Jana Páleníčková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana Páleníčková
Narození24. září 1974 (49 let)
Československo Praha
Aktivní roky1988 –
PříbuzníLubomír Linhart (dědeček)
Josef Páleníček (dědeček)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana Páleníčková (* 24. září 1974, Praha) je česká filmová a divadelní herečka a dabérka. Po několika filmových a divadelních rolích se stal těžištěm její práce dabing.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 24. září 1974 v Praze. Její matka, herečka, Ava Páleníčková, rozená Linhartová, hrála v divadle v Hradci Králové. Po narození dcery se začala věnovat především úpravám dialogů pro dabing. Pobývala často v dabingových studiích, kam brala s sebou i svoji malou dceru.

Při dabování filmu o Hirošimě, potřebovali na jednu větu dětský hlas, který svěřili tříleté Janě Páleníčkové. To byla její první mluvená role. Mnohem větší rolí se stala v roce 1988 postava Gertie, kterou ztvárnila herečka Drew Barrymoreová v americkém sci-fi filmu E.T. - Mimozemšťan režiséra Stevena Spielberga.

Poté, co nebyla přijata na konzervatoř, začala studovat gymnázium s elektro–strojírenským zaměřením. V roce 1991 jí zemřela maminka a tak si přivydělávala jako servírka a zároveň ve volném čase pokračovala v práci dabérky.

Namluvila postavičku Chipa z amerického animovaného televizního seriálu Rychlá rota z produkce studia Walt Disney. Další postavou, kterou převedla do českého znění byla Dana Fosterová z amerického televizního seriálu Krok za krokem. S touto rolí se natolik sžila, že s její představitelkou, herečkou Staci Keanan, navázala korespondenční kontakt.[1]

Hrála si též v několika českých filmech a nějaký čas účinkovala v divadelním souboru herce Petra Olivy. V letech 2004–2009, s přestávkami v zimních měsících, pracovala jako delegátka cestovní kanceláře na řeckém ostrově Kréta. Po návratu do Česka se znovu vrátila k práci v dabingu, na svém kontě má téměř dvě stě rolí namluvených do češtiny. Mezi herečky, kterým propůjčila svůj hlas v českém znění, patří například Renée Zellweger, Reese Witherspoonová, Christina Applegate a další.

Kromě cestování je její zálibou také tanec, zejména salsa, které se již delší dobu věnuje. Má tři děti, syna Marka a dcery Sofii Avu a Luisu Annu. V roce 2018 se provdala za Milana Chymčáka.

Filmové role[editovat | editovat zdroj]

Dabing (výběr)[editovat | editovat zdroj]

TV seriály[editovat | editovat zdroj]

Filmy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DASTYCHOVÁ, Zuzana. Chci být mrcha!. Instinkt. 2013, čís. 51/52, s. 60–61. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]