Kingdom Come: Deliverance

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kingdom Come: Deliverance
Logo videohry
Logo videohry
Základní informace
VývojářWarhorse Studios
VydavateléDeep Silver
Warhorse Studios
RežisérDaniel Vávra
ProducentiMartin Klíma
Prokop Jirsa
Kateřina Matějíčková
DesignérViktor Bocan
ProgramátorTomáš Blaho
VýtvarníkMikuláš Podprocký
ScenáristaDaniel Vávra
SkladateléJan Valta
Adam Sporka
EngineCryEngine
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
Datum vydáníWin, PS4, Xbox One
13. února 2018
Nintendo Switch
15. března 2024
Žánrakční hra na hrdiny
Herní módvideohra pro jednoho hráče
KlasifikacePEGI 18 a více
ESRB 17 a více
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kingdom Come: Deliverance je akční hra na hrdiny z roku 2018 vyvinutá českou společností Warhorse Studios, kterou spoluvydala firma Deep Silver. Jde o vůbec první hru tohoto studia. Děj titulu je zasazený do českých zemí na začátku 15. století, do oblasti s městy Sázava, Rataje nad Sázavou a Stříbrná Skalice.

Hra vyšla 13. února 2018 ve variantách pro Windows a konzole PlayStation 4 a Xbox One.[1] Dne 21. února studio oznámilo také vydání hry pro konzoli Nintendo Switch naplánované na 15. března.[2]

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Kingdom Come: Deliverance je realistická a historická akční hra na hrdiny z pohledu první osoby s otevřeným světem.

Některé prvky, které hra obsahuje:

  • Žádné nadpřirozené síly, žádná magie, žádní draci. Hra však obsahuje easter eggy v podobě pohádkových bytostí (například čarodějnice na koštěti), se kterými ale není možná interakce.
  • Téměř vše viděno z pohledu hlavního hrdiny. Podobně jako ve hrách typu First-person shooter, hrdina vidí své vlastní ruce a tělo při různých činnostech nebo sklonění pohledu. Hra se však automaticky přepíná do pohledu třetí osoby při většině dialogů a při některých činnostech, jako například zakončení soubojů nebo trhání rostlin.
  • Právní systém, který ovlivňuje průchod hrou, herní ekonomiku a chování postav.[3]
  • Jízda na koni a jeho umělá inteligence. Hráčův kůň dokáže přiběhnout na přivolání, odmítnout poslušnost, když hráčův příkaz vyhodnotí jako nevhodný uposlechnutí, může i postupovat na vyšší úrovně, nezávisle na hlavní postavě, má vlastní statistiky, schopnosti, inventář a také 5 slotů pro brnění.[4]
  • Minihry založené na zkušenosti hráče. Jedná se například o ostření meče, oprava zbraní, vytváření jedů, páčení zámků, apod.
  • Nový, ad hoc vytvořený systém NPC a jejich umělé inteligence, založený na jejich prioritách, potřebách a dalších proměnných a faktorech. Každá nehratelná postava ve hře má svůj „život“ – svou funkci v herním světě, svůj denní cyklus, mj. potřebu jíst, spát, pracovat, ….
  • Soubojový systém – velký důraz kladen na šerm, dále používání střelných zbraní jako luky, speciální zbraně jako válečná kladiva a jiná.
  • Velké bitvy, kterých se hrdina může zúčastnit jako řadový voják.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává roku 1403, český král Václav IV. je v zajetí a jeho bratr Zikmund usiluje o ovládnutí Českého království.[4] Hra vypráví o Jindřichovi, který se svou rodinou žije ve Skalici. Jeho otec Martin ho jednoho obyčejného dne vyšle pro uhlí, pivo a záštitu na výrobu meče pro místního pána, Racka Kobylu. Sám Racek se ve společnosti uherského šlechtice v Zikmundových službách Ištvána Tótha přijde na výrobu meče podívat. Poté, co oba odejdou, se na obzoru objeví Zikmundova armáda vedená Markvartem z Úlic (Markvart von Aulitz) a složená mimo jiné z kočovného kmene Kumánů usazeného v Uhrách, která bez varování zaútočí na Skalici a začne ji plenit. Martin (Jindřichův otec) řekne Jindřichovi, aby vzal meč a věci z truhly v jejich domě a utíkal do hradu, on že mezitím dojde pro jeho matku. Cestou k hradu ovšem vidí, jak jsou jeho rodiče zabiti. Sám doběhnout do hradu nestíhá, dá na křičící stráže, vezme si koně a vyráží na Talmberk varovat tamější pány o nebezpečí, které je může čekat.

