Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Kosmonautika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Nadkachna v tématu „Jerrie Cobb
Diskuse k Wikiprojektu Kosmonautika

Archiv diskuse: do roku 2010

Archivace diskuse[editovat zdroj]

Diskusní příspěvky k portálu jsem dnes zaarchivoval, pokud budete potřebovat něco ze starších diskusí, vizte odkaz výše.--ZK001 26. 1. 2011, 16:55 (UTC)

Revize úkolů[editovat zdroj]

S odstupem času navrhuji na této stránce úkolů změnit formulaci nesplněných bodů zpracování seznamů kategorií a šablon na Revizi kategorií a šablon v hotových heslech. Seznam kategorií vyplývá automaticky z jejich stromečku. Ale jsou v mnoha heslech dána špatně, nadřízená s podřízenou (Američané versus Američtí kosmonauti). Čili jde u úkol každý z nás projít jednou ročně všechna "svá" hesla a provést kontrolu, zda po letech je vše jak má být. U šablon mi stále chybí odkaz (návod) v tomto projektu nahttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/70/Button_lower_letter.png exist.šablony, které bychom měli mít ve všech heslech podle stejných vzorů (kosmonauti, družice, kosmodromy atd.). U mnoha hesel propojovací šablony s možností rozbalení máme, ale občas narazím na skupiny sond stejného programu bez nich. V řadě hesel šablony nejsou vůbec žádné, ani základní, ani propojovací. Tedy proto navrhuji změnu formulace u horních dvou bodů Seznamu úkolů.--Zákupák 19. 2. 2011, 06:10 (UTC)

Změna úkolu na Revizi..., souhlas.
Návod šablon, myslíte něco jako tohle? Zjistil jsem, že chybí něco pro raketové stupně. A máme ne zrovna dobrý způsob používání {{Infobox Kosmická mise}} a {{Infobox expedice ISS}} jak plyne z tabulky v odkazu, bylo by dobré je nějak lépe uspořádat.
Chybí-li nějaká šablona, napište. Navigační klidně vyrobím, stačí říct.
Nebudou-li námitky, dám ke smazání zbytečnou podstránku Portál:Kosmonautika/Šablony a zastaralou {{Infobox Vesmírná družice}}, nyní už nahrazenou {{Infobox - kosmické těleso}} --Jann 19. 2. 2011, 14:17 (UTC)

U projektu Chráněná území kolegové Chmee2 a Podzemník (pak i další) udělali revizi šablon, protože zjistili, že třeba u Přírodní rezervace byla použita podobná šablona pro Přírodní památku. Vymysleli náhradní vč.barevného odlišení proti starým, ve všech heslech je vyměnili a staré šablony smazali. Takže když někdo vytvoříme heslo nové okopírováním kategorií a šablon, nespleteme to. A to jsem myslel i tady, najít seznam všech kdy vytvořených šablon, používaných pro tuto oblast, smazat nevhodné, nahradit v heslech vhodnými. Možná je trochu sjednotit dodáním více parametrů? Jo a ve Vaší podstránce mi chybí nová universální šablona Portály/Kosmonautika. Uvažuji o návodu pro nové adepty tvůrců hesel, abychom je mohli nasměřovat tam, kde aktuální šablony najdou. Prostě jak si všimnu nováčka tvořícího třeba nové heslo rakety či sondy, tak mu rychle dám odkaz na stránku, kde najde návod. --Zákupák 19. 2. 2011, 16:14 (UTC)

Tak jsem to přepsal. --Jann 19. 2. 2011, 17:22 (UTC)

Infoboxy[editovat zdroj]

