Domove, sladký domove

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Domove, sladký domove
131. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevHome Sweet Homediddly-Dum-Doodily
Číslořada 7
díl 3
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra1. října 1995
Česká TVČeská televize
Česká premiéra9. prosince 1997
Tvorba
ScénářJon Vitti
RežieSusie Dietterová
Prod. kód3F01
Obsah
Tabule„Už nikdy nebudu prdět podpaždím.“
Gaučový gagObrazovka je rozdělena do 9 polí, v prostředním je obývací pokoj s gaučem a v okolních rodina Simpsonových. Všichni vyběhnou ze svého pole a posadí se na gauč, až na dědu Simpsona, který spí.
Délka22 minut
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Radioaktivní muž
Následující →
Bart prodává duši
Seznam dílů 7. řady
  1. Kdo postřelil pana Burnse? 2/2
  2. Radioaktivní muž
  3. Domove, sladký domove
  4. Bart prodává duši
  5. Líza vegetariánkou
  6. Speciální čarodějnický díl
  7. Tlouštík Homer
  8. Babička
  9. Poslední šance Leváka Boba
  10. Slavnostní epizoda
  11. Nemáš se čím chlubit, Marge
  12. Homerův tým
  13. Dva zlí sousedé
  14. Výjevy z třídního boje ve Springfieldu
  15. Udavač Bart
  16. Líza bortí mýty
  17. Homer ve službě
  18. Den, kdy zemřelo násilí
  19. Ryba jménem Selma
  20. Bart na cestě
  21. Dvaadvacet krátkých filmů o Springfieldu
  22. Zuřící dědeček a jeho reptající vnuk
  23. Mnoho Apua pro nic
  24. Homerpalooza
  25. Simpsonovi na prázdninách
Řady
1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435 • 36
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Domove, sladký domove (v anglickém originále Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily) je 3. díl 7. řady (celkem 131.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal Jon Vitti a díl režírovala Susie Dietterová. V USA měl premiéru dne 1. října 1995 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 9. prosince 1997 na České televizi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Když je Bart poslán ze školy domů s vešmi (protože si nechal na hlavu lézt opici) a Líza bez bot (protože jí je ukradli tyrani), zatímco Marge a Homer tráví den v lázních, jsou rodiče obviněni ze zanedbání rodičovské péče. Do jejich domu přijíždějí dva sociální pracovníci, kteří zjistí, že jsou děti v nedbalé a neschopné péči Abea Simpsona, a odvezou Barta, Lízu a Maggie k pěstounům – jejich sousedům Nedovi, Maude, Rodovi a Toddovi Flandersovým. Bartovi a Líze se u Flandersů nelíbí, ale Maggie je tam šťastná, protože Ned jí věnuje víc pozornosti než kdy předtím Homer. Marge a Homer jsou nuceni navštěvovat kurz rodičovství, aby získali zpět své děti do péče.

Když se Ned dozví, že děti Simpsonových nebyly nikdy pokřtěny, je rozrušený a odveze je ke Springfieldské řece. Jakmile jsou Homer a Marge prohlášeni za způsobilé rodiče, rychle se vydají k řece, aby Nedovi zabránili pokřtít jejich děti. Právě když se Ned chystá Barta polít svěcenou vodou, Homer zabrání tomu, aby ho voda zasáhla a udělala z něj pokřtěného člena rodiny Flandersových. Simpsonovi se znovu setkávají a společně se vracejí domů.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Díl byl první epizodou vyrobenou poté, co se Bill Oakley a Josh Weinstein stali shorwunnery Simpsonových. Chtěli začít řadu epizodou, která by se soustředila na rodinu Simpsonových.[1] Příběh navrhl scenárista George Meyer na příběhovém výjezdním zasedání; ta se konala dvakrát ročně v hotelovém pokoji poblíž pozemku studia, kde se sešli všichni scenáristé, aby přednesli své nápady.[2] Na tomto konkrétním výjezdním zasedání bylo předneseno sedmnáct epizod. Ze všech považoval Weinstein tuto epizodu za nejlepší a Meyerův nadhoz považoval za nejlepší, jaký kdy slyšel.[1] Oakley a Weinstein vybrali pro napsání tohoto dílu bývalého stálého scenáristu Jona Vittiho, protože chtěli „těžký biják“, jelikož měla začít sedmá produkční řada. Vitti ve svém scénáři zachoval většinu toho, co Meyer navrhl na výjezdním zasedání.[3]

Epizodu režírovala Susie Dietterová. Před soudní budovou v epizodě stojí socha zobrazující scenáristu Simpsonových Johna Swartzweldera. Oakley řekl, že to byl omyl, protože si s Weinsteinem mysleli, že Springfield se nachází v okrese Swartzwelder, a nesprávně vycházeli z montáže v dílu Spasitel zabijákem ze 3. řady. V této montáži je Springfield zobrazen jako okres Springfield; Swartzwelder je přilehlý okres.[3] Vzhled sociální pracovnice je založen na učitelce, kterou Oakley i Weinstein měli na střední škole a kterou nesnášeli.[1] Hlas dabéra Hanka Azarii pro postavu Cletuse byl v této epizodě mírně zkreslen, protože mezi řadami Azaria a producenti zapomněli, jak Cletus zní.[1]

