Goa'uldské technologie ve Hvězdné bráně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je seznam Goa'uldských technologií ve fiktivním světě Hvězdné brány.

Goa'uldové jsou hlavním nepřítelem lidí ze Země v prvních řadách seriálu Hvězdná brána. Většinu svých technologií ukradli nebo vydobyli od jiných ras, avšak existují mezi nimi i technologičtí inovátoři jako Anubis či Ba'al. Mnoho goa'uldských zbraní, jako jsou například tyčové zbraně, je spíše než prakticky navrženo pro efekt, což je zamýšleno k ještě většímu upevnění pozice Goa'uldů coby „božstva.“ Některé goua'uldské technologie, jako například ozbrojená ruka nebo léčebné zařízení, mohou být ovládány pouze mentálně a je k tomu zapotřebí, aby uživatel měl v krvi stopové množství naquahdahu. Tento mimořádně energetický prvek je základním stavebním kamenem všech goa'uldských technologií, jakož i palivem goa'uldských vesmírných lodí.

Zbraně[editovat | editovat zdroj]

Energetické zbraně[editovat | editovat zdroj]

  • Hara'kesh je zařízení ve tvaru složitého prstenu, který měl Goa'uldský vrah Ashrak. Je to jak zbraň tak i mučicí zařízení schopné způsobovat neuvěřitelné bolesti před usmrcením. Navíc dokáže ovlivnit myšlení.
  • Mučicí zařízení je asi metr dlouhá vidlice nabitá jakousi formou energie sloužící k mučení vězňů. Po kontaktu s lidským tělem dochází k velmi bolestivé reakci.
  • Ozbrojená ruka (Kara kesh) je multifunkční zbraň, pro jejíž užívání je zapotřebí mít v krvi naquahdah. Dokáže odhodit člověka na vzdálenost kolem 10 metrů a zároveň se dá použít k mučení, omráčení a zabití. V takovém případě je však nutné ruku umístit do blízkosti čela. Z velkého krystalu uprostřed dlaně vytryskne proud energie, který působí na mozek oběti. Goa´uldé pomocí ní mohou přivolat kruhy. Apophis na ní měl osobní štít. Je osobní zbraň každého Goa'ulda, v mírně odlišném provedení se vyskytla už ve filmu.
  • TAC je obranné zařízení, které vystřeluje energetické vlny na nepřátele. Má pohybové a tepelné senzory.
  • Tyčová zbraň je asi 6 stop (asi dva metry) dlouhá tyč vyrobená z naquahdahu. která má ve své přední části vypouklou hlavici, jež se po aktivaci rozevře (rozložením na čtyři části) a z níž po výstřelu vystřelí svazky přehřátého plazmatu. Zadní část je uzpůsobena k ergonomickému vyvážení zbraně a nachází se v ní i zdroj energie zbraně, jímž je nádobka s tekutým naquahdahem. Tyčová zbraň je oblíbenou zbraní Jaffů. Od mladého věku se s ní učí mířit, střílet, ale také bojovat na krátkou vzdálenost, muž proti muži (přičemž boj zblízka se kvůli nedostatku pravých tyčových zbraní trénuje s cvičnou tyčí - dřevěným modelem pravé tyčové zbraně). Je považována za zbraň teroru, ale její využití v reálném boji je obtížné, z důvodu obtížného míření. Výhodou tyčové zbraně je to, že energetické plazmové výboje vystřelené touto zbraní mají mnohem silnější účinek (Například několik výstřelů prorazí i tlustou kamennou zeď) než střely z pozemských pušek a zároveň zbraně není téměř nikdy nutné přebíjet.
  • Tyčové dělo je extra silná tyčová zbraň obvykle umístěná na podstavci, jeho modifikace se nachází na Smrtícím kluzáku.
  • Věž s tyčovým dělem je obranná věž vybavená tyčovým dělem. Obsluhu věže zajišťuje jeden Jaffa. Díky výškové výhodě má přehled o bojišti.
  • Zat'nik'tel (vyslovuje se zatňaktel nebo zkráceně Zat) je malá ruční energetická zbraň, která, když je aktivovaná, připomíná tvarem hada zkrouceného do písmene „S“. Vystřeluje energetické výboje. Tato zbraň má pravděpodobně nejpraktičtější využití, protože může být použita ke zničení elektronického zařízení nebo zdroje energie, dají se s ní eliminovat nepřátelé (přičemž první zásah je omráčí, druhý zabije a třetí dezintegruje), dokáže přetížit a zkratovat obvody, hodí se k nenávratné likvidaci nežádoucích předmětů nebo se jí dá nastartovat přítok energie do pomocného panelu (Jack O'Neill ho použil k modifikaci hyperpohonu nákladní lodě, když letěli pro ZPM na Taonas). Zbraň je sice méně přesná a ničivá než tyčová zbraň, ale zato mnohem rychlejší. Váží asi 0,5 kg a (deaktivovaná) měří asi 22 × 6 × 25 cm. Je vyrobena z naquahdahu.