Jindřich, i přes silná zranění, na Talmberk nakonec dojede a informuje pana Diviše a vojenského velitele Bořka. V noci talmberští zpozorují Racka a další přeživší masakru odcházející ze Skalice. Skalický pán pak Divišovi vypoví, jak díky nepozornosti Zikmundovy armády utekli. Jindra se panu Rackovi svěří se svým plánem odjet zpět do Skalice a pohřbít své rodiče, aby tam jen tak nehnili. Proti tomu se však Racek tvrdě ohradí a žádá talmberského pána, aby Jindřichův odchod z Talmberka nedopustil. To se mu nepodaří a Jindřich uteče do Skalice. Zde ho však čeká nepříjemné setkání s banditou Prckem, ten ho omráčí a vezme mu meč, který měl být pro Racka. V poslední vteřině se na Prcka chystajícího se dát smrtelnou ránu vrhnou Divišovi vojáci a Jindřich přežije. Je pak převezen Terezou, jeho kamarádkou ze Skalice, do Ratají, kde se léčí u jejího strýčka, mlynáře Peška.

Po uzdravení se dává do Rackovy služby, který zatím žije u ratajského pána – Hanuše z Lipé. V rámci své služby se Jindřich snaží napravit situaci s lapky a Kumány v místním kraji. Jindřich se setkává i s budoucím pánem Ratají, Janem Ptáčkem, který ho ze začátku vůbec nemá v oblibě, ale to jen do doby, kdy ho Jindřich zachrání ze spárů Kumánů, což je začátkem postupného zlepšování jejich vztahu. Jindřich je pak vyšetřovatelem u Neuhofského masakru, kdy byl tamější dvůr přepaden hordou lapků, kteří bez varování povraždili místní obyvatele a koně. Jindřich zjišťuje, že lapkové i Kumáni mají svůj tábor v Přibyslavicích, opuštěné vesnici dříve patřící panu Divišovi. Racek se proto rozhodne na Přibyslavice zaútočit. Na konci bitvy se Jindřich utká s Prckem, kterého sice porazí, ale dříve než mu prozradí, kde se jeho meč nachází, ho Jindra v zápalu boje umlátí.

Místo klidu a míru v kraji však dojde k dalšímu masakru, tentokrát v Mrchojedech, místním se podaří útok odrazit a dokonce zajmout jednoho z banditů. Toho pak Jindřich vyslýchá a dozvídá se o padělání mincí, kterými jsou lapkové a Kumáni placeni. Ve snaze zjistit co nejvíce se chce Jindřich nechat naverbovat bandity. Jediný způsob, jak jim dokázat své schopnosti a přidat se do jejich společnosti, je najít v Sázavském klášteře zrádce, jenž od nich utekl, a zabít ho. Podle rozhodnutí hráče tak Jindřich buď učiní, nebo se s dotyčným domluví. V každém případě od něho získává kostku, kterou banditům předá jako důkaz, že se ho zbavil. Oni ho k sobě přijmou a dovedou do tábora na Vraníku. Jindřich se zde nečekaně setká s vůdcem těchto lapků, kterým je Ištván Tóth. Ten ho na Vraníku uvězní a prozradí mu, že jeho skutečným otcem je Racek Kobyla, který za něho jistě zaplatí bohaté výkupné. Je však v noci zachráněn jedním z banditů, který sám z Vraníku utíká.

