Chrámový institut

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrámový institut
Chrámový institut
Chrámový institut
Údaje o muzeu
StátIzraelIzrael Izrael
MěstoJeruzalém
AdresaMisgav ladach 40
ZakladatelJisra'el Ari'el
Založeno1987
Zeměpisné souřadnice
Map
Jeruzalémské Staré Město s vyznačnou polohou Chrámového institutu
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrámový institut (hebrejsky מכון המקדשMechon ha-Mikdaš) je náboženská organizace v Izraeli, která zaměřuje své dlouhodobé snahy na založení třetího Jeruzalémského chrámu na Chrámové hoře v místech, kde v současné době stojí islámská svatyně Skalní dóm, a o znovuzavedení systému přinášení obětí. Svého cíle se snaží dosáhnout studiem stavební konstrukce chrámu, chrámových rituálů a vytvářením chrámových rituálních předmětů, liturgických rouch a stavebních plánů, tak aby byly připraveny k použití, v případě, že okolnosti umožní rekonstrukci chrámu.[1]

Ve Starém Městě v Jeruzalémě provozuje institut muzeum,[2] které založil a vedl rabín Jisra'el Ari'el.[3] Současným generálním ředitelem je Dovid Shvartz a mezinárodní oddělení vede rabín Chaim Richman. Institut podporuje newyorský miliardář Henry Swieca[4] a také izraelská vláda.[5][6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Temple Institute na anglické Wikipedii.

  1. "A House of Prayer for All Nations" Archivováno 30. 10. 2014 na Wayback Machine. Jerusalem Post, October 11, 2005
  2. WRIGHT, Lawrence. Forcing the End: Why do Pentecostal cattle breeder from Mississippi and an Orthodox Rabbi from Jerusalem believe that a red heifer can bring change? [online]. [cit. 2014-07-11]. Dostupné online. 
  3. Rebuild Herod's Temple? A Few Israelis Hope New York Times, April 9, 1989.
  4. BOOTH, William; EGLASH, Ruth. Jewish activists want to pray on Jerusalem’s Temple Mount, raising alarm in Muslim world. The Washington Post. December 2, 2013. Dostupné online [cit. August 15, 2016]. 
  5. TOBIN, Andrew. The third Jewish Temple is coming to your Facebook feed. Jewish Telegraphic Agency. August 12, 2016. Dostupné online [cit. August 15, 2016]. 
  6. Report: State funds groups that advocate building Third Temple. The Jerusalem Post. April 8, 2013. Dostupné online [cit. August 15, 2016]. 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]