Titi světlý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Callicebus barbarabrownae)
Jak číst taxoboxTiti světlý
Chybí zde svobodný obrázek
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídasavci (Mammalia)
Nadřádplacentálové (Placentalia)
Řádprimáti (Primates)
PodřádHaplorhini
Infrařádopice (Simiiformes)
Odděleníploskonosí (Platyrrhini)
Čeleďchvostanovití (Pitheciidae)
Rodtiti (Callicebus)
Binomické jméno
Callicebus barbarabrownae
Hershkovitz, 1990
Rozšíření titi světlého
Rozšíření titi světlého
Rozšíření titi světlého
Synonyma
  • Callicebus personatus barbarabrownae
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Titi světlý (Callicebus barbarabrownae)[2] je ploskonosá opiceNového světa, jeden z největších druhů širokého rodu titi. Vyskytuje se pouze v Jižní Americe na východě Brazílie ve spolkových státech Bahia a Sergipe a je ohrožen vyhynutím. Žije podél řek Rio Real a Rio Salitre v rozlehlé, poměrně suché oblasti nazývané Caatinga. Na tomto území převládá buš s nízkými keři a jen v místech s četnějšími srážkami jsou ostrůvky vysokokmenného opadavého listnatého lesa.

Titi světlý byl původně považován za poddruh titi maskovaného (Callicebus personatus), ale po novém prozkoumání fylogetiky a morfologie byl povýšen na samostatný druh.[3][4][5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zvířata jsou porostlá delší hustou a měkkou srstí, která je na zádech světle šedá a ostře kontrastuje s černými nohami a předloktími a hlavně s oranžovým ocasem, černý je také obličej a temeno hlavy. Samice váží v průměru 1,2 kg a tělo má dlouhé okolo 35 cm, samec 1,3 kg a 38 cm. Výrazný ocas mívá délku okolo 50 cm. Mají malou kulatou hlavu s plochou tváří, jejich zubní vzorec je 2/2, 1/1, 3/3, 3/3.[4][6]

Chování[editovat | editovat zdroj]

Opice jsou po celý život monogamní, případné rozdělení páru těžce prožívají. Žijí v nevelkých skupinkách tvořených rodiči a potomky. Samec se samicí často sedávají vedle sebe s propletenými ocasy. Jsou teritoriální, svá území si označují hlasitým voláním a vetřelce pronásledují a chovají se k nim výhružně.

Jsou to denní zvířata žijící na stromech, kde se živí pestrou škálou potravin, žerou listy, plody, květy, hmyz, drobné obratlovce i vejce ptáků. Polovinu aktivní denní periody stráví odpočinkem, čtvrtinu hledáním potravy a čtvrtinu krmením. Při hledání potravy vedou skupinu samci, nejaktivnější bývají po úsvitu a v podvečer. Mezi sebou komunikují celou škálou zvuků i vizuálních signálů.

Noc prospí společně, schoulení s propletenými ocasy a hlavami položenými na rukou, vysoko ve větvích vybraných stromů bezpečně je chránících před predátory. V klidové poloze sedí na větvi na všech končetinách a ocas jim visí dolů, při ohrožení díky silným zadním nohám rychle uskočí na vedlejší větev. Pokud výjimečně sestoupí na zem, pohybují se po čtyřech končetinách.[4][6]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Po pěti až šestiměsíční březosti rodí samice v období dešťů jednoho potomka. Mláďata rychle rostou a velikosti dospělce dosáhnou do jedno roku. Ohrožováni jsou velkými hady a kočkovitými šelmami. Průměrná délka života u jedinců chovaných v zajetí je 12 let.[4][6]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Odhaduje se, že nežije více než 260 zvířat, která se vyskytují roztříštěná ve více než 55 malých skupinách na ploše kolem 2600 km². Pro svou drobnost nebývají loveni pro maso, ale někde jsou chováni v domácnostech.

Nejvíce jsou ohrožování odlesňováním a postupující fragmentaci lesů. Do jejich území zasahuje rozšiřující se zemědělství a jako důsledek rychlého rozvoje dálniční sítě i pokračující urbanizace krajiny. Titi světlý žije na místech, která nejsou součásti žádné chráněné krajinné oblasti a výhledově se předpokládá další pokles počtu jedinců. Je proto zařazen do přílohy č. II CITES a Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) je vyhodnocen jako kriticky ohrožený druh (CR).[4][5][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. Pitheciidae [online]. Jiří Pavlů, rev. 03.02.2004 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. 
  3. LA NOCE MARQUES, Eduardo; BELTRÃO-MENDES, Raone; FERRARI, Stephen Francis. Primates, Pitheciidae, Callicebus barbarabrownae; New localities for the critically endangered titi monkey ... [online]. CRIA, Centro de Referência em Informação Ambiental, Campinas, SP, Brazil, 2013 [cit. 2015-12-29]. S. 113–115. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-15. (anglicky) 
  4. a b c d e Evolutionarily Distinct and Globally Endangered species: Callicebus barbarabrownae [online]. Zoological Society of London, London, GB [cit. 2015-12-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. (anglicky) 
  5. a b IUCN Red List of Threatened Species: Callicebus barbarabrownae [online]. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, rev. 2015 [cit. 2015-12-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b c d ARKive: Blond titi monkey [online]. ARKive, Wildscreen Trading Ltd., Bristol, UK [cit. 2015-12-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-07. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]