Světelné zbraně[editovat | editovat zdroj]

  • Šokový granát funguje podobně jako pozemský flashbang - k omráčení (dočasným oslepením a ohlušením) všech, kteří jsou poblíž.

Další zbraně[editovat | editovat zdroj]

  • AG-3 satelity tvoří satelitní systém, který za využití goa'uldských vědomostí navrhl Daniel Jackson v 17. epizodě čtvrté řady seriálu Hvězdná brána Absolutní moc (v anglickém originále Absolute power). Pentagon program schválil a za rok byly satelity připraveny k použití. Původně měly chránit Zemi před Goa'uldy, nakonec však byly Danielem využity ke zničení Moskvy. To vše se však odehrálo v Danielově snu.
  • Intar může mít podobu jakékoli zbraně, pozná se podle červeného krystalu umístěného zvenčí. Vystřeluje energetické výboje, které pouze omračují. Je využíván Goa'uldy i Tau'rii ke cvičení. Tau'rijské intary mají regulátor účinnosti.
  • TER (Transfázový eliminátor) je zařízení vyvinuté pro boj s Reetou. Kromě samotné zbraně disponuje vysílačem paprsku, který činí Reetou viditelné.


Vesmírné lodě[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Goa'uldské vesmírné lodě ve Hvězdné bráně.

Malé vesmírné lodě[editovat | editovat zdroj]

  • Loď třídy Al'Kesh je goa'uldský bombardér středního doletu výsadková loď. Na spodní straně má dvojici otočných tyčových děl, k bombardování používá energetické bomby. K vybavení lodi dále patří slabší štíty, hyperpohon, maskovací mechanismus a další standardní prvky goa'uldských lodí. Jeho obrovskou výhodou je výborná ovladatelnost. Avšak asi nejpodstatnější z nevýhod je fakt, že loď nedokáže udržet aktivní maskování během střelby, protože program pro rozvod energie není schopný napájet oba systémy současně. Vyřešit by se to dalo samostatným napájením pro každý z těchto systémů, ale oba systémy jsou napojeny do hlavního systému lodě.
  • Bojový kluzák je opět dvoumístný stíhač ozbrojený dvěma tyčovými děly. Dokáže proletět bránou, na rozdíl od Smrtícího kluzáku, který na to má příliš velké rozpětí křídel. Tyto kluzáky se používaly asi před sto lety.
  • Osirisova loď je loď se kterou Osiris uprchl ze Země. Tvarem připomíná loď třídy Tel'tac. Ze spodní části lodi se vysouvá dlouhý masivní osten neznámé funkce.
  • Smrtící kluzák je standardní dvoumístný goa'uldský stíhač. Je schopen letu v atmosféře i ve vesmíru avšak není vybaven hyperprostorovým motorem. Nese 2 tyčová děla. Po Teal'cově zradě nechal Apophis do svých kluzáků namontovat zařízení, které v případě krádeže zadají kurz na jeho domovskou planetu. Vzhledem k absenci hyperpohonu takový let může trvat i milion let a proto se jedná o poměrně efektivní trest.
  • Loď třídy Tel'tac, někdy též nazývaná Nákladní loď je malá, dvousedadlová loď pyramidového tvaru. V střední části lodi je nákladní prostor a transportní kruhy, v přední části jsou dvě sedadla pro piloty a v zadní části jsou ovládací krystaly. Přední část je od zadní oddělena přepážkou s dveřmi, stejně tak střední od zadní. Loď disponuje záchrannými moduly a štíty, nemá však žádné zbraně. Některé modifikace mají maskování. Jako každá loď disponující hyperpohonem, může i nákladní loď navýšit výkon hypermotoru, což Jack O'Neill dokázal za pomoci antických vědomostí, když upravil motory a navýšil jim přísun energie.

