Fadděj Věnědiktovič Bulgarin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fadděj Venědiktovič Bulgarin
Rodné jménoJan Tadeusz Krzysztof Bułharyn
Narození24. červnajul./ 5. července 1789greg.,
Peryševo u Uzdy, Minská gubernie
Úmrtí1. záříjul./ 13. září 1859greg. (ve věku 70 let)
Karlova v Derptu, Livonská gubernie
Povoláníprozaik, novinář, literární kritik
Národnostpolská
StátRuské impériumRuské impérium Ruské impérium
Témataliterární tvorba, literární kritika, vydávání a žurnalistika
Literární hnutíromantismus
Významná dílaIvan Vyžigin
OceněníŘád sv. Anny 3. třídy
rytíř Řádu čestné legie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fadděj Venědiktovič Bulgarin, vlastním jménem Jan Tadeusz Krzysztof Bułharyn, (rusky Фаддей Венедиктович Булгарин, 24. červnajul./ 5. července 1789greg., panství Peryševo u Uzdy, Minská gubernie – 1. záříjul./ 13. září 1859greg., panství Karlova v Derptu, tj. u dnešního Tartu, Livonská gubernie) byl ruský prozaik, novinář a literární kritik polského původu.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

F. V. Bulgarin kolem roku 1828
Ivan Vyžigin, první vydání z roku 1829
Karikatura F. V. Bulgarina od neznámého autora
Bulgarinův hrob v Tartu

Narodil se na panství Peryševo u Uzdy jako potomek šlechtické rodiny z Polsko-litevské unie. Když jeho otec během Kościuszkova povstání v roce 1794 zabil ruského generála a byl poslán do vyhnanství na Sibiř, odjel s matkou do Petrohradu, kde v letech 17981806 studoval ve vojenské škole. Za napoleonských válek bojoval v ruské armádě v hodnosti poručíka a v bitvě u Friedlandu byl zraněn. Když byl roku 1811 po několika skandálech propuštěn, odjel do Varšavy a zde vstoupil do vojska Varšavského knížectví. Jako polský dobrovolník bojoval na Napoleonově straně po celé Evropě a dosáhl hodnosti kapitána. Po Napoleonově pádu se uchýlil do Varšavy a pak do Vilniusu. Vydal několik polských spisů a psal do místních časopisů.[2]

Roku 1819 se vrátil do Petrohradu a začal psát rusky. Stal se přítelem A. S. Gribojedova a byl blízký děkabristům, zejména K. F. Rylejevovi. Po porážce děkabristického povstání roku 1825 však nabídl spolupráci nově zřízené Tajné kanceláři Jeho Veličenstva výměnou za možnost působit v oficiálních periodikách a věnovat se spisovatelské práci. Pracoval také ve státních službách a nakonec se stal státním radou. To, že je spolupracovníkem carské tajné policie, se o něm všeobecně vědělo, a proto byl bojkotován v podstatě celou ruskou literaturou. Ve své době byl však mnohem populárnější než dnes všeobecně uznávaní spisovatelé, protože pohotově dokázal vyjít vstříc i vkusu méně náročné čtenářské obce.[3]

Stal se zakladatelem tzv. mravně-satirického románu (нравственно-сатирический роман). Ve svých prózách vystupuje proti rodové aristokracii, zobrazuje prostopášný život provinční šlechty a jeho statkářské typy předjímají postavy z Gogolových Mrtvých duší. Psal také tzv. skazové povídky (сказозыe рассказы) založené na rázovitém vyprávění v první osobě, čímž se stal v mnohém předchůdcem N. S. Leskova. Kromě toho se řadí mezi první autory ruské vědeckofantastické literatury.[3]

Hlavním těžištěm jeho činnosti však byla žurnalistika. Již roku 1822 začal vydávat časopis Severní archiv (Северный архив) a roku 1825 vydal první ruský divadelní almanach Ruská Thalie (Русская Талия), kde opublikoval ukázky z Gribojedovy komedie Hoře z rozumu. Roku 1835 založil společně s Nikolajem Ivanovičem Grečem provládní literární a politický časopis Severní včela (Северная пчела), který se však stal synonymem bezzásadového novinářství. V tomto časopise vydával své fejetony, ve kterých se vysmíval ruským romantickým spisovatelům (Puškin, Gogol a další) a označoval je za nebezpečné novátory, čímž se zasloužil o cenzurování jejich děl. Pro práce mladých Gogolových následovníků vymyslel posměšný název naturální škola (натуральная школа), ze kterého ale dokázal literární kritik Vissarion Grigorjevič Bělinskij vytvořit generační program moderní ruské literatury.[2] K denunciaci svých odpůrců využil i své šestidílné Paměti (Воспоминания).[1]