Zdravím kolegové, už mě to také napadlo, že by se mělo něco udělat s infoboxy u kosmonautických hesel, zvlášť, když kolega Jann začal tvořit články o expedicích na Mir. Návrh na přeorganizování infoboxů vítám. Spíše bych byl pro variantu, aby pro A a B byla jedna širší šablona a C jako rozšířená a přejmenovaná šablona z Infobox expedice ISS (nový Infobox Expedice na stanici). Nepoužívanou podstránku portálu Portál:Kosmonautika/Šablony jsem dal na rychlé smazání, u šablony Infobox Vesmírná družice jsem zatím váhal, jestli by se dle pravidel nemělo nechat hlasovat v DoS (použít šablonu {{TfD}}) nebo nechat smazat rychle, když už byla zcela nahrazena šablonou novou. Hezký den přeje --ZK001 20. 2. 2011, 13:58 (UTC)

Infobox Vesmírná družice jsem navrhl na rychlé smazání, uvidíme.
Vyrobil jsem nový Infobox expedice na stanici (skupinu C v mé tabulce). Vidět je v různých variantách na mém Pískovišti, popis na vedlejším pískovišti. Tak napište jestli je něco blbě. Zdraví --Jann 21. 2. 2011, 19:04 (UTC)
Myslím, že je OK. Pokud by se něco vyvrbilo později, dá se to opravit nebo doplnit. --ZK001 23. 2. 2011, 18:38 (UTC)
Zahajil jsem nahrazování Expedice na ISS novou Šablona:Infobox Kosmická expedice (zatím po Exp.13) a také u misí raketoplánů. Plánuji předělat pod Infobox Kosmická expedice od STS-1 postupně všechny, a pak přejmenovat box "Kosmické mise" na "Kosmické lodě" (po doplnění pár položek bude vypadat asi tak). Zůstaly by pak "Kosmické expedice" pro skupinu C. a "Kosmické lodě" pro A. a B.--Jann 27. 2. 2011, 16:53 (UTC)
Ahoj, tak jsem si to taky vyzkoušel, Infobox Kosmická expedice jsem zatím vyměnil u STS-117STS-135. Šlo to docela dobře. Zkus se ještě mrknout, jestli by tam ještě nějaký údaj z infoboxu neměl být vyplněn nebo jestli tam toho není moc. Ještě by to chtělo nějak elegantně dořešit zdrojování údajů, které jsou v infoboxu doplněny. Třeba infobox v STS-130 je skoro odstrašující příklad pro nepřehlednost kódu. Jiné infoboxy nemají jedinou referenci (některé údaje jsou třeba orefovány dál v článku). Jedna z možností, jak dodat do infoboxu reference a neztratit se v něm, by mohlo být, že se někde na konci uvede řádek "Použité zdroje: ref1,ref2,ref3, .." a u konkrétních údajů by nebylo nic (což se mi moc nelíbí, při tom množství údajů v infoboxu by šlo hůř dohledat, která reference k čemu patří). Druhá možnost by byla opět na konci uvést řádku se zdroji a u jednotlivých dat se odkázat jen <ref name="ref1" />. Tím by se kód infoboxu tolik nezanesl. A nebo to nechat tak, jak to je teď a nějak se tím prokousávat :-). To byl jen takový námět k zamyšlení. Myslím že se ti infobox povedl, díky, že jsi si s ním dal práci. Zdraví --ZK001 1. 3. 2011, 19:20 (UTC)
Díky. Hele já bych to s referencema v infoboxu (a úvodu) nehrotil. Zásadně bych dodržoval princip, že refuji v těle článku a v boxu jen když údaj v článku-pahýlu chybí. Podívám se na tu STS-130, ale už na první pohled jsou čtyři refy najednou zbytečné. --Jann 1. 3. 2011, 20:14 (UTC)
Navrhuji totéž - refy napřed tělo článku, nepůjde-li to, tak do úvodu, do infoboxu vyjímečně, jen kdyby to nešlo do úvodu či hesla. Při rozšíření pahýlů stěhovat refy z infoboxu a úvodu dolů--Zákupák 1. 3. 2011, 20:34 (UTC)
Jo, máte oba pravdu, přednostně refovat v článku a v infoboxu jen když není zbytí, tím je to vyřešeno.;-) --ZK001 1. 3. 2011, 22:54 (UTC)
Raketoplány společným úsilím hotovy a místy vylepšeny, díky. V příštích dnech promyslím/připravím přechod mise >> lodě. --Jann 7. 3. 2011, 18:25 (UTC)

