Fregatní kapitán

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fregatní kapitán je důstojnická hodnost v námořnictvech některých zemí. Odpovídá armádní hodnosti podplukovník, a v systému hodností NATO dle standardizačního ujednání STANAG 2116 odpovídá stupni OF-4.[1] Nižší hodností je nejčastěji korvetní kapitán a vyšším stupněm je kapitán (případně ve variantě námořní kapitán či kapitán řadové lodi).

V námořnictvech anglicky hovořících zemí jí odpovídá hodnost Commander, česky komandér.[2] Ekvivalentem v námořnictvech bývalého Sovětského svazu, a některých jeho nástupnických států, například Ruska a Ukrajiny, je hodnost kapitán druhého stupně (rusky Капитан 2-го ранга, ukrajinsky Капітан II рангу).

Mezi země užívající hodnost fregatní kapitán patří například Argentina a Španělsko (španělsky capitán de fragata), Francie (francouzsky capitaine de frégate), Belgie (francouzsky capitaine de frégate, nizozemsky fregatkapitein), Itálie (italsky capitano di fregata), Brazílie a Portugalsko (portugalsky capitão de fragata), Chorvatsko (chorvatsky kapetan fregate) a Německo (německy Fregattenkapitän).

Kanada, užívající jako úřední jazyky jak angličtinu tak francouzštinu, užívá hodnost capitaine de frégate rovnocenně spolu s jejím anglickým ekvivalentem commander.

V rámci NATO je francouzská (capitaine de frégate) a německá hodnost (Fregattenkapitän) do angličtiny překládána jako "commander senior grade" (služebně starší komandér).[1]

Označení hodnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Frigate captain na anglické Wikipedii.

  1. a b NATO STANAG 2116 ve znění k 25. 2. 2010
  2. NOVOTNÝ, František. Námořní rozpaky pani Češtiny 3 [online]. Militaria.cz [cit. 2016-07-23]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]