Domašínský meandr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Domašínsky meander)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Domašínsky meander
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
Domašínský meandr, chráněné území, v pozadí vrch Domašín
Domašínský meandr, chráněné území, v pozadí vrch Domašín
Základní informace
Vyhlášení1978
Rozloha80,3700 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresŽilina
UmístěníMalá Fatra
Souřadnice
Domašínský meandr
Domašínský meandr
Další informace
Kód243
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Domašínský meandr je říční meandr a přírodní památka ve slovenském pohoří Malá Fatra na řece Váh, který je součástí Národního parku Malá Fatra. Jde o největší přírodní výtvor nacházející se v Malé Fatře.

Opis[editovat | editovat zdroj]

Váh ze tří stran obtéká nevýrazný lesnatý vrchol Domašín (575 metrů nad mořem). Délka tohoto území činí 1,63 km, šířka pak 480 až 740 metrů, nadmořská výška se zde pohybuje v rozmezí 360–580 metrů nad mořem.[1]

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na Domašínský meandr (vlevo dole) ze Starhradu.

Meandr rozděluje Malou Fatru na Lúčanskou (jižní část na levém břehu Váhu) a Krivánskou část (severní část na pravém břehu Váhu). Jde o vhloubenou formu říčního reliéfu, která je v celých Západních Karpatech ojedinělá. Vznikl postupným zařezáváním řeky Váh do zdvihajícího se pohoří koncem třetihor a počátkem čtvrtohor. Vznikl tak Strečenský průsmyk.

Turistika a ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Nejkrásnější pohled na Domašínský meandr se naskýtá ze zříceniny hradu Starhrad, který je turisticky přístupný po červené turistické značce. V roce 1978 byl meandr vyhlášen přírodní památkou s výměrou 80.4 hektarů.

Váh byl využíván na plavbu vorů a tato tradice byla v současnosti v obci Strečno obnovena jako turistická atrakce. V minulosti byl Domašínský meandr nejnebezpečnějším úsekem zdejší voroplavby. Báseň Jána Botta Margita a Besná nese názvy dvou obrovských skal z tohoto úseku. Po odstřelu dynamitem se tento úsek stal už pro voroplavbu bezpečnějším, na jejich místě se však dodnes stále nacházejí mohutné peřeje.

Na úseku pod Starhradem vypracoval soukromý investor[kdo?] projekt, který počítá s výstavbou vodní elektrárny a biokoridoru.[zdroj?]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Kromě voroplavby po řece je údolím Váhu vedena i silnice a dvoukolejná elektrifikovaná železniční trať mezi Žilinou a Vrútkami (Železniční trať Košice - Žilina). Zatímco silnice přesně kopíruje tvar údolí, železniční trať meandr obchází tunelem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Domašínsky meander na slovenské Wikipedii.

  1. Gorgulák, Vladimír Križo a kol: Malá Fatra. Turistický sprievodca ČSSR 2. vyd, Šport, slovenské telovýchovné vydavateľstvo, Bratislava 1984

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]