Jindřich pak vše nahlásí Rackovi, Hanušovi a Divišovi. Ti se rozhodnou zakročit a dobýt Vraník. Tam v bitvě pobijí téměř všechny lapky, až na Ištvána a pár jeho mužů, těm se podaří utéci na Talmberk, který je v tu chvíli naprosto nehlídán. Štěpánka, Divišova žena, je tak v samé nevědomosti pustí dovnitř do hradu. Racek, Diviš a Hanuš chtějí Talmberk dobýt zpět. Racek v zápalu prvního útoku vtrhne přímo do hradu, kde je ovšem poražen, a Ištván tak má dva rukojmí – Štěpánku a Racka. Diviš s Hanušem chtějí začít hrad obléhat pomocí praku. Nejdřív ale musí Jindřich přesvědčit Konráda Kyesera, který má v Sázavě jiné pracovní závazky, aby prak postavil.

Po úspěšném zkonstruování obléhacího stroje začnou s obléháním. Dovnitř se dostanou, Hanuš s Divišem Ištvánovi slíbí, že pokud opustí kraj, nebudou ho pronásledovat. Ištván Štěpánku propustí a se svými kumpány a Jindřichovým mečem odjede, jako pojistku dodržení slibu s sebou vezme Racka, kterého propustí až před Skalicí. Jindřich s Janem Ptáčkem za nimi neprodleně vyrazí, aby Racka vyzvedli. Ten poté Jindřichovi říká pravdu o jeho původu. Je jeho otcem, ale nemohl se oženit s obyčejnou poddanou (Jindřichovou matkou), a proto se domluvil s Martinem, který ho vychoval, sám však z Jindřicha po celou dobu nespustil oči.

Do Ratají přijíždí markrabě Jošt, který s Rackem, Divišem a Hanušem hovoří o situaci v zemi ve snaze najít společnou řeč a pomoc v řešení situace v zemi. Nakonec je Jan Ptáček spolu s Jindřichem vyslán na hrad Trosky za panem Bergovem, spojencem Zikmunda, s poselstvím, aby zjistili jak se k situaci staví Panská jednota. Pro Jindřicha ale osobním cílem stále zůstává jak pomsta markraběti von Aulitz, tak i získání otcova meče zpět.

Vývoj a vydání[editovat | editovat zdroj]

Název titulu, Kingdom Come: Deliverance, byl spolu s prvním teaserem odhalen 18. prosince 2013 po téměř jeden a půl ročním vývoji.[5] V lednu 2014 oznámily Warhorse Studios, že se jim nepodařilo sehnat vydavatele. Potřebné peníze na vývoj hry se tak pokusilo sehnat přes platformu Kickstarter,[6] při jejímž spuštění byl vydán také plnohodnotný trailer.[7] Cílem kampaně bylo vybrat 300 000 liber[7] (tato částka měla představovat jen malou část rozpočtu hry, účelem bylo hlavně zjistit, zda o hru bude zájem), které byly k překvapení vývojářů vybrány během 36 hodin.[4][8] Po tomto úspěchu vývojáři přidali seznam cílů, kterých by rádi dosáhli, a jaké věci udělají, bude-li cíl splněn.[9] Nakonec se podařilo na Kickstarteru vybrat 1 106 371 liber, v přepočtu 36 milionů korun.[10] To z Kingdom Come činí 12. nejúspěšnější videoherní kampaň na této platformě.[10] Celkové náklady na vývoj hry podle magazínu Forbes činily 750 milionů korun,[11] toto ale rozporoval Daniel Vávra v rozhovoru na kanále Real Talk. Reálný rozpočet byl blíže 400 milionům korun.[12]

Na konci října 2014 vyšla alfa verze pro hráče, kteří na hru přispěli alespoň 25 liber přes stránku Kickstarter.[13] Alfa-verze byla v tehdejší době dostupná pro hráče v programu Steam po před-zakoupení hry přes obchod firmy Warhorse.[14] Beta verze vyšla 3. března 2016.[15] Vydávání aktualizovaných beta verzí bylo ukončeno k 17. srpnu 2017, aby se vývojáři mohli soustředit už jen na finální verzi.[16]

