Kirjat Šmu'el

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O části města Haifa v Izraeli pojednává článek Kirjat Šmuel (Haifa).
Celkový pohled na čtvrť Kirjat Šmu'el od Kláštera svatého Kříže
Objekt Bejt Kadima v čtvrti Kirjat Šmu'el
Budova bývalého britského vojenského soudu v čtvrti Kirjat Šmu'el

Kirjat Šmu'el (hebrejsky: קריית שמואל, doslova „Šmu'elovo město“, arabsky: قطمون) je městská čtvrť v střední části Jeruzaléma v Izraeli.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Na severu hraničí s čtvrtí Rechavja, na východě s čtvrtí Talbija (Komemijut), na jihu s Katamon ha-Mošava ha-Jevanit (Řecká Kolonie) a ha-Mošava ha-Germanit (Německá Kolonie), na západě s Neve Granot. Leží v nadmořské výšce přes 750 metrů cca 2 kilometry jihozápadně od historického jádra města. Leží na mírně zvlněné vyvýšenině, ze které k jihozápadu vybíhá údolí vádí Nachal Rechavja. Na západ od čtvrti se zvedá vrch s areálem Kláštera svatého Kříže. Hlavní dopravní tepnou oblasti je severojižní silniční tah podél třídy Sderot Chajim Chazaz a k jihozápadu vedoucí ulice ha-Rav Herzog.[1][2] Populace čtvrti je židovská.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Založili ji v roce 1928 v době Britské mandátní Palestiny ultraortodoxní Židé, kteří se sem přestěhovali z nedaleké Me'a Še'arim. Pojmenována je podle rabína Šmu'ela Salanta. Během nepokojů v Palestině roku 1929 i během arabského povstání v Palestině 1936–1939 byla tato oblast místem střetů mezi Židy a Araby. Během války za nezávislost v roce 1948 zde byl nástupní prostor židovských jednotek pro následné dobytí arabských pozic v sousedním Katamonu. V současnosti je obyvatelstvo sekulární a nábožensky sionistické.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kiryat Shmu'el, Jerusalem, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-06-13]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-13]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Kirjat Šmu'el [online]. eifermanrealty.com [cit. 2011-06-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-30. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]