Uvažoval jsem nad infoboxem Columbie. Chtělo by to obrázek. Váhám, co bude lepší změnit nadpis "Fotografie posádky" na "Fotografie" (a dávat posádku nebo loď, co je k dispozici, tady loď), nebo přidat další chlívek "Fotografie lodě", co myslíte? --Jann 9. 3. 2011, 18:54 (UTC)

Dle mne raději fotku či grafický symbol lodě, ne měnící se posádky. Už i kvůli novým soukromým typům raketoplánů či Buranu.--Zákupák 9. 3. 2011, 19:14 (UTC)

Za necelé dva měsíce je kulaté výročí, vylepšíme článek? Koukal jsem, že na webu Roskosmosu mají kupu různých vzpomínek... --Jann 21. 2. 2011, 19:12 (UTC)

Něco málo jsem doplnil. I objevenou nejasnost do tamní diskse. Dalo by se hodně čerpat i z již uvedených zdrojů.--Zákupák 21. 2. 2011, 21:29 (UTC)

Zdravím kolegové, protože se blíží 50. výročí letu, dal jsem Gagarina jako článek měsíce na portál. --ZK001 29. 3. 2011, 16:14 (UTC)

Díky. Mohl byste, prosím, Gagarina ještě pročíst, jestli jsem nepřehlédl nějaký nedostatek (chci zažádat v recenzi o DČ). --Jann 29. 3. 2011, 17:57 (UTC)
Trochu jsem to prošel a do diskuze jsem pár věcí připsal. Možná by se některé připomínky hodily spíš k článku Vostok 1, ale ono se to prolíná. Podle mě by to na dobrý článek už mohlo být, ale uvidíme, čím překvapí recenze.;-) Zdraví --ZK001 30. 3. 2011, 17:53 (UTC)
Pro historii této podstránky: heslo Gagarin nakonec kolega Jann dotáhl až na Nejlepší článek.--Zákupák 17. 6. 2011, 14:33 (UTC)
Díky, Janne! Dobrá práce, resp. Nejlepší práce :-) --Krvesaj 17. 6. 2011, 14:42 (UTC)

Seznamy pilotovaných letů[editovat zdroj]

Zdravím všechny, právě prohlížím a snažím se aktualizovat naše seznamy pilotovaných letů do vesmíru. Současný stav je ten, že máme tři seznamy:

Jde mi o to, že seznam letů k ISS a seznam pilotovaných letů 2000-současnost jsou momentálně skoro duplicitní, protože k ISS směřuje naprostá většina pilotovaných letů a aktualizovat všechny lety ve dvou (stejných) seznamech je otrava. Navrhuji

  • buď seznam pilotovaných letů k ISS zrušit a Seznam pilotovaných vesmírných letů 2000-současnost upravit do formy seznamu letů k ISS (doplnit tam fota posádek, znaky, další údaje, které jsou navíc v Seznamu letů k ISS)
  • nebo ze Seznamu pilotovaných vesmírných letů 2000-současnost vypustit lety k ISS a na kraji článku sdělit, že ty se nacházejí v samostatném článku Seznam pilotovaných letů k ISS. Zbyly by tam jen samostatné lety raketoplánů (k Hubbleovu teleskopu, ..), čínské lety, lety SpaceShipOne, jeden let Sojuzu k Miru.
  • anebo to nechat, jak to je.