Hra původně měla být rozdělena na tři epizody, dohromady o 70 hodinách herního času,[6] ale později autoři tento záměr opustili a slíbili vydat hru s uzavřeným příběhem.[17] Při jejím vývoji byl použit CryEngine.[18]

Kingdom Come: Deliverance po dlouhých peripetiích získalo vydavatele, rakouskou společnost Deep Silver, a vyšlo 13. února 2018 ve variantách pro Windows a konzole PlayStation 4 a Xbox One.[1] Kromě standardní edice hry byla při jejím vydání k dispozici i sběratelská a prémiová verze.[19]

Lokalizace[editovat | editovat zdroj]

Kingdom Come: Deliverance původně vyšlo s anglickým, francouzským a německým dabingem. Český dabing vyšel k výročí od vydání hry 13. února 2023,[20] a to pouze na platformě PC; dříve bylo jeho vydání plánovano na leden nebo únor 2023.[21] Vytvořila jej komunita fanoušků a vyšel oficiální cestou.[22] Vydání dabingu na konzole PlayStation 4 a Xbox One závisí na schválení ze strany mateřské společnosti Deep Silveru, Plaion, a jednotlivých firem Sony a Microsoft. Z předchozích vyjádření je ale aktualizace hry kvůli němu velice nepravděpodobná.[20] Spolu s češtinou pak vyšel ve stejný den i japonský dabing, ten však vznikl už dříve.[20]

Ve hře jsou dostupné také titulky, jmenovitě například španělské, ruské, italské či korejské.

Stahovatelný obsah[editovat | editovat zdroj]

Pro hru vyšla čtyři rozšíření: Kolonizace (From the Ashes, 5. července 2018), Milostné dobrodružství bodrého rytíře Pana Jana Ptáčka (The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon, 16. října 2018), Kunovi harcíři (Band of Bastards, 5. února 2019) a Úděl ženy (A Woman's Lot, 28. května 2019).

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Doupě.cz (13. února 2018)

„Díky skvělému designu má hra vynikající historickou atmosféru, kterou doplňují další dvě speciality. Jednak kodex s různými informacemi o historii, ať se to týká šlechtických rodů či lokalit. Velký vliv na atmosféru má také soundtrack, který se velice povedl a přizpůsobuje se místům a situacím. Nebojím se prohlásit, že každá lokace má své výjimečné kouzlo a působí alespoň trošku odlišně. Hra se rozhodně povedla, za což jsme po tolika letech nesmírně rádi a svým způsobem i hrdí. Naše výtky se zaměřují spíše na drobnosti, které vývojářům zabrání v dosažení maximálního hodnocení, ale neodradí nás od toho, abychom hru doporučili každému, koho zajímá středověk.“[24]

Games.cz (14. února 2018)

„Kingdom Come: Deliverance je jiná hra. Ve svém rozváženém tempu je neskutečně pohlcující, může se pochlubit maniakálně propracovaným zpracováním středověkých reálií a naprosto věrnou atmosférou, řadou dovedně postavených questů a, až si na něj zvyknete, fantastickým bojovým systémem. V kostře příběhu je o něco víc klišé, než by muselo být, ale hlavní problém se skrývá v technickém stavu. Hra je však natolik výpravným, rozsáhlým, odlišným a svěžím zážitkem, že nad občasným bugem není zas takový problém prostě mávnout rukou.“[25]

Hrej.cz (16. února 2018)

„Skvělá hra plná nápadů, která umí chytit a už nepustit. Momentálně však úpí pod tíhou mnoha nepříjemných bugů. Pokud je autoři zvládnou v budoucnu vychytat, půjde o naprosto zásadní titul v historii RPG žánru.“[26]

Czechgamer.cz (13. února 2018)

„Ač to není úplný masterpiece, jak by si leckdo přál, a můžete být ze začátku zklamaní, dejte tomu šanci. Skvělý RPG systém se spoustou zajímavých a běžně nevídaných mechanik a výborně napsaný příběh vás u hry udrží navzdory tomu, že z technické stránky jsme čekali víc. A kde jinde se můžete projíždět na koni po českých loukách? Nikde.“[27]