Roku 1857 ochrnul a roku 1859 zemřel na svém panství Karlova v Derptu (dnešní Tartu), kde je také pochován.[4]

Výběrová bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Vzpomínky na Španělsko (1823, Воспоминания об Испании), vzpomínky na dobu, kdy Bulgarin bojoval v Napoleonově vojsku ve Španělsku.
  • Pravděpodobné fantazie aneb Putování po světě v 29. století (1824, Правдоподобные небылицы, или Странствование по свету в XXIX веке), sci-fi, ve které její hrdina roku 1824 ztroskotá při plavbě po severním moři, ztratí vědomí a probere se po tisíci letech do společnosti plné technických zázraků (například letadla, automobily, čističky mořské vody a další), pouze lidé se k dokonalosti nevyvinuli.
  • Venkovánek ve společnosti velkého světa (1825, Провинциал в обществе большого света), povídka, česky jako Venkovánek ve společnosti s velkoměstským.
  • Nepravdivé fantazie aneb Putování do středu Země (1825, Невероятные небылицы, или Путешествие к средоточию Земли), sci-fi, ve které se její hrdina dostane proláklinou do středu země, kde najde tři světy alegoricky odpovídající úrovně vzdělání obyvatelstva: svět hlouposti, polovzdělanosti a osvěty.
  • Scéna ze soukromého života v roce 2028 (1828, Сцена из частной жизни в 2028 году), sci-fi.
  • Propuštěný voják (1828, Отставной солдат), povídka
  • Esterka (1828, Эстерка), historický román ze 14. století o krásné Židovce, milence krále Kazimíra III.
  • Leokadije (1828, Леокадия), povídka.
  • Ivan Vyžigin (1829, Иван Выжигин), pikareskní román, příběh sirotka, který prochází národnostně smíšeným prostředím západních gubernií Ruské říše, česky jako Ivan Vyžihin.
  • Černohorci (1829, Черногорцы), povídka z vojenského prostředí.
  • Vzpomínky na nezapomenutelného Alexandra Sergejeviče Griboedova (1830, Воспоминания о незабвенном Александре Сергеевиче Грибоедове), článek napsaný po Gribojedově smrti.
  • Dmitrij Samozvanec (1830, Дмитрий Самозванец), historický román o Lžidimitrijovi I.
  • Slované čili Osvobození Arcony (1830, Славяне, или освобожденіе Арконы), historická povídka.
  • Příhody francouzského vychovatele v Rusích (1830, Похождения Французского гувернера во время пребывания в России).
  • Petr Ivanovč Vyžigin (1831, Пётр Иванович Выжигин), volné pokračování románu Ivan Vyžigin.
  • Mazepa (1834, Мазепа), historický román o ukrajinském hejtmanovi Mazepovi.
  • První láska (1834, Первая любовь), povídka.
  • Paměti titulárního rady Čuchina aneb Prostá historie obyčejného života (1835, Памятные записки титулярного советника Чухина или Простая история обыкновенной жизни), román.
  • Dobrodružství Mitrofanušky na Měsíci (1837, Похождение Митрофанушки в Луне), fantastické pokračování komedie Výrostek od Denise Ivanoviče Fonvizina, ve kterém se jeho hrdina dostane při útěku před věřiteli v balónu na Měsíc.
  • Rusko v historických, statistických, zemepěsných a literárních vztazích, (1837, Россия в историческом, статистическом, географическом и литературном отношениях), odborná práce.
  • Předek a potomstvo (1843, Предок и потомки), sci-fi román, ve kterém bojar z doby cara Alexeje Michajloviče zmrzne v ledu a rozmrzne v 19. století, kde s hrůzou a překvapením sleduje změny, k nimž došlo v tomto období v Rusku.
  • Vzpomínky (1846–1849, Воспоминания), šest svazků.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Slovník spisovatelů Sovětského svazu I. Odeon, Praha 1978, str. 263-264.
  2. a b Ottův slovník naučný, 4. díl, Paseka a Argo, Praha 1997, str. 822.
  3. a b Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů, Libri, Praha 2001, S. 158-160.
  4. Булгарин Ф.В. - Сочинения Фаддея Булгарина

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]