Co vy na to? Zdraví --ZK001 11. 6. 2011, 15:43 (UTC)

Já obecně seznamům nefandím a stačí mi jen ten první, všeobecný. Všechna další dělení je práce navíc. Jenže ty seznamy zakládali jiní, či diskutovat musí především jejich autoři.--Zákupák 12. 6. 2011, 05:09 (UTC)
No, rozhodně bych nevolil druhou možnost (vykostit Seznam pilotovaných letů 2000-současnost). Myslím, že doplnění seznamů o čtyři-pět letů ročně nás nezabije. Ale Seznam pilotovaných letů 2000-současnost by se klidně mohl udělat s refy a ozdobičkami (logo, foto; s myšlenkou "jednou bude DČ"). Při současném zjednodušení Seznam pilotovaných letů k ISS (bez obrázků a bez lidí, jen start a označení mise a tři slova k účelu, tedy čtyři kolonky podobně jako na kosmo.cz. Tím by ubylo dvojí vyplňování lidí, které mi přišlo jako nejzdlouhavější. --Jann 12. 6. 2011, 08:52 (UTC)
To mi připadá rozumné. Zkusil jsem u mě na pískovišti nahodit kousek seznamu pilotovaných letů 2000 - .. ve formě tabulky. Mrkněte na to, jestli tam něco nechybí nebo jestli to řešit jinak. Měl jsem trochu problém s tím, že původní seznam je zaměřen spíš na posádky (v čem startovali, přistáli), já jsem to zkusil udělat, že primární jsou lodě, pokud posádka nepřistávala v původní startovací lodi, je to uvedeno ve shrnutí mise. Je to vidět třeba u letu Sojuz TM-31. Nevím, která z variant by byla lepší. Taky bych byl pro vydělit ze seznamu lety 2000-2009 (nebo 2010) do samostatného článku "Seznam pilotovaných vesmírných letů 2000-2009" a založit nový "Seznam pilotovaných vesmírných letů 2010-současnost". Ostatní wiki už to provedly, myslím, že by to bylo vhodné. Hezký den přeje --ZK001 20. 6. 2011, 08:05 (UTC)
Založení seznamu 2010-současnost – souhlasím. Návrh na pískovišti - v pořádku, jenom bych v prvním chlívku důsledně uváděl misi – loď – start lodi – přistání lodi (tj. STS-99 // Endeavour // ... je v pořádku; do druhé řádku doplnit: 28. expedice // Sojuz TM-30 // start...; analogicky Expedice 1 // Sojuz TM-31 //.... (U některých Sojuzů budou dvě mise - když byli dva v zákl. posádce ISS a jeden v návštěvní expedici). Bylo by dobré doplnit popisky obrázků (jako u Návštěvních posádek ISS). Kvůli jednotnějšímu stylu (vzhledem k Základním a návštěvním posádkám ISS) by se mohl znak přesunout úplně vlevo, ale to už je detail. Zdraví --Jann 21. 6. 2011, 10:39 (UTC)
Díky za náměty, něco jsem tam už zapracoval. U těch jmen misí u expedic a návštěvních posádek před jménem lodi by to chtělo ještě vyjasnit. Zkusil jsem to dát k Sojuzu TM-30, tam by to bylo OK, ale u Sojuzu TM-31 mi to připadá matoucí. Vypadá to, jakoby Expedice 1 s lodí Sojuz TM-31 startovala 31. října 2000 a přistála 6. května 2001, což není dobře. Zkusil jsem to vyřešit u mise STS-102, kde jsem přesunul odkaz Expedice 2 k posádce (navíc by bylo jasnější, kdo k té Expedici 2 patří). Nebo údaj o datu přistání, který se netýká všech údajů uvedených nad ním, neuvádět vůbec, či ho přesunout jinam. --ZK001 21. 6. 2011, 18:42 (UTC)
Díky. Mám dva návrhy řešení, první (u lodí mít start a přistání, u lidí názvy misí) mi připadá výrazně lepší. Zdraví --Jann 21. 6. 2011, 19:15 (UTC)

