Orijské technologie ve Hvězdné bráně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Oriové jsou povznesené bytosti na vyšší úrovni bytí, kteří jsou hlavním nepřítelem Země v 9. a 10. sérii seriálu Hvězdná brána. Kvůli své vyspělé technologii jsou velkou hrozbou. Jelikož byli kdysi stejnou rasou jako Antikové, jsou jejich zbraně srovnatelné a mají jisté podobnosti. Orijská superbrána je srovnatelná s normální hvězdnou bránou v Mléčné dráze a v upravené podobě používají Oriové i transportní kruhy. Na orijských mateřských lodích mají i vlastní verzi obranného křesla.

Zbraně[editovat | editovat zdroj]

Energetické zbraně[editovat | editovat zdroj]

  • Omračovač je ruční zbraň určena k omračování a skládá se ze dvou částí, z rukavice a z na rukavici se nacházejícími dvěma malými rameny ve tvaru symbolu Orijského náboženství, ze kterých se po aktivaci zbraně vysunou dvě ostří. Zbraň prvním výstřelem omračuje a druhým výstřelem pravděpodobně zabíjí.[1]
  • Křižácké kopí zbraň orijských křižáků. Má stříbrnou barvu a dva bodce ve tvaru hlavního symbolu Orijského náboženství. Je však také schopna vystřelovat energetické výboje (na rozdíl od goa'uldských tyčových zbraní však po tomto kopí nezůstává spálená kůže).
  • Bojový satelit jeho plány dostala vláda Randského protektorátu od Převora Ori pod podmínkou, že celý protektorát přijme jejich náboženství. Zbraň je určená k podmanění si Caledonianské federace. Satelit se nachází na orbitě planety Tegalus, na které leží obě frakce. Je ovládán z bunkru na území Randského protektorátu. Má dokonalé zbraně i štíty, Prometheus ani F-302ky nedokázaly proniknout štíty, a naopak energetický paprsek, který satelit vystřeluje, bez problému proniknul asgardskými štíty Promethea. Zbraň se před každým výstřelem musí nabíjet několik minut. Pokud by se však přerušilo spojení mezi bunkrem a satelitem, satelit by byl bezbranný.

Vesmírné lodě[editovat | editovat zdroj]

  • Stíhačka má tvar oválu, vzadu je umístěn kruh naležato, který vyzařuje nějaké neznámé energetické pole. Uprostřed je kokpit a vepředu se nachází kanón pálící plazmové pulzy modré barvy. Loď je také schopná nést na spodní straně náklad, například transportní kruhy.[2]
  • Mateřská loď má tvar oválu, avšak uprostřed je oválný otvor, v jehož přední části se nachází kruh v poloze naležato, ze kterého se po aktivaci převorem rozzáří průhledná energetická koule (kruh zřejmě slouží jako antigravitační generátor). Loď má v přední části oblouk směrem dolů, za kterým se zřejmě nachází hangár pro stíhačky. Dále je loď ze předu vyzbrojena mohutným energetickým dělem. Žlutý plazmový paprsek, který toto dělo vysílá, dokáže jednou ranou proniknout goa'uldskými štíty a několika výstřely i asgardskými štíty, má ale omezený střelecký úhel. Loď je dále vybavena menšími postranními pulzními kanóny a také silnými štíty, které jsou odolné vůči goa'uldským zbraním, ale při střetu s nejnovějšími asgardskými zbraněmi po pár zásazích kolabují. Loď je ovládána z křesla citlivého pouze na vylepšenou fyziologii mozku převorů.

Další technologie[editovat | editovat zdroj]

Transportní zařízení[editovat | editovat zdroj]

  • Superbrána je obří hvězdná brána, o průměru přibližně 400 metrů, určená pro cestování vesmírných lodí. V goa'uldštině se pro ni používá označení „čapa'ko“ Superbrána je tvořena z 90 menších částí, které tvoří prstenec. Tyto díly se do naší galaxie dostanou skrz normální bránu a složeny jsou až na místě. Jsou spojeny proudem energie, která, pokud je brána kompletní, drží jednotlivé bloky u sebe. Každý blok vlastně nahrazuje určitou část na klasické bráně. V každém bloku je vyspělý systém založený na krystalech. Jednotlivé bloky jsou ve vzájemném propojení, aby společně mohly vytvořit červí díru. K napájení červí díry se využívá černá díra uměle vytvořená stlačením blízké planety a k aktivaci Brány se používá zdroj energie na mateřských lodích Oriů usměrněné schopnostmi převorů, ale dá se použít i ZPM. K vyřazení brány z provozu stačí fyzicky zlikvidovat několik jejích bloků tvořících superbránu, popř. existují alternativní způsoby likvidace (vychýlení superbrány z její stálé pozice, nahrání destrukčního viru do ovládacích krystalů). Příchozí červí díra vyvolá typický desintegrační vír.
  • Transportní kruhy jsou jakousi variací na standardní antické kruhy. Je to transportní zařízení, kruhy rozloží látku uvnitř na molekuly a pošlou ji jako paprsek k dalším kruhům, které ji opět složí.

Další zařízení[editovat | editovat zdroj]

  • Hůl Převorů má mnoho využití. Převorové, misionáři Ori, se od normálních lidí liší hlavně mnohem vyšší mozkovou aktivitou. Díky tomu mají například schopnost telekineze, a mohou myšlenkami ovládat i svoji hůl. Převorové s holí dokážou léčit, zesilovat účinky telekineze, také se beze zbytku upálit a dokonce vyvolat zemětřesení.[3][4][5] Pokaždé, když je hůl aktivní, svítí modrý krystal v její horní části.

Reference[editovat | editovat zdroj]