IGN (CZ&SK) (16. února 2018)

„Zatím jde o sedlákovu potrhanou sváteční košili, která má šanci se stát noblesní róbou šlechtičny. Stačí jen najít správnou švadlenu.“[23]

Bonusweb.cz (20. února 2018)

„Warhorse se podařilo narušit léta zažitý status quo a ukázat, že i v ranku velkých a drahých her je prostor pro osobitost. Že není nutné se za každou cenu podbízet aktuálním trendům a že když má hra duši, dá se mávnout rukou nad řadou chybek, nedodělků a špatných designových rozhodnutí. Kingdom Come sice nedává všechny své trumfy zadarmo, ale to neznamená, že jich nemá plnou ruku.“[28]

Xboxweb.cz (19. února 2018)

„I přes všechny nedostatky se mi Kingdom Come: Deliverance líbilo a moc jsem si ho užil. Má své mouchy a chybky, které však vývojáři jistě časem dokáží odstranit, takže převažovat bude to pozitivní, jako báječný příběh, soubojový systém a české prostředí včetně detailního popisu dějin v kodexu. Pokud přistoupíte na pravidla, která před vás vývojáři postavili, máte před sebou zábavu na desítky hodin. Česká mise je rozhodně splněna a já doufám, že se hře povede i v prodejích, a nakonec se jí dostane uznání, jaké bezesporu zaslouží.“[29]

PCtuning.cz (17. února 2018)

„V podstatě povinnost pro každého Čecha :)“[30]

Refresher (20. února 2018)

„Kingdom Come: Deliverance je v jádru nesmírně komplexní a na detaily bohaté RPG, které by žádný fanoušek žánru, obzvláště ten český a slovenský, neměl minout.“[31]

Vyťukej.cz (13. února 2018)

„Kingdom Come: Deliverance zůstává spíše jako příslib něčeho většího, bohužel jsou tu fakta, která hru naprosto ničí. Je to všudypřítomný realismus, který nebude pro každého a zcela upřímně hru zničil od základů.“[32]

Cnews.cz (25. prosince 2018)

„Kdybych měl KCD ohodnotit číslem, dám 90 %. Na debut nového studia, byť založeného zkušenými lidmi, je to skvělý výsledek.“[33]

Gamingprofessors.cz (30. listopadu 2021)

„Kingdom Come: Deliverance je úžasná hra s fantastickým zpracováním a dechberoucí grafikou. Jedná se o perfektní RPG, které se drží reálného světa a historických přesností. Díky příběhu, množství vedlejších úkolů a aktivit se ze hry stane žrout vašeho volného času, protože vás jednoduše pohltí. Někomu jen nemusí plně vyhovovat originální soubojový systém, který je ze začátku poměrně složitý. Když však hře věnujete pár hodin ze svého času a dovolíte jí, aby vás plně povedla základy hratelnosti, dostanete velkolepý zážitek ve světě, od kterého se nebudete chtít odtrhnout.“[34]

Nedostatek diverzity[editovat | editovat zdroj]

Někteří zahraniční fanoušci a aktivisté kritizovali skutečnost, že se ve hře neobjevují žádní černoši ani příslušníci jiných ras, s výjimkou Kumánů, kteří jsou vyobrazeni jako násilníci.[35][36] Studio Warhorse odpovědělo, že „Cizí rasy jsme vyřadili jen proto, že v Čechách tehdy prostě nebyly. To je celé. Nebo lépe: byly, ale velmi zřídka.“[37]

Prodeje[editovat | editovat zdroj]

Počet předobjednávek Kingdom Come: Deliverance činil přes 100 tisíc kopií. Hry se dva dny po jejím vydání, 15. února 2018, prodalo více než 500 tisíc kopií[38] a 22. února prodeje přesáhly milion kopií.[39] Dne 13. února 2019 Warhorse Studios oznámily, že se celkem na všech platformách prodalo přes 2 miliony kusů; více než polovina se prodala na osobních počítačích a zbytek pak na konzolích PlayStation 4 a Xbox One.[40] Do 1. července 2021 prodal titul 4 miliony kopií.[41] Dne 13. února 2024, 6 let po vydání hry, studio oznámilo, že se celkem prodalo 6 milionů kopií.[42]