Použil jsem první variantu, vypadá to OK (misi jsem zvýraznil, aby se opticky oddělila od posádky). Drobnosti, na které jsem zatím narazil:

  • U čínského letu Šen-čou 5 jsem váhal, jestli Šen-čou 5 je název mise či lodě (nebo obojího)
  • Je vhodné v celé tabulce linkovat datumy? Vím, že se o tom vedou na různých místech diskuze, ale tady se mi zdá, že to seznamu nic nepřináší. Pokud by to byl článek o konkrétním pilotovaném letu, je jasné, že datum startu a přistání je pro ten let důležitý, link je asi vhodný. V našem seznamu není datum startu a přistání nic neobvyklého, všichni odstartovali, většina přistála.

Zdraví --ZK001 28. 6. 2011, 17:42 (UTC)

Šen-čou 5 je IMHO název lodi, používaný i pro misi (jako Vostok 1 - tam byl název mise zřejmě "první let (člověka)"), napsal bych to do obou míst. Datumy - no, vlastně to být nemusí, souhlasím s nelinkováním. Jinak je seznam pěkný. --Jann 28. 6. 2011, 18:12 (UTC)

Takže jsem seznam předělal. Aby bylo vše OK s rozdělením, vylepil jsem do článku šablonu, aby se k tomu ostatní mohli vyjádřit. Postupně začnu doplňovat reference k jednotlivým letům a popisky obrázků s posádkami. Zdraví --ZK001 8. 7. 2011, 13:36 (UTC)

space solar power[editovat zdroj]

  • (anglicky) White Paper- History of SPS Developpements - International Union of Radio Science - 2007

hello, peter glaser, one of your guys invented it, wath about a article ?--Beaucouplusneutre 22. 6. 2011, 10:29 (UTC)

Wikiprojekt:Kategorizace kosmonautiky[editovat zdroj]

Máme tu na něj odkaz. Je to 6 let starý text a diskuse, který jsme sem nepřevzali, nikdo se jím neřídi a pro nováčky může být zavádějící. Dávám v úvahu jej nechat zrušit, případně jej sem schovat jako jednu ze stránek archivu. Pokud ne, pak i tak lze škrtnout z hlavních bodů projektu Kategorizace kosmonautiky, protože je tím sesterským projektem řešena.--Zákupák 26. 6. 2011, 19:24 (UTC)

Myslím by stačilo odkaz na projekt dát do závorky s poznámkou „neaktivní, nahrazen Wikipedie:WikiProjekt Kosmonautika/Kategorizace“. --Jann 27. 6. 2011, 08:13 (UTC)
Tak jsem Wikiprojekt:Kategorizace kosmonautiky nacpal do Kategorie:Archiv WikiProjektů a dal na začátek odkaz na zdejší podstránku /Kategorizace, škrtl z chlívku Podobné projekty tady na projektu a přidal odkaz na něj na začátek oné podstránky. --Jann 4. 8. 2011, 16:46 (UTC)

Přednáška pro zájemce o kosmonautiku[editovat zdroj]

Ahoj, dneska jsem narazil na tuto stránku, kde se pořádají přednášky o kosmonautice v Praze jednou za měsíc. Tak mne napadlo, jestli by se toho nechtěl tady někdo z vás ujmout (přece jen je blbé, abych se toho případně ujímal já a přednášel o projektu, kde se podílím málo či vůbec :)) a napsat jim nabídku s přednáškou na téma Wikipedie a kosmonautika. Je to možná dobrá cesta, jak byste mohli získat nové editory v této sekci, či minimálně by se tím dala udělat reklama, že něco takového na Wikipedii existuje a že je možné se na tom podílet. Myslím si, že je to dobrá možnost, jak případně se pokusit získat nové editory, které potřebujeme jako sůl :) Takže má otázka, nějaký dobrovolník? :) --Chmee2 17. 9. 2011, 08:44 (UTC)