Kulturní odkazy[editovat | editovat zdroj]

Ned a Maude Flandersovi zpívají Maggie ležící v posteli vlastní verzi písně Sonnyho a Cher „I Got You Babe“. Díl kresleného seriálu Itchy a Scratchy, jejž sledují Líza a Bart, se jmenuje Foster, Pussycat! Kill! Kill!, jde o odkaz na americký film z roku 1965 Faster, Pussycat! Kill! Kill! Flanders říká, že kdysi nechával své syny dívat se na My Three Sons, ale před spaním je to „rozčílilo“.[4] Titulek novin, které Marge dává Líze pro její dějepisný projekt, je 40 Trampled at Poco Concert, což je odkaz na americkou rockovou skupinu Poco.[5] Během jízdy ve Flandersově autě Maggie otáčí hlavou s děsivým úsměvem na tváři, aby se podívala na Barta a Lízu, jako ve filmu Vymítač ďábla z roku 1973.[6]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

V původním vysílání se epizoda umístila na 53. místě v žebříčku sledovanosti v týdnu od 25. září do 1. října 1995 s ratingem Nielsenu 9,0.[7] Díl byl čtvrtým nejlépe hodnoceným pořadem na stanici Fox v daném týdnu, hned po Aktech X, Beverly Hills 90210 a Melrose Place.[7]

Po odvysílání epizoda získala od televizních kritiků převážně pozitivní hodnocení.

Colinu Jacobsonovi z DVD Movie Guide se díl líbil a uvedl, že „jeho nejlepší prvky vycházejí ze zábavné bizarnosti domu Flandersových, ale zábavné jsou i Homerovy a Marginy lekce. Tento díl je první skvělou epizodou sedmé řady.“[8]

Jennifer Malkowski z DVD Verdictu považuje za nejlepší část dílu moment, kdy Marge říká Bartovi a Líze, že jednou budou muset být dospělí a postarat se o sebe, těsně předtím, než Homer přijde za Marge kvůli pavoukovi u klíčků od auta. V závěru své recenze udělila epizodě hodnocení B+.[9]

Autoři knihy I Can't Believe It's a Bigger and Better Updated Unofficial Simpsons Guide, Warren Martyn a Adrian Wood, díl označili za „jednu z nejznepokojivějších epizod, protože Bart a Líza jsou vtaženi do zlověstného životního stylu Flandersových“. Závěr, kdy se Ned snaží pokřtít děti, byl podle nich „kousáním nehtů“ a promluva Maggie byla „skutečně šokujícím momentem“. Autoři dodali: „Je s podivem, že se něco tak radikálního dostalo do hlavního vysílacího času. Závěrečné okamžiky jsou snad nejdojemnější z celého seriálu, jsou úžasným potvrzením všeho, co seriál a rodina Simpsonových představuje.“.[4]

Matt Groening, tvůrce Simpsonových, považoval epizodu za „fantastickou“ a označil ji za jednu ze svých nejoblíbenějších. Zvláště se mu líbil závěr, který byl podle něj „sladký“.[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily na anglické Wikipedii.

  1. a b c d Weinstein, Josh (2005). The Simpsons season 7 DVD commentary for the episode "Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily" (DVD). 20th Century Fox.
  2. Vitti, Jon (2005). The Simpsons season 7 DVD commentary for the episode "Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily" (DVD). 20th Century Fox.
  3. a b Oakley, Bill (2005). The Simpsons season 7 DVD commentary for the episode "Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily" (DVD). 20th Century Fox.
  4. a b BBC - Cult - The Simpsons: Season Seven Episode Guide - Home Sweet Home-Diddily-Dum-Doodily. web.archive.org [online]. 2003-12-20 [cit. 2022-04-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2003-12-20. 
  5. GROENING, Matt; COFFMANOVÁ, Antonia; RICHMOND, Ray. The Simpsons: A Complete Guide to Our Favorite Family. 1. vyd. New York: HarperPerennial, 1997. Dostupné online. ISBN 978-0-06-095252-5. OCLC 37796735 S. 183. 
  6. Dietter, Susie (2005). The Simpsons season 7 DVD commentary for the episode "Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily" (DVD). 20th Century Fox.
  7. a b "Nielsen Ratings". The Tampa Tribune. 5. října 1995. S. 4.
  8. The Simpsons: The Complete Seventh Season (1995). www.dvdmg.com [online]. [cit. 2022-04-18]. Dostupné online. 
  9. DVD Verdict Review - The Simpsons: The Complete Seventh Season. web.archive.org [online]. 2008-12-04 [cit. 2022-04-18]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-12-04. 
  10. Groening, Matt (2005). The Simpsons season 7 DVD commentary for the episode "Home Sweet Homediddly-Dum-Doodily" (DVD). 20th Century Fox.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]