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Hra získala ocenění Česká hra roku 2020 za herní design, technologické řešení a hru dekády. V anketě Křišťálová Lupa 2014 se hra umístila na 3. místě v kategorii Globální projekty českých tvůrců. Na německém Gamescomu 2017 byla oceněna nejlepší PC hrou na veletrhu.[43]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b HAJDA, Patrik. V doprovodu traileru a opravného patche vychází Kingdom Come: Deliverance | GAMES.CZ. games.tiscali.cz [online]. 2018-02-18 [cit. 2024-02-21]. Dostupné online. 
  2. BIGAS, Jiří. Kingdom Come: Deliverance dorazí na Switch v březnu » Vortex. www.vortex.cz [online]. [cit. 2024-02-21]. Dostupné online. 
  3. BRABEC, Andrej. Kvalita před kvantitou. Rozbor české středověké hry Kingdom Come. iDNES.cz [online]. 2014-01-27 [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 
  4. a b c Kingdom Come: Deliverance [online]. Kickstarter.com, 2014-01-22 [cit. 2014-01-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. PRINC, Zdeněk. Warhorse odhalují RPG Kingdom Come [online]. Hrej.cz, 2013-12-19 [cit. 2013-12-19]. Dostupné online. 
  6. a b PRINC, Zdeněk. Kingdom Come zamíří na Kickstarter [online]. Hrej.cz, 2014-01-21 [cit. 2014-01-21]. Dostupné online. 
  7. a b PRINC, Zdeněk. Kingdom Come už je na Kickstarteru [online]. Hrej.cz, 2014-01-22 [cit. 2014-01-23]. Dostupné online. 
  8. PRINC, Zdeněk. Kingdom Come vybralo 10 milionů [online]. Hrej.cz, 2014-01-24 [cit. 2014-01-24]. Dostupné online. 
  9. https://s3.amazonaws.com/ksr/assets/001/561/813/aa5e529d59a0dd8c8d730136ebe42611_large.png?1390645753
  10. a b ZELENKA, Jakub. Bakalou financovaná počítačová hra vybrala na internetu 36 milionů. Lidovky.cz [online]. 2014-02-23 [cit. 2014-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-10-25. ISSN 1213-1385. 
  11. Příběh nelehkého zrodu českého herního hitu Kingdom Come. iDNES.cz [online]. 2018-03-14 [cit. 2018-04-05]. Dostupné online. 
  12. Daniel Vávra: Když mi do toho nikdo nekecá, tak to vydělává prachy
  13. LOUKOTA, Ladislav. Technologická alfa verze českého RPG Kingdom Come: Deliverance je venku | GAMES.CZ. games.tiscali.cz [online]. [cit. 2024-02-22]. Dostupné online. 
  14. Archivovaná kopie. www.kingdomcomerpg.com [online]. [cit. 2015-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-05-14. 
  15. Beta verze Kingdom Come [online]. kingdomcome.cz, 2016-03-04 [cit. 2016-03-05]. Dostupné online. 
  16. BETA Kingdom Come: Deliverance končí. Spite.cz [online]. [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 
  17. SMUTNÝ, Aleš. Kingdom Come nevyjde na tři části – první hra nabídne uzavřený příběh s šancí na pokračování [online]. Games.cz, 2016-12-1 [cit. 2017-02-25]. Dostupné online. 
  18. MATUŠINSKÝ, Vojtěch. Kingdom Come: Deliverance - prožijte český středověk (recenze). Doupe.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-13]. 
  19. PÁNEK, Daniel. Kingdom Come: Deliverance je úžasná česká hra, se kterou prožijete středověk. Doupe.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-06]. 
  20. a b c Vychází český dabing pro Kingdom Come: Deliverance » Vortex. www.vortex.cz [online]. VORTEX MEDIA s.r.o. [cit. 2023-02-20]. Dostupné online. 
