jihoafrické republice (misie) a Kazachstánu a Kyrgyzstánu (samostatná delegatura pro Střední Asii).[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Martin Huber: Katholische Blätter aus Tirol. Hrsg. von Ingenuin Weber, Svazek 1, S. 745.
  2. FRITSCHER, Franz. Gedenkbuch der Stadt Mährisch-Trübau u. der zum ehemaligen Trübauer Dominicum gehörigen Gemeinden. [s.l.]: Ignaz Suchs 1868 214 s. Dostupné online. (německy) 
  3. HOF- UND STAATS-HANDBUCH DES KAISERTHUMES ÖSTERREICH FÜR DAS JAHR 1856: DRITTER THEIL. [s.l.]: Aus Der Kaiserlich-königlichen Hof- Und Staatsdruckerei 568 s. Dostupné online. (německy) 
  4. Dus̆an Foltýn: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, s. 118.
  5. Statistische Monatschrift. Austria. K.K. Statistische Zentralkommission. Vydavatel A. Hölder, 1875, s. 278. [s.l.]: A. Hölder 614 s. Dostupné online. (německy) 
  6. Podle stránek České provincie, sekce Školské sestry sv. Františka v zahraničí, dostupné: http://web.iol.cz/sestry-osf/ Archivováno 9. 3. 2014 na Wayback Machine. (stav naposledy kontrolován 15. května 2008)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]