Gliricidie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Gliricidia)
Jak číst taxoboxGliricidie
alternativní popis obrázku chybí
Kvetoucí Gliricidia sepium
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbobotvaré (Fabales)
Čeleďbobovité (Fabaceae)
PodčeleďFaboideae
TribusRobinieae
Rodgliricidie (Gliricidia)
Kunth, 1823
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Běláskovitý motýl Delias eucharis na květech gliricidie

Gliricidie[1] (Gliricidia) je rod rostlin z čeledi bobovité (Fabaceae). Zahrnuje 2 nebo 3 druhy dřevin se zpeřenými listy a motýlovitými květy, rostoucích v tropické Americe. Nejvýznamnější druh je Gliricidia sepium, pěstovaný na tropických plantážích jako stínící dřevina.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Gliricidie jsou keře až středně velké stromy. Listy jsou střídavé nebo částečně vstřícné, lichozpeřené, složené ze 2 až 9 párů celokrajných lístků. Palisty jsou drobné a opadavé, palístky nejsou přítomny. Rostliny jsou často opadavé a kvetou v bezlistém stavu nebo zároveň s rašením listů. Květenství jsou hroznovitá, úžlabní nebo na starším dřevě (kauliflorní). Květy jsou motýlovité, stopkaté. Kalich je zakončen 5 širokými, krátkými zuby až uťatý. Korunní lístky jsou přibližně stejně dlouhé, krátce nehetnaté, pavéza je okrouhlá, vzpřímená nebo nazpět otočená. Lístky tvořící člunek jsou na bázi srostlé, jinak jsou korunní lístky volné. Tyčinek je 10, jedna je volná a ostatní srostlé. Semeník je krátce stopkatý, zploštělý, tenký a přímý a obsahuje několik až mnoho vajíček. Plodem je zploštělý, stopkatý lusk pukající 2 chlopněmi.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod gliricidie zahrnuje 2[3] nebo 3[4] druhy, které jsou rozšířeny v tropické Americe. Největší areál má druh G. sepium, rozšířený původně ve Střední Americe, Karibiku, Kolumbii a Ekvádoru. Je pěstován v tropech celého světa. Druh G. brenningii se vyskytuje v Peru a Ekvádoru. Třetí druh, G. maculatum, je rozšířen v Belize a Guatemale.[5][4]

Gliricidie rostou v tropických lesích a keřové vegetaci v oblastech se sezónním obdobím sucha, též na narušených místech, řidčeji v horských lesích.[5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Opadavý strom Gliricidia sepium je v tropických zemích vysazován jako stínící dřevina na plantážích různých plodin. Byl vysazován na plantážích kakaovníku již od dob Aztéků, neboť navíc obohacuje půdu dusíkem. Dřevo je odolné proti termitům a používá se na stavbách, v truhlářství a soustružnictví. Semena, kůra a kořeny této rostliny se používají jako jed proti hlodavcům.[6][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. V). Missouri: Timber Press, 1999. ISBN 0-915279-71-1. (anglicky) 
  3. International Legume Database: GENUS [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b Legumes of the World [online]. Kew: Kew Royal Botanical Gardens [cit. 2015-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-11. (anglicky) 
  6. VALÍČEK, Pavel a kol. Užitkové rostliny tropů a subtropů. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0939-6. 
  7. LLAMAS, Kirsten Albrecht. Tropical Flowering Plants. Cambridge: Timber Press, 2003. Dostupné online. ISBN 0-88192-585-3. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]