  21. NAHODIL, Martin. Český dabing pro Kingdom Come vyjde začátkem roku a možná se dostane i na konzole. Rozhodne vydavatelství Plaion. Doupe.cz [online]. [cit. 2023-01-02]. Dostupné online. 
  22. Kingdom Come: Deliverance – CZ Fan Dabing. www.kcdfandabing.cz [online]. [cit. 2021-10-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. a b RECENZE - Kingdom Come: Deliverance. IGN Česko a Slovensko. 2018-02-16. Dostupné online [cit. 2018-02-17]. 
  24. a b MATUŠINSKÝ, Vojtěch. Kingdom Come: Deliverance - prožijte český středověk. Doupe.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-13]. 
  25. a b TISCALI. Kingdom Come: Deliverance - recenze. Games.cz [online]. [cit. 2018-02-16]. Dostupné online. 
  26. a b c Kingdom Come: Deliverance - recenze konzolové verze. Hrej.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-17]. 
  27. a b Kingdom Come: Deliverance - recenze [CzechGamer]. www.czechgamer.com [online]. [cit. 2018-02-17]. Dostupné online. 
  28. a b RECENZE: Kingdom Come naučí svět milovat českou historii. iDNES.cz [online]. 2018-02-20 [cit. 2018-02-20]. Dostupné online. 
  29. a b COMM4U.EU. RECENZE: Kingdom Come: Deliverance. xboxweb.cz [online]. [cit. 2018-02-20]. Dostupné online. 
  30. a b RYBKA, Michal. Kingdom Come: Deliverance – středověk je fuška!. pctuning.tyden.cz [online]. [cit. 2018-02-20]. Dostupné online. 
  31. a b REFRESHER.SK. Český herní hit Kingdom Come: Deliverance má ambice stát se jednou z nejlepších her roku (Recenze). refresher.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-20]. 
  32. a b VYTUKEJ.CZ. Nejočekávanější česká hra posledních let dorazila! Jaké je Kingdom Come: Deliverance?. www.vytukej.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-13]. 
  33. a b VÁCLAVÍK, Lukáš. Cnews.cz [online]. 2018-12-25 [cit. 2018-12-26]. Dostupné online. 
  34. Kingdom Come: Deliverance – český poklad | Gaming Professors [online]. 2021-11-30 [cit. 2022-01-14]. Dostupné online. 
  35. Němci vyzývají k bojkotu Kingdom Come: Deliverance. Jeho tvůrce Dan Vávra je prý rasista a sexista. Gamebro.cz [online]. 18. ledna 2018. Dostupné online. 
  36. Žijeme v internetové totalitě, říká herní vývojář Daniel Vávra. iDNES.cz [online]. 30. května 2021. Dostupné online. 
  37. Proč nejsou ve středověké hře z Čech žádní černoši? ptají se v zámoří. Lidovky.cz [online]. 3. března 2014. Dostupné online. 
  38. PÁNEK, Daniel. Kingdom Come: Deliverance už prodalo téměř 500 tisíc kopií. Doupě.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-20]. 
  39. Kingdom Come: Deliverance se prodal už milion kopií. svethardware.cz. Dostupné online [cit. 2018-02-22]. 
  40. TISCALI. THQ Nordic koupilo české studio Warhorse za 1,1 miliardy korun. Games.cz [online]. [cit. 2019-02-13]. Dostupné online. 
  41. Kingdom Come: Deliverance prodalo přes 4 miliony kopií. Games.cz [online]. [cit. 2021-11-18]. Dostupné online. 
  42. PRINC, Zdeněk. Prodalo se 6 milionů kopií Kingdom Come: Deliverance. Vortex.cz [online]. Vortex Media, 2024-02-14 [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 
  43. KOČÍ, Mirek. Kingdom Come: Deliverance je nejlepší PC hrou Gamescomu. pctuning.tyden.cz [online]. [cit. 2018-02-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]