Jehuda Glick

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jehuda Glick
יהודה גליק
Stranická příslušnost
ČlenstvíLikud

Narození20. listopadu 1965 (58 let)
Spojené státy americké
Kneset20.
RodičeShimon Glick
DětiShahar Glick
SídloOtni'el a Beer Ševa
Profeseaktivista a politik
Náboženstvíjudaismus
OceněníMoskowitzova cena za sionismus (2015)
Medaile za kvalitní vládu v Izraeli (2017)
Webová stránkahe.jerusalemofpeace.com
CommonsYehuda Glick
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jehuda Jehošua Glick (hebrejsky יהודה יהושע גליק‎, * 20. listopadu 1965 je izraelský rabín a politik. Do povědomí vstoupil především svým bojem za uvolnění pravidel omezujících přístup Židů na Chrámovou horu a za umožnění Židům modlit se v těchto místech. V roce 2014 se stal obětí atentátu, při němž jej arabský útočník postřelil a těžce zranil. Kandidoval ve volbách do Knesetu v r. 2015 za stranu Likud na pozici, která mu ani v případě volebního vítězství nedávala reálnou šanci získat mandát. Díky nečekaně vysokému volebnímu zisku Likudu a postupnému odchodu řady poslanců v průběhu volebního období však po rezignaci Moše Ja'alona převzal 23. května 2016 uvolněný mandát.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Spojených státech amerických jako syn lékaře prof. Shimona Glicka. Jeho rodina přesídlila do Izraele, když bylo Glickovi 8 let, a usídlila se v Beerševě, kde jeho otec působil jako primář interní kliniky nemocnice Soroka a byl jedním ze zakladatelů fakulty zdravovědy Ben Gurionovy univerzity v Negevu.

Vojenskou službu absolvoval nejprve u tankistů, později u zpravodajců. Doplnil si záchranářský kurs a rezervní službu nastoupil jako záchranář.

Vystudoval pedagogiku Tanachu a ústní tóry (bakalářský stupeň), dějiny židovského národa (magisterský stupeň) a absolvoval průvodcovský kurs ministerstva turistiky. Studoval na ješivách Telez-Stone, Mekor chajim, Har Ecjon a Otni'el.

Pracoval nejprve ve školství a byl takto několikrát vyslán do zemí bývalého Sovětského svazu. Poté působil v různých funkcích na ministerstvu pro absorpci imigrantů, kde byl mj. mluvčím ministra Juli Edelsteina. V roce 2005 odešel po 10 letech práce pro ministerstvo na protest proti politice stažení z Gazy.

Pět let byl ředitelem Chrámového institutu a vyučoval talmud na ješivě Otni'el, kde byl odpovědný za studijní program pro zahraniční studenty. Přednáší na témata Jeruzalém, Chrámová hora a židovský chrám. Je ženatý, má osm dětí (vč. dvou osvojených). Žije ve čtvrti Kirjat Menachem[1].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku יהודה גליק na hebrejské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]