Kapitán (námořní hodnost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Kapitán lodi.
Hodnostní označení na rukávu kapitána Royal Navy během slavnostního nástupu.

Kapitán je hodnost užívaná námořnictvy pro vyšší námořní důstojníky velící plavidlům největších druhů anebo zastávajících v nich jiné významné funkce. Odpovídá armádní hodnosti plukovníka.

Jedná se o nejvyšší řadovou důstojnickou hodnost, následovanou vlajkovými hodnostmi komodor (která v některých loďstvech nemusí existovat, a v jiných sice ano, ale není jimi považována za vlajkovou hodnost), případně admirálskou hodností kontradmirál.

Různá loďstva užívají mírně odlišné variace označení této hodnosti, mimo základního označení kapitán (například Americké, Australské a Britské námořnictvo, anglicky Captain), například kapitán řadové lodi (Argentinské, Italské, Francouzské, Kanadské a Španělské námořnictvo - španělsky Capitán de navío, italsky Capitano di vascello, francouzsky Capitaine de vaisseau; a bývalé námořnictvo rakousko-uherské, německy Linienschiffskapitän, maďarsky Sorhajókapitány), námořní kapitán či (doslovněji) kapitán na moři (Německé a Nizozemské námořnictvo - německy Kapitän zur See, nizozemsky kapitein-ter-zee) nebo kapitán prvního stupně (Ruské námořnictvo - rusky Капитан 1-го ранга).

Hodnost je odvozená od tradičního označení velitele námořní lodi jako kapitána, nicméně ne všichni velitelé plavidel válečného loďstva jsou nositeli této hodnosti, užívané typicky pro velitele válečných lodí od velikosti křižníku a větších, a naopak její nositelé zastávají ve velitelské struktuře válečných loďstev i jiné funkce než velení lodím, například štábní a týlové, anebo velí základnám či jednotkám a svazkům námořního letectva.

Obvykle je značena čtyřmi zlatými pruhy.

Označení hodnosti v různých loďstvech[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Captain (naval) na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]