Já bohužel ne, časově nelze.--Jann 18. 9. 2011, 08:27 (UTC)
Bohužel bydlím příliš daleko od Prahy--Zákupák 18. 9. 2011, 09:06 (UTC)
Já bohužel také z časových důvodů ne. --Krvesaj 19. 9. 2011, 07:10 (UTC)

Ještě k seznamům pilotovaných letů[editovat zdroj]

Na mém pískovišti se snažím pokračovat s přetvářením dalšího seznamu pilotovaných letů do formy tabulky. U letů, ke kterým je delší text ve shrnutí mise na monitoru s nižším rozlišením (1024x768) mi připadá, že text vpravo řádky tabulky neúměrně roztahuje a v ostatních polích je prázdno, zvlášť když není k dispozici foto posádky. Zkusil jsem tedy shrnutí mise přesunout na nový řádek. Nebylo by to lepší? Něco podobného používají na en:List of ISS spacewalks. Zdraví --ZK001 12. 10. 2011, 18:40 (UTC)

Mě připadá lepší původní způsob, s textem vpravo. Postaru je jasnější kam text patří, a v novém způsobu bílé plochy vylezou v položce cíl letu. (Mám malý monitor (1024x768)). PS. Až napíšu 28. expedici, tak hodlám dát DČ seznamu 2000-2009. Zdravím --Jann 13. 10. 2011, 09:19 (UTC)
Ahoj, dobrý den. Dal-li si s tím ZK001 práci, ať edituje s odvahou. Netrvám na původním způsobu s textem vpravo, ačkoliv mně osobně vyhovuje více. :) --Krvesaj 13. 10. 2011, 11:05 (UTC)

Díky za komentáře, byl to spíš jen pokus trochu tabulku vylepšit. Je pravda, že u tohoto způsobu není jasné, k čemu text patří (jestli k letu nad nebo pod), muselo by se to nějak dopracovat. Taky by mohlo vadit, že se zdrojový kód tabulky příliš komplikuje, takže jsem to vrátil do předchozího stavu. --ZK001 17. 10. 2011, 15:23 (UTC)

Návštěvnost článků[editovat zdroj]

Ahoj. Vyrobil jsem zajímavý přehled o návštěvnosti kosmočlánků. Možná jsem některé články s návštěvností kolem 500-600 mohl přehlédnout, kdybyste nějaký zjistili, klidně ho přidejte, případně mě trkněte v diskuzi. Zdraví --Jann 7. 11. 2011, 20:28 (UTC)

Opravdu zajímavé, alespoň budeme vědět, co lidi zajímá a které články přednostně vylepšovat ;-). Akorát nevím, jestli článek Gravitace do seznamu kosmočlánků patří (spíš do fyziky nebo astronomie). Máš na to nějakou šikovnou utilitu nebo jsi ten přehled dělal ručně? --ZK001 9. 11. 2011, 21:39 (UTC)
Ručně přes tu stránku. Gravitaci dám pryč, stejně bych do ní nešel... --Jann 10. 11. 2011, 14:11 (UTC)

Problémy[editovat zdroj]

Mám takový problém. U těch Delta (A, B atd...) jsou na commons obrázky, ale nevím jak je zmenšit. Prosím poraďte. --Aster 28. 11. 2011, 16:19 (UTC)

Rozklikněte si pokynem Editovat u kteréhokoliv hesla odstavec, kde je nějaká fotka a tam zjistíte tvar zápisu i přiložené fotky. Zpravidla stačí před český popis napsat thumb|, a když mi velikost nestačí, připíšu ještě třeba 200px|, nebo 80px|. Používat tlačítko náhled a postupně měnit velikost px, až jsem spokojen a pak teprve uložím.--Zákupák 28. 11. 2011, 16:44 (UTC)

Díky. --Aster 28. 11. 2011, 17:08 (UTC)

Mě to v tom infoboxu nefunguje! --Aster 28. 11. 2011, 17:14 (UTC)