Velké vesmírné lodě[editovat | editovat zdroj]

  • Loď třídy Ha'tak je typická pyramidová mateřská loď Goa'uldů. Má generátor štítů, zbraně (plazmová děla, střely vypadají jako mnohonásobně zvětšený výstřel z tyčové zbraně) a prostor až pro tisíc Jaffů. Dále maskování, několik sad transportních kruhů na každé palubě, hangáry a obrovské nákladní prostory.
  • Anubisova mateřská loď je mateřská loď, na které se kombinují technologie Goa'uldů s některými technologiemi Antiků. Anubisova mateřská loď je mnohokrát větší než klasický Ha'tak. Je i větší než jakákoli jiná mateřská loď Goa'uldů. Má velmi silné štíty, které jsou odolné proti goa'uldským a dokonce i asgardským zbraňovým systémům. Loď má kromě skvělých štítů i výborné zbraně. Jednak je to ultimátní dělo, které využívá šest goa'uldských ok (krystaly) a je schopné jedním výstřelem zničit planetu a energetické výboje, které se osvědčily v boji s Ha'taky. Jeden výstřel dokáže zničit celou planetu, či flotilu Goa'uldských vládců soustavy.
  • Apophisova první mateřská loď měla být první mateřskou lodí Goa'ulda Apophise, byla však zničena týmem SG-1 ještě před jejím dostavěním (ve 3. epizodě čtvrté řady seriálu Hvězdná brána Odkaz Ataniků (v anglickém originále Upgrades)).
  • Apophisova druhá mateřská loď je mateřská loď, kterou Goa'uld Apophis postavil namísto své zničené první mateřské lodi. (Což Apophise rozzuřilo, takže se rozhodl postavit plavidlo ještě silnější, rychlejší a odolnější.) Tato loď je hned po Anubisově mateřské lodi nejsilnější a nejrychlejší lodí, jakou kdy Goa'uldi zkonstruovali. Má silné štíty a výbornou výzbroj. Loď je schopna čelit útoku mnoha Ha'taků, byla postavena jako symbol Apophisovy moci. Je také vybavena maskovacím zařízením.
  • Osirisova mateřská loď je vybavena silnějšími zbraněmi a štíty než loď třídy Ha'tak. Podařilo se jí zničit asgardskou lodí třídy Biliskner.

Vozidla[editovat | editovat zdroj]

Výzkumná vozidla[editovat | editovat zdroj]


Další technologie[editovat | editovat zdroj]

Lékařská zařízení[editovat | editovat zdroj]

