Ramat Bejt ha-Kerem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zástavba v Ramat Bejt ha-Kerem

Ramat Bejt ha-Kerem (hebrejsky: רמת בית הכרם, doslova Výšina viničného domu) je městská čtvrť v západní části Jeruzaléma v Izraeli.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Leží v nadmořské výšce necelých 800 metrů, cca 4 kilometry západně od Starého Města. Jde o podčást širšího urbanistického celku Bejt ha-Kerem. Na východě s ní sousedí univerzitní čtvrť Giv'at Ram, na jihu Giv'at Mordechaj, na západě Bajit va-Gan a na severu Giv'at Bejt ha-Kerem a areál Nemocnice Ša'arej Cedek. Ramat Bejt ha-Kerem se nachází na vyvýšeném hřbetu, který na východě prudce spadá do údolí vádí Nachal Chovevej Cijon a na západě do Nachal Rakafot. Podél východního okraje čtvrtě vede nová dálniční komunikace (západní obchvat města) Sderot Menachem Begin.[1][2] Populace čtvrti je židovská.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Výstavba čtvrtě začala počátkem 90. let 20. století Podle územního plánu se zde počítá s 2500 byty, z nichž 75 % již bylo realizováno. Zástavba sestává z dvou- až čtyřpatrových domů, většinou s parkovacími místy, zahradou nebo balkonem. Hlavní komunikací je Rechov Moše Kol. Obyvatele tvoří střední třída. Zdejší rodiny jsou sekulární nebo nábožensky sionistické.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Beit HaKerem, Jerusalem, Israel [online]. Google Maps [cit. 2011-06-14]. Dostupné online. (anglicky, hebrejsky) 
  2. amudanan.co.il [online]. amudanan.co.il [cit. 2011-06-14]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. Beit HaKerem [online]. jerusalem.muni.il [cit. 2011-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-11. (anglicky) 
  4. Ramat B.HaKerem [online]. eifermanrealty.com [cit. 2011-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-30. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]