Horchata de chufa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Horchata)
Horchata a fartóny
Sklenice horchaty

Horchata de chufa (ve valencijštině orxata de chufa (uɾ'ɕatə də 'ɕufə), z latinského hordeāta, „z ječmenné vody"[1]), je osvěžující nápoj (také konzumovaný jako dezert), původem ze španělské obce Alboraye v blízkosti Valencie. Připravuje se z vody, cukru a namočených nebo mletých tygřích ořechů s obsahem složek, které umocňují jeho chuť, jako je skořice a citrónové slupky nebo kůra. Tygří ořechy (neboli zemní mandle či čufa, španělsky chufa) se říká malým hlízám (nejde tedy o ořechy-plody) šáchoru jedlého (Cyperus esculentus).

Původ[editovat | editovat zdroj]

Horchata se vyrábí z hlíz šáchoru jedlého. Používala se zřejmě již ve starověkém Egyptě, protože se nalezly nádoby obsahující tygří ořechy jako součást pohřební výbavy faraonů. Stejně tak starověcí perští a arabští autoři zmiňují trávicí a dezinfekční pozitiva tygřích ořechů. Ty se tehdy používaly v léčivých nápojích, protože se považovaly za energetické a diuretické. Nápoj pochází z obce Alboraya v těsné blízkosti Valencie, je ve Valencijském společenství typickou sladkostí a obvykle se podává s fartóny, místním sladkým pečivem.

V kolébce horchaty de chufa je možné navštívit muzeum věnované právě horchatě a čufě (Museo de la Horchata y la Chufa).[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První recept na horchatu známý pod tímto názvem je z roku 1748 a šlo o horchatu z mandlí, semen melounu a piniových oříšků. První zmínka o horchatě de chufa (levnější a lidovější než byla mandlová) pochází z roku 1762, a to z pojednání D. Josepha Quera Španělská flóra neboli historie rostlin, které se pěstovaly ve Španělsku (orig. Flora española ó Historia de las plantas que se crían en España).[3]

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Slovo horchata pochází z latinského slova hordeata, ječmenné vody, vyrobené z ječmene (latinsky hordeum).[1] Podle Španělské královské akademie se slovo do španělštiny dostalo prostřednictvím Mozárabů, což by vysvětlovalo souběžnou transformaci na ch a zachování t místo přirozeného vývoje, který by jinak skončil u slova orzad', které se podobá italskému ekvivalentu orzata.

S postupem času a rozšířením používání v jiných částech světa a s dostupností rozmanitých ingrediencí ječmen nahradily jiné části rostlin (hlízy (jako jsou například tygří ořechy), plody (jako jsou mandle, rýže a další), což vedlo ke vzniku různých typů horchat. Všechny jsou to nápoje podobného vzhledu, které se vyznačují mléčně bílou barvou, ačkoli jsou vyráběny z různých ingrediencí a různými procesy.

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Příprava horchaty začíná omytím hlíz, které se pak přemístí do mlýna k drcení, nechají se macerovat a několikrát se lisují, až se získá konečný extrakt. Pro ukončení procesu se přidá cukr a znovu se scedí, ale v současné době je na trhu i varianta horchaty bez cukru. Tygří ořechy se považují za superpotravinu, pokud se nepřidává cukr,[4] a to kvůli svým výborným nutričním vlastnostem. Jsou bohaté na minerály, nenasycené tuky a bílkoviny.[5]

Nápoj lze koupit i v českých obchodech[6][7] a na internetu jsou dostupné recepty v češtině, ať pod původním něbo počeštěným názvem (horchata, orčata/orčáta).[8][9]

Varianty[editovat | editovat zdroj]

V jižní Itálii a na Maltě je orzata ochucena hořkou mandlovou esencí. Ve Francii se s ječmenným (fr. Orge ) základem nazývá orgeat. V Mexiku se vyrábí také rýžová nebo ovesná horchata. Na Kubě, ve Venezuele a v Portoriku se vyrábí ze sezamových semen. V Ekvádoru se horchatou nazývá odvar načervenalé barvy, který obsahuje až 71 druhů bylin.[10]

Nutriční informace[editovat | editovat zdroj]

Horchata je bohatá na minerály a vitamíny, mezi nimiž vyniká fosfor, draslík a vitamíny C a E. Pěstování šáchoru vyžaduje písčitou půdu a mírné teploty, což jsou podmínky, které se vyskytují ve Valencii díky jejímu speciálnímu klimatu.

Horchata zlepšuje hodnoty hypertenze a mírného průjmu a je velmi vhodná pro diety bez cholesterolu a kyseliny močové. Na druhé straně je možné přidat vápník, a pak se nazývá tygří mléko. Nahrazuje se jím kravské mléko, protože je pro tento účel méně energeticky vydatné než mléko sójové. [11]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Horchata de chufa na španělské Wikipedii.

  1. a b horchata | Diccionario de la lengua española. «Diccionario de la lengua española» - Edición del Tricentenario [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. Love Valencia [online]. 2013-12-26 [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. El verdadero origen de la horchata. valenciabonita [online]. 2016-05-18 [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. ¿Qué son los superalimentos? Guía básica [online]. 2016-09-07 [cit. 2020-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-19. (španělsky) 
  5. Consejo Regulador D.O. Chufa de Valencia. - Propiedades. Chufa de Valencia [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. (španělsky) 
  6. Horchata bylinný čaj, 50 g - Čokoládovna Troubelice. cokoladovnatroubelice.cz [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. 
  7. Nápoj Horchata de Chufa classic BIO 160g. www.herbio.cz [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  8. Magazin.TravelPortal.cz [online]. 2016-01-12 [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. 
  9. foodnotes.cz [online]. 2016-08-22 [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. 
  10. RIOS, Montserrat; TINITANA, Fani; JARRÍN-V, Pablo. “Horchata” drink in Southern Ecuador: medicinal plants and people’s wellbeing. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. 2017-03-09, roč. 13, čís. 1, s. 18. Dostupné online [cit. 2017-03-09]. ISSN 1746-4269. DOI 10.1186/s13002-017-0145-z. PMID 28279218. 
  11. Remedios caseros y naturales - Remedios populares [online]. 2018-03-06 [cit. 2020-04-27]. Dostupné online. (španělsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]