Konvektivní dostupná potenciální energie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z CAPE)
CAPE vyjádřená v aerologickém diagramu pro vzduchovou částici vystupující z bodu A. T je křivka teplotního zvrstvení, Tw křivka zvrstvení teploty rosného bodu, LCL je výstupná kondenzační hladina, LFC hladina volné konvekce, EL hladina nulového vztlaku, znázorněna je suchá adiabata – křivka adiabatického výstupu nenasycené vzduchové částice, a pseudoadiabata – křivka výstupu vzduchové částice poté, co dojde k jejím nasycení. CIN (convective inhibition) je pak energie, kterou musí daná vzduchová částice vynaložit, aby dosáhla hladiny volné konvekce.

Konvektivní dostupná potenciální energie nebo též CAPE (z anglického Convective Available Potential Energy)[1] je dostupná energie instability rovnající se celkovému množství práce, kterou vykoná adiabaticky ochlazovaná vzduchová částice při výstupu z hladiny volné konvekce do hladiny nulového vztlaku.[2] Udává se v m2·s−2 = J·kg−1 a je definována vztahem:

,

kde HVK je výška hladiny volné konvekce, HNV je výška hladiny nulového vztlaku, B je vztlak, tíhové zrychlení, Tv,parcel virtuální teplota vzduchové částice a Tv,env virtuální teplota okolního vzduchu. Hodnotu CAPE lze vyčíst také z aerologického diagramu jako plochu mezi křivkou teplotního zvrstvení a křivkou virtuální teploty adiabatického výstupu vzduchové částice (která je nad kondenzační hladinou nasycená vodní parou).

Mechanismus a význam[editovat | editovat zdroj]

Konvektivní dostupná potenciální energie (CAPE) existuje v prostředí podmíněné instabilitytroposféře, ve kterém se vystupující vzduchová částice nad hladinou volné konvekce ocitá teplejší, a tedy lehčí, než je okolní prostředí, a proto může dále stoupat. Jakákoli hodnota CAPE větší než 0 J/kg značí instabilitu v atmosféře a tedy možnost vzniku konvektivních bouří a nebezpečných jevů s nimi spojených.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Convective available potential energy na anglické Wikipedii.

  1. Česká meteorologická společnost. Elektronický meteorologický slovník výkladový a terminologický (eMS) [online]. Česká meteorologická společnost [cit. 2021-06-25]. Heslo CAPE. 
  2. DVOŘÁK, Petr. Počasí takřka populárně. Příbram: Svět křídel, 2008. 224 s. ISBN 978-80-86808-57-4. S. 61. 

Související články[editovat | editovat zdroj]