Že jde o infobox, píšete až teď. Tam je velikost omezená, danná parametry toho infoboxu. Zas nejlépe si okopírovat podobný infobox z jiného hesla a jen upravit pojmenování hesla použitého na Commons bez oněch px. V některých infoboxech se zápis s thumb píše, jinde ne. Já se všechno učil okopírováním z stejného druhu hesel.--Zákupák 28. 11. 2011, 17:37 (UTC)
(s edit konfl.)Doplnil jsem do infoboxu v Delta A, můžete okouknout pro příště. Ono v infoboxech bohužel není jednotný postup, takže nejlepší je okouknout stejný infobox v jiném článku. Kolega popisoval obrázek umístěný normálně v článku. Ty vkládáme obvykle takto (více je v Nápověda:Obrázky#Vložení obrázku do článku
[[Soubor:Obrázek.jpg|thumb|popisek]]
Ahoj. --Jann 28. 11. 2011, 17:46 (UTC)

Zrušení šablon pahýlů[editovat zdroj]

Dnes byl uzavřen ŽOK. Následně bude zrušeno členění pahýlů podle oboru, bude jeden univerzální. Náhradu udělá bot, čili do hesel není třeba z naší strany nic měnit. Jen tady na ttl.stránce Wikiprojektu bude vhodné text (návod) lehce upravit.--Zákupák 7. 2. 2012, 12:49 (UTC)

Ze seznamu kosmonautických šablon jsem tedy zmínku o pahýlu odstranil úplně. Šablona jej již příliš obecná, než aby zde byla uvedena mezi specializovanými šablonami, týkajícími se jen kosmonautiky. Zdraví --ZK001 9. 2. 2012, 00:22 (UTC)

Chyba v popisku v misích[editovat zdroj]

Pro informaci: U pilotovaných kosmických letů máme v kapitolce „Posádka“ vždy uvedenu poznámku:V závorkách je uvedený celkový počet letů do vesmíru včetně této mise. Bohužel se vloudila chybka - zdá se, že vždy (až na mise programu Mercury, kde čísla začal měnit amonym) uvádíme dosavadní počet letů do vesmíru včetně této mise - např. Gemini 8. Zažádal jsem o robotickou opravu (z „celkový“ na „dosavadní“), zatím bez reakce. --Jann (diskuse) 1. 4. 2012, 11:02 (UTC)

Díky za pozornost a žádost o robota. --Krvesaj (diskuse) 1. 4. 2012, 17:04 (UTC)

Nová podoba vyznamenání[editovat zdroj]

Dovolím si upozornit na návrh, který jsem předložil u medailí za kosmonautiku: Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Kosmonautika/Vyznamenání#Nová podoba vyznamenání --Bazi (diskuse) 14. 10. 2013, 21:23 (UTC)

Pasivita[editovat zdroj]

Dnešní dotaz mi přivedl k návrhu, že v projektu vytvořím podkapitolu "Bývalí spolupracovníci" nebo něco podobného (či jméno čarou přeškrtnout?), protože většina přihlášených lidí už velice dlouho pro oblast kosmonautiky nic netvoří. Možná bych jim do diskuze měl napsat, ať se sami škrtnou?--Zákupák (diskuse) 28. 1. 2014, 20:38 (UTC)

Dobrý nápad, napsat jim. --Jann (diskuse) 28. 1. 2014, 20:46 (UTC)
Dne 28.1.2014 jsem vyzval kolegy: Birmak, ZK001, Aster, El Barto a Kuvaly k vyjádření. Nereaguje nikdo. Ze seznamu jsem škrtl Kuvalyho, u ostatních čtyř do konce února vyčkám.--Zákupák (diskuse) 17. 2. 2014, 17:37 (UTC)
Dnes škrtám 4 jména, až budou chtít, mohou se přece sami dopsat.--Zákupák (diskuse) 2. 3. 2014, 01:46 (UTC)