  • Kanopa slouží jako stázová komora pro symbionta. Jako taková je proto vybavena malým naquahdahovým zdrojem pro udržování určitého napětí potřebného pro jeho přežití a výplň tvoří tekutina, která na Goa'ulda působí jako sedativum. Zvenčí se jedná o normální egyptskou keramickou nádobu, která však skrývá velmi pokročilé stázové zařízení. Symbiont byl do kanopy umisťován buďto za trest, ale častěji se jednalo o jednu z možností, kterou se Goa'uldi odstraňovali navzájem při svých bojích o moc.
  • Léčebné zařízení je přístroj používaný ve chvílích, kdy není možné použít sarkofág. Má menší výkon (uzdraví sice většinu zranění, ale nedokáže oživit) a při jeho použití je nutné mít v krvi naquahdah.
  • Sarkofág je zařízení určené k léčení jakékoli nemoci, hojení vážných ran a oživování. Dokonce je schopen zrekonstruovat chybějící párovou část těla (např. končetinu). Časté užívání ale způsobuje psychickou závislost - abstinenční problémy. Má také škodlivé účinky na mysl. To je hlavním důvodem, proč jsou Goa'uldi zlí, a proč Tok'rové odmítají sarkofágy používat. Sarkofágy umožňují Goa'uldům žít tisíce let, avšak po velmi dlouhém užívání je na něm tělo závislé. Sarkofág navíc nedokáže prodlužovat život donekonečna a uživatel v něm musí trávít víc a víc času. Člověku bez symbionta dokáže prodloužit život nanejvýš přibližně na 700 let, zatímco hostitel symbionta může žít až tisíce let (poté musí goa'uld hostitele včas změnit). Tento přístroj lze najít na mnoha místech - na všech goa'uldských lodích, na planetách, které zotročili, a několik se jich našlo i na Zemi. První sarkofág byl vytvořen Goa'uldem Tel'chakem, který pro jeho základ použil antické léčebné zařízení, nynější je však vytvořen goa'uldem Anubisem. Toto zařízení se objevilo již ve filmu Hvězdná brána (v němž Daniel Jackson s jeho pomocí vyléčil Shar'i, když ji jeden z Raových Jaffů zasáhl tyčovou zbraní).

Ochranná zařízení[editovat | editovat zdroj]

  • Osobní štít je obranný prostředek používaný proti střelným zbraním. Zařízení samotné je součást "ozbrojené ruky". Dřívější štíty zachytily pouze rychle letící předměty (kulka) a výstřely energetických zbraní; bylo tedy možné například prohodit skrz nůž. Posléze byla technologie vylepšena a již nepropouští žádný typ zbraně nebo projektilu. Propouští však vzduch.

Další zařízení[editovat | editovat zdroj]

  • Argosianské nanocyty jsou to mikroskopická zařízení vytvořené Goa'uldem Pelopsem, aby mohl experimentovat na lidech z planety Argos. Tyto nanocyty urychlují stárnutí, a proto Argosiaé žijí pouze 100 dní. Jack O'Neill se těmito nanocyty nakazil a velmi rychle zestárl. SG-1 se podařilo nanocyty deaktivovat.
  • Kor Mak, tyto náramky používal Goa'uld Kronos jako "bezpečnostní pojistku" při přepravě důležitých vězňů. Jeden náramek připevnil na ruku vězni, a druhý na ruku Jaffy, který měl za vězně zodpovědnost. Pokud se od sebe osoby spojené náramky vzdálí, upadnou nejprve do bezvědomí, a poté zemřou. Náramky jsou velmi odolné, rozbruska na nich nezanechá ani malé stopy poškození. Dají se sundat pouze za pomoci speciálního rudého krystalu. Nedoporučuje se kombinovat tuto technologii s komunikačními technologiemi antiků, efekt náramků poté totiž přetrvává i dlouhou dobu po jejich sundání.
  • Urychlovač částic je goa'uldské zařízení na urychlování částic téměř na rychlost světla, takže se dokáží zhmotnit v prostoru mezi horizontem událostí a Iris (50 mikrometrů). Použil ho Sokar při pokusu o zničení Iris.
  • Vesmírná báze je vesmírná základna, která disponuje silnými zbraněmi i štíty. Slouží jako neutrální území při jednání vládců soustavy.
  • Vo'cume je malé kulovité zařízení, které promítá zvětšený holografický obraz i se zvukovým doprovodem.
  • Zařízení pro tvorbu břišního vaku, toto zařízení po přiložení k břichu člověka do dotyčného vyřízne díru ve tvaru písmena "X" (jaffský vak pro implantaci symbionta).