Fotografie SpaceX[editovat zdroj]

Ahoj, chci jen dát vědět, že SpaceX se rozhodla své fotografie začít uvolňovat pod svobodnou licencí, která bude opravňovat přetahat jejich fotografie na Commons a využívat je pro články na Wikipedii. Předpokládám, že to na Commons už přetahal někdo jiný (či přetahá), ale kdyby někdo chtěl doplnit fotografie do českých článku, bude mít nyní možnost. Viz článek o uvolnění snímků. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 22. 3. 2015, 09:05 (CET)Odpovědět

Fotografie Mars Express[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych dát všem vědět, že od prosince 2014 jsou fotografie pořízené evropskou sondou Mars Express za pomoci kamery HRSC licencovány pod Creative Commons SA-BY-3.0 IGO. Je to naprosto skvělá zpráva, konečně můžeme přebírat pro Wikipedii fotografie i z této sondy. ESA se tak pomalu mění, co se své licenční politiky týče. Skvělé! S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 15. 4. 2015, 13:46 (CEST)Odpovědět

Názvy článků o nosných raketách[editovat zdroj]

Ahoj, na Diskuse:Angara (nosná raketa) probíhá debata, která se dotýká názvů více článků. Bylo by milé, kdyby se vyjádřilo více lidí. S pozdravem --Jann (diskuse) 1. 9. 2015, 20:38 (CEST)Odpovědět

Pojmenování některých článků[editovat zdroj]

Zdravíčko! Zpočátku jsem pojmenoval článek o první čínské raketě Dlouhý Pochod 1 podle anglické wiki, ale teď jsem to unifikoval podle základního článku o rodině raket na Dlouhý pochod 1. Momentálně překládám jednotlivé rakety téhle rodiny, ale říkám si, ve všech ostatních wiki mají Pochod/March/Zheng s velkým, jak by to mělo být tedy? Zatím pozdržím překlad dalších článků. Dále si nejsem jist ohledně překladu názvů teleskopů TESS a CHEOPS. Lukazuko (diskuse) 8. 3. 2016, 23:43 (CET)Odpovědět

Dlouhý pochod, tedy s malým p. Čeština totiž proti anglině hodně šetří velkými písmeny (a na Národní úřad pro letectví a kosmonautiku si taky vystačí s jedním velkým písmenem). Ohledně teleskopů, možná „Satelit pro průzkum/mapování tranzitujících/přechodových exoplanet“, „Satelit pro charakteristiky exoplanet“; název článku by však měl být anglicky, nejspíše jejich zkratkou. Zdraví --Jann (diskuse) 9. 3. 2016, 19:02 (CET)Odpovědět

Podklady pro Infobox - kosmické těleso[editovat zdroj]

Ahoj, mohli byste prosím zkontrolovat Diskuse k šabloně:Infobox - kosmické těleso#Podklady pro Wikidata než se to začne nastavovat? Díky --3. 6. 2018, 09:45 (CEST), Utar (diskuse)

Solar Orbiter[editovat zdroj]

Zdravím! Pozítří je výročí vypuštění Solar Orbiteru, dal jsem to do výročí na hlavní stranu. Nešlo by stvořit do té doby alespoň stručný základ článku? Děkuji. --Týnajger (diskuse) 8. 2. 2021, 19:05 (CET)Odpovědět

Základ jsem vytvořil. --Michal Challenger (diskuse) 11. 6. 2021, 16:52 (CEST)Odpovědět

Jerrie Cobb[editovat zdroj]

Dobrý den, napsal jsem nástřel hesla o pilotce a člence skupiny Mercury 13 Jerrie Cobb. Byl bych moc vděčný, kdyby někdo další mrknul na pasáže ohledně kosmonautiky, abych se vyhl případným chybám při překladu anglických pramenů. Předem děkuji. --Nadkachna (diskuse) 10. 3. 2022, 20:01 (CET)Odpovědět